Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a lansat luni, împreună cu Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), un ghid informativ pentru asiguraţi, atât pentru cei care deţin o poliţă City Insurance, cât şi pentru păgubiţii care au de recuperat o daună aferentă unei poliţe a acestei companii, potrivit unui comunicat al celor două organizaţii.

Citeste si: Accident grav în Cluj. Patru victime după ce o mașină a ajuns pe șinele de tren și a lovit un stâlp CFR

Aproximativ trei milioane de români sunt clienți ai City Insurance, adică 45% din piața asigurărilor RCA.

Cel mai mare asigurator de pe piața RCA, în linie dreptă spre faliment

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis săptămâna trecută retragerea autorizației de funcționare, constatarea stării de insolvență și promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance- cel mai mare jucător din piața locala, cu o cotă de 20% per total industrie și de 45% pe segmentul RCA.

FGA- Fondul de Garantare a Asiguraților a anunțat luni, 20 septembrie, că poate primi cereri de deschidere a dosarelor de daună din partea posibililor creditori ai CITY Insurance, însă cererile de plată se vor putea depune doar după ce se publica în Monitorul Oficial decizia retragerii autorizației de functionare a asiguratorului.

Citeste si: Un șofer de autobuz din Iași a fost sancționat după ce a lipit afișe antivaccin în parbriz: ,,Copiii noștri nu sunt cobaii voștri"

Ce trebuie să știe șoferii păgubiți

În cazul în care deţineţi o poliţă de asigurare emisă de City Insurance, poliţa de asigurare rămâne în continuare valabilă, producându-şi efectele, spun asociațiile de asiguratori.

"Puteţi însă denunţa în orice moment poliţa şi să încheiaţi una nouă la un alt asigurator autorizat. Dacă denunţaţi poliţa şi nu aţi avut daune în perioada de valabilitate de până la denunţare, pentru perioada neexpirată aveţi dreptul să va recuperaţi diferenţa de primă de la FGA- Fondul de Garantare a Asiguraţilor urmând procedura menţionată", se spune în comunicatul citat.

Citeste si: Dosarele de daună RCA de la City Insurance vor fi preluate de astăzi de Fondul de Garantare

Când îți expiră polița de asigurare de la City Insurance

Atenţie! Poliţa dumneavoastră de asigurare rămâne valabilă, conform prevederilor legale, până cel târziu la 90 de zile după rămânerea definitiva a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului.

Asta înseamnă că, în cazul în care valabilitatea poliţei înscrisă în documentul de asigurare depăşeste termenul menţionat anterior, nu veţi mai fi asigurat, se mai spune în ghidul menţionat.

Potrivit documentului, precizările menţionate sunt valabile şi pentru situaţia în care asiguratul deţine o poliţă de asigurare RCA emisă de City Insurance. Prin urmare, poate circula pe drumurile publice, iar în cazul unor controale în trafic din partea organelor abilitate, nu va fi sancţionat, poliţa RCA fiind valabilă. Pe scurt, este în continuare asigurat, desigur cu luarea în considerare a atenţionării de mai sus.

"De asemenea, în cazul în care sunteţi vinovat de producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale şi/sau vătămări corporale, terţul păgubit va fi despăgubit în baza acestei poliţe în limitele stabilite de Legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, respectiv 450.000 lei şi prin înscriere la masa credală în cadrul procedurii de faliment care se va soluţiona în prima instanţă de Tribunalul Bucureşti, iar in faza apelului de Curtea de Apel Bucureşti", se arată în document.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Redăm mai jos ghidul util pentru șoferi: 

 

Precizari in lumina celor mai recente decizii ale ASF- Autoritatea de Supraveghere Financiara vizand societatea CITY Insurance 

a) In cazul in care detineti o polita de asigurare emisa de CITY Insurance 

Polita dumneavoastra de asigurare ramane in continuare valabila, producandu-si efectele. 

Puteti insa denunta in orice moment polita si sa incheiati una noua la un alt asigurator autorizat. Daca denuntati polita si nu ati avut daune in perioada de valabilitate de pana la denuntare, pentru perioada neexpirata aveti dreptul sa va recuperati diferenta de prima de la FGA- Fondul de Garantare a Asiguratilor urmand procedura mentionata la lit.b) pct.(ii) de mai jos. 

ATENTIE! Polita dumneavoastra de asigurare ramane valabila, conform prevederilor legale, pana cel tarziu la 90 de zile dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului. Asta inseamna ca, in cazul in care valabilitatea politei inscrisa in documentul de asigurare depaseste termenul mentionat anterior, nu veti mai fi asigurat.

Precizarile de mai sus sunt valabile si pentru situatia in care detineti o polita de asigurare RCA emisa de CITY Insurance. Prin urmare, puteti circula pe drumurile publice, iar in cazul unor controale in trafic din partea organelor abilitate, nu veti fi sanctionati, polita dumneavoastra RCA fiind valabila. Pe scurt, sunteti in continuare asigurati, desigur cu luarea in considerare a atentionarii de mai sus. 

De asemenea, in cazul in care sunteti vinovat de producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale si/sau vatamari corporale, tertul pagubit va fi despagubit in baza acestei polite in limitele stabilite de Legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor, respectiv 450.000 lei si prin inscriere la masa credala in cadrul procedurii de faliment care se va solutiona in prima instanta de Tribunalul Bucuresti, iar in faza apelului de Curtea de Apel Bucuresti. 

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

b) In cazul in care sunteti victima unui accident rutier produs de un conducator auto prin intermediul unui autovehicul asigurat printr-o polita RCA emisa de CITY Insurance: 

(i) Daca nu ati avizat inca dauna la CITY Insurance, aveti dreptul sa o faceti adresandu-va Fondului de Garantare a Asiguratilor cel tarziu pana la data denuntarii politei RCA de catre asigurat, dar nu mai mult de 90 de zile de la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii falimentului;

(ii) Pentru incasarea indemnizatiilor/despagubirilor veti putea depune o cerere de plata motivata si insotita de documente justificative, incepand cu data publicarii deciziei ASF de retragere a autorizatiei pentru CITY Insurance in Monitorul Oficial si pana la maximum 90 de zile de la ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii de faliment sau de la data nasterii dreptului de creanta, atunci cand acesta s-a nascut ulterior. 

FGA are dreptul de a incepe plata sumelor cuvenite creditorilor de asigurari (asigurati, beneficiari, terte persoane pagubite) de la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului impotriva CITY Insurance. 

Pentru mai multe detalii va rugam sa consultati:  www.fgaromania.ro

 

Cele două organizaţii susţin că România este una dintre ţările din Uniunea Europeană care beneficiază de o plasă de siguranţă pentru asiguraţi în cazul falimentului unei companii de asigurări: FGA- Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Fondul, ca o soluţie de garantare în domeniul asigurărilor, are ca scop protejarea creditorilor de asigurări de consecinţele insolvenţei unui asigurator intrat în procedura de faliment. Destinaţia principală a sumelor aflate la dispoziţia FGA este plata către creditorii de asigurări a indemnizaţiilor sau despăgubirilor rezultate din contractele de asigurare facultative şi obligatorii încheiate în condiţiile legii şi a primelor datorate de asigurator pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit de acesta, ca urmare a încetării contractelor de asigurare, cu respectarea plafonului de garantare prevăzut de lege.

Informaţiile prezentate în acest ghid sunt cu caracter general, dar pentru soluţionarea cazurilor concrete UNSAR şi BAAR recomandă urmarea instrucţiunilor autorităţilor competente (ASF, FGA, instanţe judecătoreşti etc.) şi, eventual, apelarea la consultanţă de specialitate. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si