Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, s-a angajat vineri să "răzbune" moartea lui Soleimani, informează AFP. La 62 de ani, generalul Qassem Soleimani era unul dintre oamenii-cheie ai regimului iranian. El a contribuit la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu. Premierul demisionar irakian Adel Abdel Mahdi a estimat vineri că raidul american, în urma căruia au fost ucişi generalul irakian Qassem Soleimani şi locotenentul său în Irak Abou Mehdi al-Mouhandis, va "declanşa un război devastator în Irak", scrie AFP.

Şeful mişcării şiite libaneze Hezbollah, marele aliat al Iranului, a promis vineri "pedeapsa dreaptă" pentru "asasinii" responsabili de moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis în Irak într-un raid american, conform AFP.

UPDATE- La puţin timp după operaţiune, Pentagonul a anunţat că preşedintele american Donald Trump a dat chiar el ordinul de a fi "ucis" Soleimani, un lider al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice.

Abou Mehdi al-Mouhandis, numărul doi în Hachd al-Chaabi, o coaliţie paramilitară majoritat pro-Iran de acum integrată în Statul irakian, a murit de asemenea în acest bombardament.

Este vorba despre cea mai importantă operaţiune de "decapitare" condusă vreodată de Statele Unite, de mai mare amploare decât cele în care au fost ucişi Abou Bakr al-Baghdadi sau Oussama Ben Laden, şefii grupărilor Stat islamic (SI) şi Al-Qaïda, a comentat Phillip Smyth, specialist american în grupările şiite armate.

În timp ce ministrul iranian al Afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, a văzut în aceasta "o escaladare extrem de periculoasă şi imprudentă", un fost şef al Gardienilor revoluţiei, Mohsen Rezai, a promis că "răzbunarea contra Americii" va fi "teribilă".

De mai mulţi ani, Bagdadul este prins între cei doi mari aliaţi ai săi, american şi iranian.

Marţi, aceleaşi părţi au reuşit să atace ambasada americană de la Bagdad, în Zona verde ultrasecurizată.

Lovitura americană de vineri dimineaţa vine în urma acestui atac, dar şi a unei serii de atacuri contra diplomaţilor şi soldaţilor săi care durează de mai multe săptămâni. Nerevendicate, atacurile au fost atribuite de Washington forţelor pro-Iran din Irak.

"La ordinul preşedintelui, armata americană a luat măsuri defensive decisive pentru a proteja personalul american în străinătate ucigându-l pe  Qassem Soleimani", a transmis Pentagonul într-un comunicat.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, s-a angajat vineri să "răzbune" moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis într-un raid american la Bagdad, şi a decretat doliu naţional timp de trei zile în ţara sa.

"Martiriul este recompensa pentru munca sa neobosită din toţi aceşti ani(...). Dacă Dumnezeu o vrea, opera şi drumul său nu se vor opri aici iar o răzbunare impacabilă îi aşteaptă pe criminalii care şi-au pătat mâinile de sângele său şi de al altor martiri", a scris ayatollahul Khamenei pe contul de Twitter.

STIREA INIŢIALĂ- Generalul Qasem Soleimani, un important comandant militar, a fost ucis ”într-o acţiune defensivă decisivă menită să protejeze personalul american din străinătate” şi să descurajeze viitoare atacuri, a confirmat Pentagonul.

Preşedintele american Donald Trump a ordonat lovituri aeriene la Aeroportul Internaţional din Bagdad.

Conform televiziunii de stat irakiene, Soleimani, comandantul Gărzilor Revoluţionare Islamice, a fost ucis de rachete care au lovit maşina în care se afla în apropiere Aeroportului Internaţional Bagdad.

După atac, preşedintele american Donald Trump a postat pe Twitter drapelul american.

Anterior, secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat că există indicii că Iranul sau forţe susţinute de acesta ar putea plănui noi atacuri, el avertizând că ”jocul s-a schimbat”, fiind posibil ca Statele Unite să ia măsuri preventive pentru a proteja vieţile americanilor, transmite Reuters.

”Există unele indicii că ar putea plănui noi atacuri, nu este nimic nou...am văzut asta de două, trei luni”, a declarat Esper reporterilor.

”Dacă se va întâmpla asta, atunci vom acţiona şi, apropo, dacă vom afla despre atacuri sau indicii, vom lua măsuri preventive pentru a proteja forţele americane şi vieţile americanilor”, a mai spus Esper.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Demonstranţi susţinuţi de Iran au aruncat cu pietre în ambasada SUA, timp de două zile, dar s-au retras miercuri, în urma suplimentării trupelor de către Washington.

Preşedintele american Donald Trump, care va candida pentru al doilea mandat în alegerile din noiembrie, a acuzat Iranul că a orchestrat violenţele. Trump a avertizat marţi că va la măsuri împotriva Iranului, darr a spus ulterior că nu vrea război.

”Jocul s-a schimbat şi suntem pregătiţi să facem ceea ce este necesar pentru a ne apăra personalul şi interesele şi pe partenerii noştri din regiune”, a spus Esper.

În timpul aceleiaşi conferinţe, şeful Statului Major al SUA Mark Milley a spus că a existat o campanie susţinută a Hezbollah împotriva personalului american cel puţin din luna octombrie şi că atacul cu rachete din nordul irakului a avut rolul de a ucide.

”Treizeci şi una de rachete nu au rolul unui foc de avertisment, au avut rolul să provoace pagube şi să ucidă”, a spus Milley.

În această săptămână, Statele Unite au trimis 750 de soldaţi în Kuweit, iar oficiali americani au declarat că alţi aproximativ 3.000 de soldaţi ar putea să fie trimişi în regiune în următoarele zile.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si