In cazul in care incaperea nu se aeriseste, radonul nu se disipa, iar el este un gaz periculos ce poate cauza moartea a sute de mii de oameni pe glob, provocand cancerul la plamani. Pana acum nu s-a gasit niciun caz unde sa se fi depasit limita admisa.
Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, circa 4,3 milioane de decese sunt cauzate, anual, de poluarea din interiorul caselor, scrie dcnews.ro.
In Codul european de lupta impotriva cancerului, pe langa recomandari privind stilul de viata, alimentatia, sportul, renuntarea de fumat etc, se gaseste si o mentiune privind radonul, scrie adevarul.ro.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Dintre cele 12 puncte ale Codului, la numarul 9 se arata:" Aflati daca sunteti expusi iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural in locuinta dumneavoastra. Luati masuri pentru a reduce nivelurile ridicate de radon".
" Aceasta includere se bazeaza pe studii la fel de vechi ca cele legate de fumat. La inceputul anilor 50 a fost pusa clar in evidenta aparitia cancerului pulmonar la minerii care erau expusi la concentratii mari de radon in mine si acest fapt a dus la decizia de a introduce sisteme de aerisire, decizie aplicata in prezent in toata lumea si facand parte din protectia obligatorie a lucratorilor din medii subterane", sustine Constantin Cosma, directorul Centrului de Radioactivitatea Mediului si Datare Nucleara din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, singura institutie unde se cerceteaza nivelul de radon
in Romania.
"Radonul este un gaz radioactiv care provine din radiu care e generat de uraniu. Uraniul se transforma in radiu, iar acesta in radon. Uraniul se gaseste peste tot, exista si in unghia noastra o mica cantitate de uraniu, dar acolo unde e acumulat in cantitati mari avem zacaminte de uraniu.
Uraniu exista in sol pentru ca solul e format din roci care contin uraniu. Solul contine uraniu, radiu si degaja radon. In 4 zile radonul dispare, dar este produs tot timpul in sol, acesta fiind principala sursa de radon din locuinte", spune profesorul Cosma.
Cercetarorul sustine ca studiile privind concentratia radonului s-au facut pe case si pe parterul blocurilor, pentru ca aici ajunge radonul provenit din sol.
La etajele superioare, radonul nu ajunge in concentratii mari. Radonul exista si in materialele de constructii, insa concentratia nu este semnificativa.
Citeste mai mult aici