VIDEO Ger de crapă pietrele în România. Unde s-au înregistrat -10,2°C? A fost cea mai friguroasă noapte din noiembrie 2024
Ger de crapă pietrele în România. Află unde s-au înregistrat -10,2°C! A fost cea mai friguroasă noapte din noiembrie 2024
Marți dimineața, 5 noiembrie 2024, staţia meteorologică din Miercurea-Ciuc a înregistrat o temperatură extrem de scăzută de minus 10,2 grade Celsius, aceasta fiind, până în prezent, cea mai mică valoare înregistrată la nivel naţional în această lună. Meteorologii explică faptul că acest fenomen este cauzat de o combinaţie între o masă de aer rece, ce s-a instalat în regiune, şi un regim anticiclonic stabil, care a favorizat disiparea căldurii nocturne şi adâncirea frigului.
Temperaturi sub normele climatologice au fost consemnate şi în alte localităţi din judeţul Harghita, o regiune cunoscută pentru iernile sale aspre. La Topliţa, mercurul termometrelor a coborât până la minus 8,8°C, iar la Joseni, termometrele au înregistrat minus 8,5°C. Alte localităţi din judeţ, precum Odorheiu Secuiesc (minus 4,8°C) şi Bucin (minus 5,4°C), s-au confruntat, de asemenea, cu temperaturi mult mai scăzute decât media acestui început de noiembrie.
Ovidiu Câmpean, meteorolog la Centrul Meteorologic Regional Transilvania-Sud Sibiu, a explicat pentru Agerpres că, în perioada imediat următoare, noptile şi dimineţile vor rămâne reci, cu minime ce vor atinge, local, pragul de minus 10 grade Celsius. Zilele vor fi, însă, predominant frumoase, cu cer variabil, dar mai mult senin, iar dimineaţa va fi frecvent prezentă ceaţa.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citește și: Vremea se schimbă radical: Val de aer polar peste România. Prognoza meteo pentru noiembrie 2024
Judeţul Harghita, supranumit adesea „Mica Siberie” sau „Polul Frigului” al României, este deja cunoscut pentru temperaturile scăzute înregistrate în timpul iernii, iar această noapte de noiembrie 2024 nu face decât să confirme caracteristicile climatice extreme ale zonei.
De altfel, un record de frig a fost atins chiar în noaptea de 4 spre 5 noiembrie 2006, când la Miercurea-Ciuc s-au înregistrat minus 13 grade Celsius, o valoare ce a rămas până acum cea mai scăzută măsurată în acea perioadă a anului.Astfel de fluctuaţii de temperatură sunt un fenomen comun pentru această regiune montană, unde condiţiile meteorologice sunt influenţate de proximitatea Munţilor Harghita şi de poziţia geografică, ce favorizează acumularea unor mase de aer rece provenite dinspre nord-vest. Totodată, fenomenul anticiclonic este un factor care menţine un climat stabil, dar frig, în acele perioade ale anului, în special în timpul nopţilor.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citește și: VIDEO Ploile cu cenușă, ignorate de autoritățile din Craiova. "Scârțâie sub tălpi când pășești"
Potrivit prognozelor pe termen scurt, judeţul Harghita va continua să fie afectat de temperaturi scăzute pe durata nopţilor şi dimineţilor următoare, cu valori ce pot ajunge la minus 10°C, în timp ce ziua vor fi condiţii mai favorabile, cu cer în general senin, dar cu unele episoade de ceaţă dimineaţa devreme.
De asemenea, acest tip de vreme ar putea să influenţeze și alte regiuni montane din Transilvania, chiar dacă în zonele de câmpie vor fi mai puţin vizibile asemenea valori extreme.