Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Furnziorii de produse lactate pentru programul ”Laptele și cornul” spun că nu își mai pot onora contractele

Seceta și criza economică îi lasă pe elevi fără lapte la școală. Furnizorii care asigurau produsele lactate pentru programul ”Lapte și corn” spun că nu-și mai pot onora contractele cu instituțiile de învățământ, întrucât nu mai găsesc materia primă la fermieri. Mulți dintre crescătorii de vaci au renunțat la efectivele de animale, din cauza lipsei furajelor și a costurilor ridicate de producție.

Andreea Albu,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În urmă cu câțiva ani, pe acest imaș din județul Vrancea pășteau nu mai puțin de 700 de bovine. Astăzi, mai pot fi văzute pe câmp doar 70 de capete. Toate ale unui fermier care, anul acesta, s-a văzut nevoit să vândă mare parte din animale. Seceta, furajele mult mai scumpe și mult mai puține, dar și creșterea generalizată a costurilor de producție l-au împins pe crescător către această decizie.

Producția de lapte a scăzut la jumătate

Gheorghe Nedelcu, fermier: "Toate costurile nu vă zic la energia electrică cu mulgătorile, mă depășesc cheltuielile. Situația nu că e gravă, e foarte gravă. Se vede. Săracele se plimbă pe islaz ca oamenii prin parc. Animalele,

după cum spun miniștrii noștri că abia prin noiembrie să ne dea ceva la secetă – cred că deja vorbesc la abator să le duc că nu am ce să le fac, nu am nutreț să le țin."  

Fermierul se plânge că face eforturi uriașe să țină animalele și spune că producția a scăzut sub jumătate, tocmai pentru că bovinele n-au prea avut ce să mănânce din cauza sectei.

Citeste si: Peste jumătate de milion de lei la energie, într-un spital renumit din Capitală

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Gheorghe Nedelcu, fermier: "Am dus niște tăurași la abator. Mă gândesc și o să mai dau din ele. Vedem până în decembrie, după ori le terminăm cu toate, sau vedem."

Elevii din Vrancea nu vor mai primi lapte din 5 octombrie

În aceeași situație se află majoritatea crescătorilor de animale din zona Moldovei. Nu e de mirare că furnizorii care asigurau produsele lactate în școli nu mai găsesc lapte la fermieri și nu-și mai pot onora contractele.

Citeste si: Carnea, laptele și ouăle se scumpesc. Cât vor scoate românii din buzunar pentru achiziția acestor alimente

Elevii din Vrancea, de exemplu, nu vor mai primi lapte începând cu data de 5 octombrie.   

Pentru ca laptele să ajungă din nou la elevi, ar trebui demarate noi proceduri de licitație, iar întreg procesul e unul de durată.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citeste si: Duminică, de la ora 14:30, la ”Asta-i România!”, Povara inocenţilor

Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea:   "Intenționăm ca la următoarea licitație să scoatem pe loturi, astfel încât să oferim și posibilitatea producătorilor locali.  Să vină și să furnizeze laptele. Va dura cam până la sfârșitul acestui an reluarea furnizării, în cazul în care vom avea și participanți. Din ce-am înțeles de la fostul furnizor că din august n-au mai reușit să adune nici măcar o cisternă de lapte."
 
Cu aceeași situație se confruntă și județele Vaslui, Bacău și Iași. În școli, va continua, totuși, furnizarea celorlalte produse destinate elevilor, respectiv corn, produse de panificație și mere.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI