In articol:
- Rețeta clasică de gem din cireșe – Ingrediente
- Rețetă de gem de cireșe – Mod de preparare
- Cum fierbi gemul de cireșe
- Care sunt beneficiile cireșelor?
Gem de cireșe. Rețeta, pas cu pas. Gemul de cireșe este un deliciu în orice sezon.
Rețeta clasică de gem din cireșe – Ingrediente
2 kg de cireșe
1 kg de zahăr
sucul de la o lămâie.
Rețetă de gem de cireșe – Mod de preparare
Înainte de a da start primului pas în prepararea gemului din cireșe, este indicat să te înarmezi cu puțină răbdare.
Așadar, începe cu pregătirea cireșelor pe care le speli și le lași să se scurgă bine într-o sită. Abia după ce se scurg, le îndepărtezi sâmburii cu dispozitivul special sau cu o scobitoare. Alege cireșele cele mai coapte și mai mari, dacă se poate, pentru a scurta timpul de preparare.
Pregătește o cratiță cu baza dublă sau un ceaun, dacă ai unul. Pune cireșele în cratiță și adaugă zahărul peste ele. Adaugă și sucul de lămâie. Acesta are rolul de a accentua culoarea gemului, dar și de a împiedica zaharisirea acestuia pe parcursul depozitării. Poți adăuga și câteva pliculețe de zahăr vanilinat, pentru un plus de aromă. Amestecă bine cireșele cu zahărul și pune vasul la rece pentru 2-3 ore.
Cum fierbi gemul de cireșe
După ce toată cantitatea de zahăr este topită pune cratița pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Lasă ingredientele să fiarbă până când se formează spumă la suprafață. Cu o sită deasă sau o spumieră, îndepărtează spuma formată.
Micșorează intensitatea focului la minim și lasă deliciosul gem de cireșe să fiarbă pentru 40-45 de minute.
Pune o farfuriuță la frigider pentru 10-15 minute. Apoi o așezi pe masa din bucătărie. Iei cu lingurița din gemul de cireșe și pui pe farfuria rece. Aștepți 5-6 minute și dacă gemul devine mai consistent și nu mai este fluid, poți opri focul.
Sterilizează borcanele și umple-le cu dulceața fierbinte. Închide-le ermetic cu capace și așază o pătură peste ele. Lasă-le să se răcească lent sub pătură, apoi le poți trece în cămară, etichetate frumos.
Care sunt beneficiile cireșelor?
Cireșele de pasăre conțin cumarine care reduc coagularea sângelui și împiedică formarea cheagurilor de sânge.
Cireasa dulce este o sursă bogată de fier. Când anemia cu deficit de fier este utilă pentru a mânca 200-300 de grame de fructe de padure pe zi.
Citeste si: Cum se face dulceaţa de gutui? Cea mai simplă reţetă
Cireșele dulci conțin compuși care îmbunătățesc motilitatea GI și măresc pofta de mâncare. Boabele sunt digerate rapid fără suprasolicitarea sistemului digestiv.
Compotul de cireș fierbinte, fiert fără zahăr, este un antitusiv eficient. Băutura ajută la reducerea vâscozității sputei, facilitând eliberarea acesteia.
Fructele cireșelor de pasăre sunt un depozit de vitamine, elemente micro și macro benefice. Utilizându-le în mod regulat pentru alimente, este posibil să se evite deficiența de vitamine.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Potasiul și alte substanțe care intră în corpul uman atunci când mănâncă cireșe, consolidează mușchiul inimii, conferă rezistență și elasticitate suplimentară pereților vaselor de sânge, reglează ritmul cardiac. Acest lucru reduce semnificativ riscul apariției tulburărilor cardiace.
Cireșele aviar conțin compuși care reglează presiunea sanguină. În hipertensiune arterială sau hipotensiune, este util să consumați o mână de fructe bine maturate zilnic.
În medicina populară, sucul cireș și sucul stoarse sunt folosite ca diuretice și decongestive.
Fructele maronii din cireșele de pasăre conțin substanțe care reduc nivelurile de colesterol din sânge. Acest lucru reduce semnificativ riscul de ateroscleroză.
Citeste si: Gem de cireşe reţetă: Secretul unui gust delicios