În urmă cu câțiva ani, pe acest imaș din județul Vrancea pășteau nu mai puțin de 700 de bovine. Astăzi, mai pot fi văzute pe câmp doar 70 de capete. Toate ale unui fermier care, anul acesta, s-a văzut nevoit să vândă mare parte din animale. Seceta, furajele mult mai scumpe și mult mai puține, dar și creșterea generalizată a costurilor de producție l-au împins pe crescător către această decizie.

Producția de lapte a scăzut la jumătate

Gheorghe Nedelcu, fermier: "Toate costurile nu vă zic la energia electrică cu mulgătorile, mă depășesc cheltuielile. Situația nu că e gravă, e foarte gravă. Se vede. Săracele se plimbă pe islaz ca oamenii prin parc. Animalele, după cum spun miniștrii noștri că abia prin noiembrie să ne dea ceva la secetă – cred că deja vorbesc la abator să le duc că nu am ce să le fac, nu am nutreț să le țin."  

Fermierul se plânge că face eforturi uriașe să țină animalele și spune că producția a scăzut sub jumătate, tocmai pentru că bovinele n-au prea avut ce să mănânce din cauza sectei.

Citeste si: Peste jumătate de milion de lei la energie, într-un spital renumit din Capitală

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Gheorghe Nedelcu, fermier: "Am dus niște tăurași la abator. Mă gândesc și o să mai dau din ele. Vedem până în decembrie, după ori le terminăm cu toate, sau vedem."

Elevii din Vrancea nu vor mai primi lapte din 5 octombrie

În aceeași situație se află majoritatea crescătorilor de animale din zona Moldovei. Nu e de mirare că furnizorii care asigurau produsele lactate în școli nu mai găsesc lapte la fermieri și nu-și mai pot onora contractele.

Citeste si: Carnea, laptele și ouăle se scumpesc. Cât vor scoate românii din buzunar pentru achiziția acestor alimente

Elevii din Vrancea, de exemplu, nu vor mai primi lapte începând cu data de 5 octombrie.   

Pentru ca laptele să ajungă din nou la elevi, ar trebui demarate noi proceduri de licitație, iar întreg procesul e unul de durată.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Duminică, de la ora 14:30, la ”Asta-i România!”, Povara inocenţilor

Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea:   "Intenționăm ca la următoarea licitație să scoatem pe loturi, astfel încât să oferim și posibilitatea producătorilor locali.  Să vină și să furnizeze laptele. Va dura cam până la sfârșitul acestui an reluarea furnizării, în cazul în care vom avea și participanți. Din ce-am înțeles de la fostul furnizor că din august n-au mai reușit să adune nici măcar o cisternă de lapte."


 
Cu aceeași situație se confruntă și județele Vaslui, Bacău și Iași. În școli, va continua, totuși, furnizarea celorlalte produse destinate elevilor, respectiv corn, produse de panificație și mere.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si