George Floyd condus pe ultimul drum. Durere şi reculegere în faţa sicriului lui
Mii de locuitori din Houston, mai ales din "Third Ward", cartierul în care a crescut, au înfruntat căldura pentru a-i aduce un ultim omagiu trist şi recules lui George Floyd, relatează AFP.
”Vă mulţumesc tuturor pentru că aţi venit să-mi vedeţi fratele”, a spus luni mulţimii Philonise Floyd. ”Este foarte dureros să ne aflăm aici, este dur şi dureros”, a spus el în lacrimi.
O coadă lungă s-a format încă de luni dimineaţa (ora locală) în faţa Bisericii Fountain of Praise, în sudul metropolei texane, unde a avut loc ceremonia în memoria bărbatului de culoare în vârstă de 46 de ani, a cărui moarte, la 25 mai, sub genunchiul unui poliţist alb, a provocat un val de furie şi manifestaţii împotriva rasismului.
Unele persoane din mulţime purtau tricouri cu efigia lui George Floyd sau cu mesajul ”Nu pot respira”, vorbele pe care le-a spus în timpul agoniei. Alte persoane au ridicat pumnul când au ajuns în faţa sicriului.
Din cauza pandemieie, purtarea măştii de protecţie este obligatorie în biserică, iar vizitatorii, cărora li s-a luat temperatura, aveau doar câteva momente la dispoziţie pentru a se reculege în faţa sicriului.
Joseph Qualls a învăţat la acelaşi liceu ca George Floyd, în "Third Ward". Pentru el, moartea lui Floyd este cu atât mai dureroasă, cu cât îl admira.
”A fost prima persoană pe care am cunoscut-o în cartier care a obţinut o bursă universitară”, declară acest frizer în vârstă de 38 de ani.
Kelvin Sherrod, în vârstă de 41 de ani, a ţinut să vină împreună cu soţia şi cei doi băieţi, în vârstă de opt şi nouă ani,.
Întreaga familie purta tricouri negre cu mesajul "I can't breathe".
Moartea lui George Floyd i-a afectat pe copiii săi, povesteşte el. ”Mi-au spus «ce s-a întâmplat, ce i-au făcut domnului?»”.
Era, aşadar ”important pentru mine să fiu aici împreună cu ei”, declară acest locuitor din Houston. ”Este un moment important în istorie şi ei îşi vor aminti că au luat parte”.
În timpul acestui doliu, Kelvin Sherrod se declară, cu toate acestea, fericit că au venit atât de mulţi oameni. ”Asta ne adună, ca ţară, indiferent de culoarea pielii noastre”.
Candice, venită să-i aducă un omagiu lui George Floyd înainte de funeralii, se felicită la rândul său de faptul că vede ”ţara împreună” într-o mişcare de protest.
”A venit timpul ca asta să se schimbe şi trebuie să depăşim opresiunea, violenţele poliţiştilor şi rasismul”, spune ea.
În mullţime, în majoritate de culoare, americani albi ţin să transmită un mesaj de solidaritate şi unitate.
Sarah Frazzell, în vârstăă de 33 de ani, a venit împreună cu cinci prieteni şi cu buchete de flori pentru a ”susţine familia lui George Floyd şi comunitatea de culoare”.
Mulţimea importantă ”arată Americii că există o problemă”, spunea ea.
Moartea lui George Floyd este ultima dintr-o lungă serie, în ultimii ani, de decese ale unor bărbaţi de culoare, majoritatea neînarmaţi, ucişi de către poliţişti albi. La fel ca moartea lui Eric Garner, mort asfixiat de către un agent alb la New York în 2014.
”Ei au reînceput. Ei au luat o altă viaţă”, a denunţat mama sa, Gwen Carr, invitată de familia Floyd la funeralii.
”De aceea trebuie să ni se facă dreptate”, a spus ea, îndemnând ca ”merele stricate” să fie scoase din rândul poliţiei americane.
Kelvin Sherrod consideră că atitudinea poliţiei faţă de minoritatea de culoare este necesar să se schimbe complet.
”Nu ştim în cine să avem încredere”, spune el. ”Dacă poliţiştii buni nu le fac faţă celor răi, atunci nu putem avea încredere în nimeni”.
Şeful Poliţiei din Houston, Art Acevedo, care a venit să se întâlnească cu familia lui George Floyd, recunoaşte că este ”multă treabă de făcut” pentru a se pune capăt neîncrederii reciproce.
Departe de mulţime, aşezat pe un scaun de camping, cu o umbrelă în mână pentru a se proteja de soare, Zachary Daniels se îndoieşte însă de o schimbare rapidă a mentalităţii.