Barry poartă ”o extraordinară cantitate de umiditate”, care prezintă ”un potenţial de ploi puternice” până în nordul Statelor Unite, a avertizat sâmbătă, pe Facebook Live, directorul Centrului Naţional al Uraganelor (NHC) Ken Graham.
Furtuna se deplasează ”lent”, iar precipitaţii atât de importante ”ridică câteva probleme cursurilor de apă” şi cresc riscul inindaţiilor bruşte, inclusiv în state cel mai îndepărtate de Golful Mexic, precum Missouri.
Citeste si: Mădălina Manole, strigăt disperat înainte de moarte: "Vinde tot, vinde casă... Cum să închei, cum să fac" Potrivit lui Ken Graham, furtuna se afla cu puţin înainte de ora 13.00 GMT (16.00, ora României) în apropierea coastelor, eventual chiar ”un pic pe uscat”.
Nivelul mării şi Lacului Pontchartrain, pe malul căruia se află New Orleans- un oraş situat la cinci metri sub nivelului oceanului pe alocuri- înregistra sâmbătă dimineaţa (ora locală) o creştere de până la 1,8 metri.
În acest stat din sudul Statelor Unite, amintirea teribilă a uraganului Katrina din 2005, soldat cu 1.800 de morţi, rămâne în continuare vie.
Autorităţile şi-au multiplicat avertismentele, iar dispozitivul împotriva inundaţiilor, care constă într-o reţea de diguri de 6,10 metri înălţime şi vane- a fost activat.
Cei 118 pompieri însărcinaţi cu evacuarea apei se aflau în condiţii operaţionale ”optime”
New Orleans este bine pregătit, iar digurile ar urma să ţină, a apreciat guvernatorul John Bel Edwards, care a decretat starea de urgenţă miercuri.
”Nimeni nu trebuie să ia această furtună uşor”, a avertizat el pe Twitter.
În cazul în care Barry se transformă, aşa cum se prevede, într-un uragan, acesta va fi primul din sezon la Oceanul Atlantic- care ţine din iunie în noiembrie. El ar urma să intre în categoria 1 pe scala Saffir-Simpson (cu cinci trepte), dacă rafalele de vânt ating 119 de kilometri pe oră.
Potrivit ultimului buletin meteorologic, difuzat sâmbătă la ora 12.00 GMT (15.00, ora României), rafalele sale de vânt atingeau 115 kilometri pe oră.
ORAŞ FANTOMĂ
Orăşelul Morgan City, situat la aproximativ 140 de kilometri sud-vest de New Orleans, urma să fie primul atins. Centrul furtunii se afla la 80 de kilometri distanţă la ora 12.00 GMT.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Potrivit unei echipe AFP prezentă la faţa locului, acesta era doar un oraş fantomă, stropit de trombe de apă, purtate de rafale de vânt puternice. Copaci blocau drumuri în mai multe cartiere, iar râul Atchafalaya a ieşit din matcă.
Primarul din New Orleans LaToya Cantrell i-a îndemnat pe locuitori să stra la adăpost. Oraşul a instituit o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii de vineri de sâmbătă, după exemplul altor localităţi.
În cartierul francez, centrul istoric al oraşului, unde saci cu nisip şi panouri de lem protejau magazine, câţiva petrecăreţi au ţinut să iasă pe celebra Bourbon Street, cântând şi bând coctailuri ”uragan”.
Citeste si: Superioritatea Simonei Halep evidenţiată şi de statistici: Doar trei greşeli neforţate în finală
Mii de locuitori au evacuat vineri zone de coastă. Alţii, mai ales în mlaştină, au ales să înfrunte stihiile.
”Am rămas deja în timpul unor uragane mari, când trebuia să plecăm”, declară Keith Delahoussaye, un mecanic în vârstă de 60 de ani, în faţa casei sale mobile, la Port Sulphur. ”Însă vom pleca dacă vom vedea că apa urcă până aici”, adaugă el, uitându-se la Mississippi.
Zeci, poate sute de locuitori din Plaquemines, în apropiere, s-au refugiat în ”refugii în mlaştină”, accesibilă, în deltă, numai cu barca.
Îngrijorează mai ales ploi diluviene şi inundarea zonei de coastă, care însoţesc furtuna.
Solul este deja saturat, după furtuni recente şi ploi importante de la începutul anului, care au provocat mai multe revărsări ale Mississippi.
CUMUL DE PRECIPITAŢII
Furtuna urma să aducă 25 până la 50 de centrimetri de apă de ploaie în Louisiana şi în statul vecin, Mississippi, unde guvernatorul Phil Bryant a declarat starea de urgenţă vineri, însă acumularea preciptaţiilor ar putea să atingă 63 de centrimetri pe alocuri.
Mississippi, cel mai mare fluviu din America de Nord, atingea vineri nivelul revărsării (5,18 metri) la New Orleans. Însă pare să nu crească şi mai mult, potrivit meteorologiclor, care au revenit sâmbătă asupra previziunilor, în scădere.
Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro
Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro
Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro
Preşedintele american Donald Trump a declarat joi seara Louisiana în situaţie de urgenţă, ceea ce le permite agenţiilor federale să participe la intervenţii.
Acest stat rămâne traumatizat de amintirea uraganului Katrina, în august 2005. Digurile care apără New Orleans au cedat, inundând 80% din oraş şi omorând 1.000 de oameni din totalul de peste 1.800 din timpul catastrofei. Pagubele au fost evaluate la peste 150 de miliarde de dolari.
Citeste si: O tânără de 28 de ani, găsită mortă de ziua ei
Reţeaua GSCC, din care fac parte profesionişti în domeniul climei din întreaga lume, consideră că ”riscul reprezentat de Barry este diferit faţă de cel al Katrinei- în 2005, digurile de pe coastă au cedat, iar de această digurile fluviului vor fi testate”.
Mai multe companii aeriene şi-au suspendat zborurile sâmbătă dimineaţa, activităţile portuare erau erturbate de vineri, iar un concert Rolling Stones prevăzut duminică la New Orleans a fost amânat luni.
”Suntem aici cu voi, vom trece prin asta împreună”, a anunţat trupa într-un comunicat.