In articol:
După o lună octombrie cu temperaturi neobișnuit de calde pentru această perioadă din an, acum pare că sezonul rece vine puternic din urmă cu o paletă largă de virusuri extrem de violente. Vorbim de gripe, rinoviroze, enteroviroze iar lista poate continua.
Citește și: Pneumonii confundate cu gripa și răceala. ,,Am confundat, normal, am crezut că e o gripă''
„De marți avem febră și o dor urechile și îi curge nasul. Greață, când voiam să îi dau să mănânce își făcea greață și vărsa.”
„Foarte greu, azi noapte nu am dormit, el la fel. A vomitat, obosit. Dureri în gât, stare de vomă și mi-a făcut puțină febră ieri pe zi. Nu am mai avut problema asta cu el din vară până acum, dar acum că e în colectivitate la clasa pregătitoare.”
Imuni nu sunt nici măcar adulții, pentru că boala severă se instalează în scurt timp și în rândul lor.
„Doamna educatoare, aceleași simptome a avut ca el și cred că și el tot de acolo... și câțiva colegi.”
Peste 150 de copii cu simptomatologie respiratorie se prezintă la camera de gardă a Spitalului Marie Curie din Capitală
La camera de gardă a Spitalului Marie Curie din Capitală se prezintă zilnic peste 150 de copii cu simptomatologie respiratorie, cei mai mulți, spun medicii, se îmbolnăvesc în colectivitate.
Mihaela Ștefan, director grădiniță: „Copiii care previntă mucozități, care tușesc, care au stare feebrilă sunt întorși, nu sunt primiți în grădiniță.”
Deși triajul se face în fiecare dimineață, de multe ori apar și cazuri neprevăzute.
Mihaela Ștefan, director grădiniță: „Urmează perioada asta rece, ne așteptăm la creștere a cazurilor de aceea încercăm să fim cât se poate de precauți.”
Pe de altă parte, doctorii avertizează că simptomatologia implică o paletă largă de maifestări.
Ștefan Ion, medic infecționist: „Avem febră, frisoane, rinofagie, rinoree, tuse cu sau fără expectorații, astenie, miangii, cefalee de foarte multe ori și atunci când vorbim de enteroviroze desigur avem și simptomatologie digestivă care înseamnă grețuri, vărsături, dureri abdominale.”
Medicii se așteaptă ca în perioada următoare, numărul de infecții să crească și mai mult.