Nu este exclus ca, temperaturile să coboare chiar şi până la -30 de grade.

Roxana Bojariu:- 20 de grade poate chiar si -30 de grade, dar inca o data asta nu e o prognoza.

Zilele cu temperaturi ridicate sunt numarate pe degete. Inca din noaptea Anului Nou valorile termice vor scadea.

Teodora Cumpanasu: Vor fi fluctuatii, astepta de exemplu pentru noaptea de revelion temperaturi mai scazute decat cel ce vor fi in noptile imediat urmatoare

O masa de aer polar, numita vortex, care se mentine pe tot parcursul iernii deasupra Polului Nord, este cea care ar putea aduce valori extreme si in tara noastra.

Roxana Bojariu: Daca vartejul slabeste atunci pe anumite zone poti sa ai patrunderi de aer foarte rece dinspre zona arctica spre altitudinile joase, patrunderi care evident pe aceasta aca aduc temperaturi mult mai scazute.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Analizele facute de cercetatorii americani arata ca exista o foarte mare probabilitate ca acest vortex sa se rupa. Asta inseamna ca atmosfera inalta, acolo unde sunt temperaturile cele mai scazute, va cobora spre pamant.

Roxana Bojariu: Datele de la colegii nostril americani arata ca avem un vartej mai slab in atmosfera superioara care se propaga pe atmiosfera de pe suprafata terestra.

Iar miscarea frontului de aer arctic se va reflecta puternic in termometre.

Teodora Cumpanasu: Din experienta noastra a tuturoro stim ca majoritatea iernlor in roma presupun si interval in care tept pot cobora spre acele valori de- 25 de grade Celsius

Este un fenomen care se poate intampla in fiecare iarna. La inceputul acestui an, in lunile ianuarie si februarie, acelasi val de aer arctic a lovit tara noastra si a adus viscole si ger.

Toate s-ar putea repeta in cateva zile, daca vortexul aflat deasupra Polului va slabi.

Roxana Bojariu: Faptul ca acuma noi avem un deficit de gheata in zona marii baras si karnetz din nordul siberiei este un factor care favorizeaza slabirea acestui vortex.

Vestile proaste nu se opresc aici. Desi temperaturile din urmatoarele cateva zile sunt peste media normala a acestei perioade, la munte vremea a inceput sa dea, deja, semne de inrautatire.

Teodora Cumpanasu: Insorile dar si intensificarile vantului din cand in cand la acestez\a as spune sa ne indreoptam aentia pt ca pot deveni potentiale periculoase pt cei care se aventureaza in acea zona

Romania se afla in emisfera Nordica iar valorile termice depind in totalitate de modul in care se manifesta acest vortex. In cazul in care acesta este puternic, iarna va fi una normala, asa cum ne-am obisnuit deja. Insa in cazul in care vortexul se destabilizeaza, urmeaza visolce naprasnice si o iarna deosebit de grea.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si