Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a desemnat membrii delegaţiei care urmează să discute despre garanţiile de securitate cu Rusia, transmite presa internațională.

Citeste si: "Războaiele se sfârşesc în cele din urmă". Cum promite China că se implică în stoparea războiului din Ucraina

Președintele Zelenski spune că  discuțiile de pace cu Rusia  trebuie să continue, în ciuda atrocităților comise în regiunea Kievului. „Este

greu de spus cum, după tot ceea ce s-a făcut, putem avea orice fel de negocieri cu Rusia. Dar, ca președinte, trebuie să o fac. Orice război trebuie să se încheie”, a spus luni Zelenski pentru postul american CBS. 

Citeste si: Imaginea șocantă din centrul Moscovei care i-a panicat pe trecători și a alertat miliția lui Putin

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Totuși, Zelenski a mai declarat că o întâlnire față în față între el și Vladimir Putin pare în prezent puțin probabilă. Referitor la ororile de la Bucha, liderul de la Kremlin a spus că procurorii vor analiza dovezile crimelor de război ale Rusiei.

 

Garanțiile de securitate, similare art. 5 din tratatul NATO

Ucraina s-a arătat dispusă, în cadrul negocierilor de la Istanbul, să accepte neutralitatea și respingerea armelor nucleare, dacă îi vor fi oferite garanţii de securitate similare cu articolul 5 din tratatul NATO care asigură apărarea colectivă pentru statele membre ale alianţei.

Citeste si: Sora liderului din Coreea de Nord, Kim Jong Un, avertizează că Phenianul va lovi cu arme nucleare Coreea de Sud, dacă va fi atacat

Aceste garanţii de securitate puternice ar trebui să fie asigurate în primul rând de cele cinci ţări membre permanente în Consiliul de Securitate al ONU- SUA, Franţa, Marea Britanie, China şi Rusia, precum şi de Turcia, Germania, Canada, Italia, Polonia şi Israel.

Potrivit articolului 5 din tratatul NATO, membrii Alianţei sunt obligaţi să ofere o asistenţă militară imediată în cazul unui atac asupra unuia dintre parteneri. 

Cine face parte din echipa de negociere a Ucrainei

Şeful delegaţiei ucrainene la negocierile de pace, David Arahamia, urmează să conducă discuţiile privind garanţiile de securitate, potrivit decretului semnat de Volodimir Zelenski.

Citeste si: Gest disperat din Ucraina. Mamele scriu pe spatele copiilor adresele, în caz că ele vor muri în război

Și consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak face parte din noua delegaţie însărcinată cu rezolvarea problemelor de securitate, potrivit Agerpres.

Conform decretului prezidenţial postat pe site-ul preşedinţiei de la Kiev luni seara, din componenţa delegaţiei mai fac parte ministrul justiţiei Denis Maliuska, ministrul apărării Oleksii Reznikov şi viceministrul de externe Mikola Tociţki.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si