Geminidele, cea mai spectaculoasă ploaie de stele a anului va putea fi vizibilă și din România. Meteorii colorați de obicei în galben, mai lenți decât perseidele vor face spectacol pe cer, mai ales dacă acesta va fi senin.

Cât poate fi observată ”ploaia de stele” în România?

Așadar, iubitorii de astfel de fenomene astrologice nu au nevoie de vreun echipament special, și trebuie doar să se înarmeze cu multă răbdare.

Curentul de meteori deja a început de pe data de 11 decembrie și el durează până pe data de 16 decembrie. Cu toate astea, punctul maxim al ploii de stele va fi înregistrat între 13 și 14 decembrie, dar și între 14 și15 decembrie.

Atunci, potrivit specialiștilor vor putea fi admirați între 100 și 200 de meteori pe oră. Geminidele sunt strălucitoare, însă mai lente decât alți meteori, iar jurnaliștii  BBC  i-a numit ”o extravaganță celestă”.

Geminidele 2023

Geminidele este un fenomen spectaculos, asemănător unei ploi de stele.

[Sursa foto: X]

Citește și: 4 sărbători cu cruce roșie în calendarul ortodox pentru decembrie 2023. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi în parte

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro

Despre Geminide NASA spune că "este considerată una dintre cele mai bune și mai fiabile ploi anuale de meteoriți". Aceștia se deplasează cu viteza fulgerătoare de 127.000 de kilometri pe oră. 

Când are loc o ploaie de meteoriți?

Experții de la NASA îi sfătuiesc pe oameni să găsească o zonă ferită de luminile orașului sau ale străzilor și "să vină pregătiți pentru temperaturile de iarnă".

De asemena, ploaia începe în jurul orei 21 sau 22.00, potrivit NASA, și continuă până în zori.

O ploaie de meteoriți are loc atunci când mai mulți meteoroizi sau roci spațiale provenind de la comete și asteroizi se ciocnesc deodată cu atmosfera Pământului. Când aceste particule se apropie de Soare, se încălzesc foarte tare și lasă o dâră de praf, astfel în fiecare an, în timp ce Pământul orbitează în jurul Soarelui, trece și el prin aceste resturi, care ard rapid atunci când ating atmosfera superioară, eliberând o dâră luminoasă de aer fierbinte.

Geminidele 2023

Geminidele pot fi observate cel mai bine în România în seara de 13 spre 14 decembrie.

[Sursa foto: X]

Citește și: Sărbătorile de iarnă în România: Ce tradiții trebuie să respecte românii?

Geminidele au preluat acest nume de la constelația Gemeni, deoarece punctul lor radiant se află în această constelație.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si