Gem de prune. Reteta veche a bunicii. Ingredientul secret
Gem de prune. Gospodinele își pregătesc camara pentru iarnă. De lângă toate bunătățile este nelipsit gemul de prune. Iată rețeta veche a bunicii. Află ingredientul secret care îi dă gemului savoarea.
Rețetă simplă de gem de prune! Se apropie sezonul rece, iar acum gospodinele încep să pregătească bunătățile de iarnă pentru cămară. Dulceațurile și gemul sunt nelipsite, așa că mai jos îți spunem rețeta pas cu pas de gem de prune.
2. Într-o cratiţă (cu fundul mai gros) se pun prunele şi se presară deasupra zahărul împreună cu zahărul vanilat ori esenţa de vanilie.
3. După ce au stat la rece 2-3 ore, se pun la fiert, la început la foc mare, apoi la foc potrivit. În rețeta de gem de prune se amestecă cu o lingură de lemn să nu se prindă de cratiţă, insistând mai mult pe fundul vasului.
Gemul de prune se lasă la fiert până când se leagă. Poți face testul cu o linguriță de gem într-o farfurie: dacă gemul se desface ușor în bucățele mici, înseamnă că nu este suficient fiert.
Când gemul a fiert, acesta se pune fierbinte în borcane curate și sterilizate. Borcanele se închid ermetic şi se lasă 5 minute cu capul în jos, după care se lasă la răcit şi apoi pot fi aşezate în cămară.
Rețeta de gem de prune este gata. Borcanele pot fi păstrate în cămară pe toată perioada iernii. Gemul poate fi consumat pe pâine prăjită, ca atare, dar și împreună cu alte preparate, precum plăcinte, orez cu lapte sau înghețată.