Gospodarii de pe Valea Hartibaciului si-au dezvaluit secretele pentru preparatele ca pe vremea bunicilor. Iata cum pregatiti hencles, legendara prajitura a sasilor
Sarbatoare in Dumbrava Sibiului. Gospodarii de pe Valea Hartibaciului si-au intins ceaunele la racoare si au pregatit tot felul de bunatati exact ca pe vremea bunicilor. Totul sub privirile gurmanzilor curiosi.
In Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, treaba a inceput inca de dimineata. Dupa ce au intins ceaunele si pirostriile, gospodarii s-au apucat sa gateasca tot felul de bunatati traditionale dupa retete numai de ei stiute. La mare cinste, a fost tocana de berbecut.
Simion Popsor: „Prima data am taiat ceapa.
Slanina. Am taiat slanina si dupa aceea am bagat ceapa, s-o fript slanina si am bagat ceapa si cu niste ardei pana si-a lasat un sos, dupa aceea am bagat carnea. Am bagat vreo cinci rosii si isi lasa ca un sos asa”.
Gospodinele au pregatit hencles, prajitura traditionala a sasilor din zona.
Paraschiva Manesea, gospodina: „Am pus 6 kg de faina pentru doua intinsaturi de henclese, 8 oua, un borcan de un si drojdie si vanilie. Si am framantat pana cand am simtit ca nu se mai lipeste pe mana si atunci se zice ca dospeste. Aluatul de paine e aluat de paine si henclesul e hencles.
Dar henclesul totusi e intre cozonac si paine. Aa vreau sa stiu si eu. E alta treaba”.
Dupa cateva ore in care au urmarit indeaproape intreg ritualul a venit si momentul mult asteptat.
Petrecerea din Dumbrava Sibiului se va incheia in aceasta seara.