Gabriel Oprea, fost ministru de Interne și ministru al Apărării Naționale în Guvernul României, a fost ținta unor acuzații grave de plagiat legate de teza sa de doctorat din anul 2000 de Facultatea de Drept din Universitatea București.

Citește și: VIDEO. Gabriel Oprea, declarații incendiare în cazul morții polițistului Bogdan Gigină. "A fost un accident ciudat, urmat de un incendiu ciudat. Am fost țintă politică"

Acuzațiile au fost făcute în anul 2015 de jurnalista Emilia Șercan, iar un an mai târziu Ministerul Educației i-a retras titlul de doctor fostului lider UNPR.

Gabriel Oprea a contestat în instanță ordinul de retragere a titlului de doctor, considerând că a fost țina unui atac politic.

În 2023, la opt ani de la izbucnirea scandalului, Înalta Curtea de Casație și Justiție i-a dat dreptate fostului ministru printr-o decizie definitivă și irevocabilă.

Gabriel Oprea a fost pus în fața unei întrebări roșii în cadrul emisiunii "40 de întrebări cu Denise Rifai", după ce justiția a șters acuzațiile de plagiat la adresa sa: "Veți scăpa vreodată de ștampila de plagiator?"

Gabriel Oprea: "Dacă instanța îmi dădea un verdict de plagiator, acela rămânea eticheta"

Gabriel Oprea susține că acuzațiile de plagiat care i-au fost aduse au fost orchestrate politic, prin influența unor personaje-cheie și a unei presupuse echipe care a încercat să-l discrediteze.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„Mi-am dat doctoratul și l-am dat amândoi... am devenit doctor odată cu colegul meu, care a intrat primul cu mine în promoție, Dan Lupașcu, care a fost primul șef al CSM-ului.

În anul 2015, și o să vă spun pe parcurs, a fost primul atac politic. N-am vrut să-l dau jos pe Ponta, de exemplu, din funcția de prim-ministru, era guvernul PSD-UNPR și a fost primul atac politic. De mine s-a ocupat o echipă, formată dintr-un general, când te duci la aeroportul Otopeni, pe dreapta, provenit din vechea securitate, acum în rezervă, o doamnă jurnalistă... și un individ fost rector de universitate, actual academician, fost ministru al învățământului, care este trimis în judecată de CNSAS pentru poliție politică. Această echipă s-a ocupat de Gabriel Oprea”, a declarat fostul ministru în interviul cu Denise Rifai.

În 2023, după opt ani de tensiune și lupte în instanță, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat verdictul final.

Gabriel Oprea a fost reabilitat, și titlul său de doctor a fost restabilit, potrivit KanalD.ro. Cu toate că întrebările cu privire la percepția publică asupra sa rămân, Oprea subliniază că, în ochii legii, eticheta de plagiator a fost ștearsă.

"În orice stat de drept și, în cazul nostru, orice cetățean român, totul pleacă de la lege. Unde-i lege nu-i tocmeală. Legat de percepție...Dacă instanța îmi dădea un verdict de plagiator, acela rămânea eticheta legală", a explicat Gabriel Oprea.

Gabriel Oprea: "Am învățat ca un nebun la procedură penală"

În fața acuzațiilor, el a subliniat că, în conformitate cu legea, Comisia de Etică a Ministerului Educației i-a acordat un verdict de 9-0, negând existența plagiatului în teza sa.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

"Am învățat ca un nebun la procedură penală, iar profesorul Neagu nu lua pe oricine la doctorat, era unul dintre marii profesori de drept, l-am respectat ca pe un tată, aș putea spune. Am învățat de-am rupt la procedură penală", a mai spus Oprea.

Citește și: VIDEO. Gabriel Oprea, declarații incendiare în cazul morții polițistului Bogdan Gigină. "A fost un accident ciudat, urmat de un incendiu ciudat. Am fost țintă politică"

Gabriel Oprea, unul dintre cei mai controversați politicieni din ultimii ani din România, este militar în rezervă cu 4 stele pe umăr.

Oprea a fost, pe rând, Prefect al Capitalei, deputat PSD în două mandate, ministru al afacerilor interne, în două mandate, și ministru al Apărării Naționale. De asemenea, a fost fondatorul și președintele partidului UNPR.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si