In articol:
- George Enescu, un adevărat geniu- de la vârsta de 4 ani citea, scria și socotea
- Cui i-a dedicat George Enescu opera Oedip?
- Marele compozitor George Enescu, moarte în exil
George Enescu s-a născut la data de 19 august 1881, în Liveni, județul Botoșani. Enescu era considerat cel mai important muzician român.
George Enescu, un adevărat geniu- de la vârsta de 4 ani citea, scria și socotea
Astfel, primele îndrumări muzicale pe care George Enesu le-a primit au fost de la părinții săi și de la un cunoscut lăutar, si anume Niculae Chioru.
"Eram, dacă-mi amintesc bine, un copil silitor și chiar destul de conștiincios. La patru ani știam să citesc, să scriu, să adun și să scad. Nu era meritul meu, căci îmi plăcea învățătura și aveam groază de aproape toate jocurile, mai cu seamă de cele brutale; le găseam nefolositoare, având simțământul că pierd timpul; fugeam de zgomot și de vulgaritate, iar mai mult decât orice simțeam un fel de spaimă
Între anii 1888 și 1894, George Enescu studiază la Conservatorul din Viena, având profesori printre alții pe Joseph Hellmesberger jr. (vioară) și Robert Fuchs (compoziție).
Marele muzician se încadrează rapid în viața muzicală a Vienei, concertele sale, în care interpretează compoziții de Johannes Brahms, Pablo de Sarasate, Henri Vieuxtemps, Felix Mendelssohn-Bartholdy, entuziasmând presa și publicul, deși George Enescu avea doar 12 ani pe atunci.
Citeste si: Doliu în muzică și în actorie. A murit la 57 de ani
Citeste si: Cinci muzee noi se deschid la Iași
După absolvirea Conservatorului din Viena cu medalia de argint, George Enescu si-a continuat studiile la Conservatorul din Paris, între anii 1895 și 1899, sub îndrumarea lui Martin Pierre Marsick (vioară), André Gédalge (contrapunct), Jules Massenet și Gabriel Fauré (compoziție).
Iar la data de 6 februarie 1898, Enescu debutează în calitate de compozitor în cadrul Concertelor Colonne din Paris cu Suita simfonică Poema Română.
Astfel, din Ghiorghe Enescu devine George Enescu, un nume franţuzit de la tatăl său, în urma călătoriilor la Paris. Însă, țăranii de pe moşie nu reuşeau să-i spună decât Jurjac sau Jorjâcă.
George Enescu a avut o situaţie mai grea în familie, deoarece toţi cei şase fraţi ai săi muriseră la vârste fragede. Cinci băieţi ai familiei Enescu au murit până la vârsta de 6 ani, iar fata a supravieţuit doar până la 12 ani. Din această cauză, George Enescu a fost protejat într-un mod aparte, în special de mama sa, speriată că ar putea rămâne şi fără ultimul copil.
Încă de la vârsta de 8 ani, George Enescu și-a făcut debutul în cariera sa ca violinist la Viena, iar presa l-a numit “Un Mozart Român” şi i s-a prezis un viitor strălucit. Enescu era pe atunci “student” doar de un an la Conservatorul din Viena. De fapt, era un mic elev de şapte ani primit cu un fel de dispensă, pentru că acolo studiau copii mult mai mari.
Citeste si: Ce avere a avut Marcel Pavel. A ajuns oare celebrul cântăreț la sapă de lemn
Cui i-a dedicat George Enescu opera Oedip?
Opera Oedip, una dintre cele mai cunoscute compoziții muzicale, o creație dramatică, a fost dedicată Mariei Tescanu Rosetti, cu care George Enescu s-a căsătorit în 1937. Aceasta fusese una din doamnele de onoare ale Reginei Maria și, după o căsătorie cu prințul Cantacuzino și o pasiune pentru filozoful Nae Ionescu, și-a turnat acid pe față de dorul lui George Enescu de care era îndrăgostită nebunește.
La auzul veștii, George Enescu s-a întors de la Paris imediat la București și a vegheat la căpătâiul doamnei de care era îndrăgostit. În urma acestui episod, Maruca Rosetti-Cantacuzino va rămâne desfigurată toată viața și va apărea in fotografii cu un voal negru pe față. Pe 4 decembrie 1937 Enescu se va căsători cu ea. Opera Oedip a fost terminată la conacul Marucăi din Tescani, într-un pavilion de vară ridicat pe o colină artificială din pământ, chiar în mijlocul pădurii. Premiera operei Oedip a avut loc la Paris pe 13 martie 1936 și s-a bucurat de un succes imediat.
Marele compozitor George Enescu, moarte în exil
La vârsta de doar 65 de ani, George Enescu, aflat din cauza stării de sănătate, pe panta descendentă a carierei sale de violonist, și influențat de schmbările politice și sociale din țară, decide să părăsească România.
Compozitorul român, George Enescu pleca în 1946 din România, oficial, într-un turneu în SUA și Canada, neoficial, în exil, pentru totdeauna.
Totodată, ultima parte a vieții sale a fost marcată și de probleme financiare, George Enescu nu a mai plecat niciodată din Paris, deoarece sănătatea sa s-a deteriorat rapid, astfel în noaptea de 3 spre 4 mai 1955 s-a stins din viaţă.