În declarațiile de presă avute joi, după întâlnirea cu  reprezentanți ai cultelor din România  și cu oficiali din Secretariatul de Stat pentru culte, Vlad Voiculescu a prezentat o informație parțial greșită legată de modul în care sunt îmbrăcați decedații de COVID-19.

Ministrul a insistat că nu este interzis ca decedații de COVID să fie îmbrăcați înainte de înmormântare, situație care nu corespunde realității.

„Nu spune nicăieri într-un ordin de ministru că oamenii (decedați de COVID, n.red.)

nu ar trebui să fie îmbrăcați. Repet, nu spune nicăieri într-un ordin de ministru că oamenii nu ar trebui să fie îmbrăcați. Regula dacă nu s-a respectat undeva este din pricina unei lipse de bun simț elementar a oamenilor. Deci, nu există nicio prevedere într-un ordin de ministru care să spună că nu era posibil până acum ca oamenii să nu fie îmbrăcați”, a afirmat joi Vlad Voiculescu.

După terminarea conferinței de presă, ministrul a revenit asupra declarației inițiale: 

" Într-adevăr, așa cum mai mulți reporteri au semnalat, o parte a celor decedați- și anume cei autopsiați(!)- conform vechiului ordin de ministru, persoanele decedate în urma infecției cu SARS-CoV-2 “se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac ”,

a scris Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO-Stare de alertă. Guvernul schimbă regulile de acces în magazine.

Majoritatea covârșitoare a persoanelor decedate infectate cu SARS-CoV-2 nu au fost autopsiate a precizat ministrul. "Este de altfel o reglementare din data de 6 aprilie 2020 pe care nu o voi comenta ci o voi modifica în cursul zilei de astăzi", a mai scris el.

Se schimbă regulile de înmormântare în cazul COVID-19

Ministrul Sănătății s-a întâlnit joi cu Secretariatul de Stat pentru culte și reprezentanți ai cultelor din România în care s-a discutat despre accesul pacienților internați cu COVID-19 la asistență religioasă și despre modificarea protocolului de înmormântare a persoanelor decedate infectate cu SARS-CoV-2.

"Am căzut de acord ca pe perioada internării în unitatea sanitară pacientul internat cu COVID-19 poate beneficia, la cerere, de asistență religioasă, potrivit specificului cultului din care face parte, cu respectarea de către cleric a tuturor măsurilor sanitare care se impun", a precizat Vlad Voiculescu.

Citeste si: Intrarea Domnului in Ierusalim. Ce semnificație are sărbătoarea floriilor

În ceea ce privește ritualul înmormântării, persoana decedată va putea fi îmbrăcată în haine puse la dispoziție de către familie/aparținători, va beneficia de ritual de înhumare/incinerare a cultului de care aparține.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Ritualul de înhumare/incinerare se va face cu sicriul sigilat cu respectarea voinței familiei și a tuturor normelor prevăzute de lege.

Câți români au murit de COVID de la debutul pandemiei

De la debutul pandemiei, în primăvara anului trecut, nu mai puțin de 24.733 de persoane contaminate cu virusul COVID-19 au decedat pe teritoriul României. În ultimele 24 de ore, au fost raportate alte 172 de decese. 

"Am căzut, de asemenea, de acord în cadrul întâlnirii pe respectarea normelor și măsurilor de siguranță suplimentare propuse de Ministerul Sănătații", a mai spus ministrul Voiculescu după întâlnirea de azi.

Cine a participat la discuția cu ministrul Sănătății: reprezentanților cultelor- Biserica Ortodoxă Română- Pr. Vicar Administrativ Patriarhal Ionuț Corduneanu, Biserica Romano-Catolică din România- Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Aurel Percă, președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România, Uniunea Bisericilor Creștine după Evanghelie- președinte Virgil Achihai, precum și secretarii de stat Andreea Moldovan și Monica Althamer din partea Ministerului Sănătății, din partea Secretariatului de Stat pentru culte secretarul de stat Victor Opaschi și directorul adjunct Cezar Păvălașcu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si