Garda de Mediu a comunicat, în cursul zilei de joi, un avertisment către toți românii care dețin fose septice pe care nu le-au declarat.

Cei vizați riscă amenzi de până la 10.000 de lei!

Citește și: De ce s-a enervat șeful ANAF, Lucian Heiuș, pe subalternii săi: "Doi nemernici, că nu-i pot numi inspectori Antifraudă" (VIDEO)

Garda de Mediu, despre românii care dețin fose septice

„Pe 26 mai 2022, a intrat în vigoare un act normativ (HG 714/2002) prin care persoanele fizice şi juridice care deţin fose septice sunt obligate să se înscrie în Registrul de Evidenţă a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea şi Epurarea Apelor Uzate”, a scris Garda Națională de Mediu pe Facebook.

Conform HG 714/2002, deţinătorii foselor septice sunt obligaţi să se înscrie în registrul de evidenţă în termen de 120 zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare şi/sau epurare a apelor uzate, sau în termen de 180 zile de la intrarea în vigoare a legii, pentru cele deja construite și conectate (adică până pe 26 noiembrie 2022).

Obligaţia se aplică atât pentru fosele/bazine vidanjabile existente, cât şi în cazul celor care sunt în curs de construire.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT), respectiv primăriile localităţilor, au avut termen 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii să înfiinţeze aceste registre care pot fi organizate şi întreţinute şi în format on-line (electronic) şi au obligaţia de a le pune la dispoziţia autorităţii de gospodărire a apelor”, a mai transmis Garda de Mediu.

Scopul final al acestei legi este să se ajungă la diminuarea semnificativă a poluării pânzei freatice şi/sau a apelor de suprafaţă.

Citește și: VIDEO- Amenzi uriașe pentru furnizorii de energie pentru facturile emise cu întârziere

Românii riscă amenzi uriașe

Controalele Gărzii Naționale de Mediu vor viza conformarea sistemelor individuale adecvate, potrivit unei programări stabilite anual cu reprezentanţi ai primăriilor şi cu Administraţia Naţională Apele Romane, pe baza monitorizării corpurilor de apă care evidenţiază deteriorări ale stării acestora.

În concluzie, dacă în urma sesizării de alterare a calităţii unor corpuri de apă (venită din partea ANAR) vor fi depistate persoane fizice sau juridice care deţin şi utilizează o fosă septică, însă nu s-au înscris în registrul de evidenţă, Garda Naționala de Mediu va putea aplica amenzi cu valori cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

„Vă reamintim că înscrierea în registrul de evidență se face printr-un formular pus la dispoziţie de primărie, care va fi completat fie online- pe site-urile instituţiilor, fie fizic- la sediile acestora”, a specificat Garda de Mediu.

„*sisteme individuale adecvate de colectare și epurare ape uzate- sisteme de colectare și epurare a apelor uzate care asigură un nivel de protecție a mediului corespunzător, similar cu cel al sistemelor publice centralizate de canalizare și epurare, și care îndeplinesc condițiile tehnice, de mediu și de reglementare conform standardizării și legislației specifice din domeniul apelor uzate și gospodăririi apelor”, a explicat Garda de Mediu.

Citește și: Poliția Locală primește puteri sporite. Proiectul de lege a fost adoptat de către Camera Deputaților


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si