In articol:
- Cum sa alegi ghebele potrivite pentru murat
- Cum se curata ghebele
- Retete de ghebe la borcan pentru iarna
- Ghebe la borcan cu otet
- Ghebe la borcan cu usturoi
- Ghebe la borcan cu ceapa
- Cum sterilizezi si cum etansezi borcanele cu ciuperci murate
Cum sa alegi ghebele potrivite pentru murat
Ghebele şi hribiile sunt printre cele mai gustoase ciuperci, însă ele pot fi otrăvitoare dacă nu sunt culese din zone fără contaminări. Iar dacă dispuneți de o sursă de încredere, puteţi folosi şi astfel de ciuperci pentru murături delicioase.
Cum se curata ghebele
Ghebele se spala foarte bine in multe ape pana se indeparteaza si cea mai mica urma de mizerie. Ghebele au codita destul de fibroasa care trebuie scurtata până aproape sub pălărie.
Retete de ghebe la borcan pentru iarna
Ghebe la borcan cu otet
Ingrediente:
- aprox. 6 kg.ghebe
- 1 l otet
- 2 l apa
- 200 g zahar
- 100 g sare
- 200 g sare in apa care fierbi ghebele
Mai intai, ghebele se aleg, se spala bine de impuritati.
Ghebe la borcan cu usturoi
Ingrediente:
- 3kg ghebe
- lingură de sare grunjoasă
- 5-6 căpățâni usturoi
- 100g zahăr
- 2-3 foi de dafin
- 30g muștar boabe
Astfel se ia fiecare ciupercă și i se taie partea lemnoasă din capătul codiței, lăsând aprox. 2 cm din codiță. Iar daca pe interior este neagră, atunci se taie codița de tot.
Ghebe se spală bine în 4-5 ape, până nu mai lasă mizerie pe fundul vasului în care le spălăm. Se pune o oală mare cu apă pentru a opări ghebele. În apă (aprox. 4l-5l apă) se pune 1 lingură de sare și se lasă apa să dea în clocot.
Când apa a dat în clocot, adăugăm în ea ghebele și le lăsăm 5 minute să fiarbă, timp calculat din momentul când apa dă iar în clocot cu ghebe cu tot. După ce au fost lăsate 5min să fiarbă, aruncăm apa, iar ghebele le punem într-o strecurătoare.
Citeste si: A venit toamna. Vezi care sunt secretele celei mai gustoase rețete de murături
Ghebe la borcan cu ceapa
- 3kg sau ce cantitate doriți de ghebe
- lingură de sare grunjoasă
- 5-6 cepe
- 100g zahăr
- 2-3 foi de dafin
- 30g muștar boabe
Mai intai, taiem partea lemnoasă din capătul codiței ciupercii, lăsând aprox. 2 cm din codiță. Iar daca pe interior este neagră, atunci se taie codița de tot.
Ghebe se spală bine în 4-5 ape, până nu mai lasă mizerie pe fundul vasului în care le spălăm. Se pune o oală mare cu apă pentru a opări ghebele. În apă (aprox. 4l-5l apă) se pune 1 lingură de sare și se lasă apa să dea în clocot.
Când apa a dat în clocot, adăugăm în ea ghebele și le lăsăm 5 minute să fiarbă, timp calculat din momentul când apa dă iar în clocot cu ghebe cu tot. După ce au fost lăsate 5min să fiarbă, aruncăm apa, iar ghebele le punem într-o strecurătoare si le trecem printr-un jet de apa rece dupa care le lasam putin la scurs.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Cepele curatate si facute rondele, otetul amestecat cu o lingura de miere, foile de dafin si piperul se adauga peste ghebele fierte si se amesteca totul foarte bine dupa care se lasa un ceas ca sa-si fure toate aromele. Acestea pot fi mancate imediat sau le punem in borcane la pastrat.
Citeste si: Reţetă tradiţională zacuscă de vinete: Cât timp trebuie fiartă pentru un gust perfect?
Cum sterilizezi si cum etansezi borcanele cu ciuperci murate
Pentru a putea steriliza borcanele cu ciuperci murate aveti mai multe variante. Astfel, se spală borcanele cu apă și detergent, clătește-le bine și apoi așază-le într-un vas mare, pe fundul căruia ai pus un prosop curat. Lasă să fiarbă apa cam 10 minute, stinge focul și apoi lasă-le încă 10-15 minute. Se scot borcanele pe un șervet curat.
Totodată, borcanele se mai pot steriliza la cuptorul cu microunde. Pot fi suficiente două minute ca un borcan să fie steril, însă nu poţi pune prea multe borcane în cuptorul cu microunde. Capacele se sterilizează separat, în apă care fierbe.