”Împreună cu partenerii noştri, vom depune eforturi pentru ca Guvernul american să-şi reconsidere decizia”, a anunţat joi, într-un comunicat, ministrul german de Externe Heiko Maas.

Franţa, Regatul Unit şi Polonia au explicat ”în mai multe rânduri” Statelor Unite că ”dificultările de aplicare a tratatului de către Rusia în ultimii ani” ”nu justifică” o retragere din tratat, subliniază şeful diplomaţiei germane.

Retragerea Statelor Unite din tratatul ”Cer deschis” va afecta interesele tuturor statelor participante, care sunt şi membre ale NATO, a declarat joi ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexandr Gruşko, citat de agenţia de

presă rusă RIA, transmite Reuters.

Citeste si: Scade numărul infectărilor în România. Bilanțul ajunge la 17.712

Gruşko a spus că Rusia nu a încălcat tratatul şi că nimic nu împiedică continuarea discuţiilor pe tema problemelor tehnice despre care SUA afirmă că sunt încălcări comise de partea rusă.

Statele Unite şi-au anunţat joi intenţia de a ieşi din Tratatul ”Cer deschis” (”Treaty on Open Skies”)- care autorizează supavegherea aeriană a ţărilor particiante- acuzând Rusia de încălcări repetate ale prevederilor acestui acord.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Povestea uluitoare a Andrei Medintu, afacerista din România care s-a căsătorit cu un milionar indian! A fost îmbrăcată în aur din cap până în picioare la cununia civilă! Imagini spectaculoase din ziua cea mare- wowbiz.ro

Citeste si: Volodimir Zelenski dezvăluie o discuție cu Vladimir Putin: L-am sunat și mi-a răspuns- antena3.ro

ceastă retragere urmează să aibă loc în mod oficial peste şase luni, potrivit prevederilor acordului, au precizat reprezentanţiai administraţiei americane.

Preşedintele american Donald Trump a retras deja Statele Unite din mai multe tratate şi  acorduri internaţionale mari- Acordul de Paris de luptă împotriva modificărilor climatice, Acordul de la Viena în dosarul ncuelar iranian sau Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF).

Citeste si: Un lider PSD a încălcat legea cu pumnul. „Vreţi să ne luăm la bătaie?”- VIDEO

Administraţia Trump a început să informeze- în privat- aliaţii cu privire la retragerea din acest tratat menit să reducă riscul unui război accidental între Rusia şi Statele Unite, prin intermediul unor misiuni de recunoaştere aeriene în spaţiile aeriene ale celor două ţări, au declarat diplomaţi la curent cu dosarul pentru Tje Washington Post (WP).

Retragerea din ”Treaty on Open Skies” riscă să caşte o nouă prăpastie între Statele Unite şi aliaţii săi din Europa, dintre care unii au îndemnat Washingtonul, în ultimele săptămâni, să rămână în cadrul acordului, în pofida îngrijorărilor americane cu privire la respectarea pactului de către ruşi.

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”- kfetele.ro

Citeste si: De ce a vrut Tora Vasilescu să renunțe la actorie: "A fost ca o predestinare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Planul controversat de a transforma un deșert într-o zonă verde, fertilă și plină de viață sălbatică: „Ar putea schimba tiparele meteo”- antena3.ro

Tratatul are la bază o propunere a preşedintelui Dwight D. Eisenhower adresată sovieticilor cu privire la promovarea transparenţei survolărilor militare de supraveghere. Însă Uniunea Sovietică a respins această propunere.

Citeste si: Guvernul a aprobat Memorandumul privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor emise de instituţiile de învăţământ superior din România şi China

Preşedintele George H.W. Bush a relansat însă ideea, după căderea URSS, iar acest pact multilateral a fost semnat în 1992.

El a intrat în vigoare în 2002, după ce a fost ratificat de 20 de ţări.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si