VIDEO - Atac cu drone la granița cu România. Armata Română a descoperit un crater, la 3 km de localitatea Plauru
Atac cu drone la granița dintre România și Ucraina. Încă o dronă rusească a căzut în proximitatea județului Tulcea. Incidentul s-a petrecut noaptea trecută. Ce trasmite MApN?
În noapte de 11 spre 12 octombrie, ca urmare a unui atac cu drone din partea Rusiei, îndreptat spre Ucraina, o dronă a căzut în proximitatea județului Tulcea. Atacul Rusiei se desfășoară la granița dintre România și Ucraina.
MApN informează că starea de alertă a început în jurul orei 23:20 și s-a terminat în jurul orei 01:40, noaptea trecută, și asigură cetățenii români că au fost luate măsuri de securizare, iar misiunile de monitorizare a spațiului aerian vor continua.
"Au fost luate măsuri de securizare a zonei", a transmis Ministerul Apărării Naționale, într-un comunicat.
Încă o dronă la Tulcea
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a confirmat, printr-un comunicat de presă, atacul cu drone de la granița dintre România și Ucraina. Se pare că drona rusească a căzut în proximitatea localității Plauru, din județul Tulcea.
Poliția de Frontieră a transmis informații referitoare la dronă, precizând detaliile căderii acesteia la granița României, informând MApN că, în urma deplasării la locul incidentului, au descoperit crater de dronă, la aproximativ 3 kilometri de localitatea Plauru.
"În baza informațiilor primite de la Poliția de Frontieră, privind un posibil impact pe teritoriul României, în proximitatea localității Plauru, din jud. Tulcea, echipe ale MApN, în cooperare cu forțe și mijloace din alte instituții ale Sistemului național de apărare, ordine publică şi siguranță națională, s-au deplasat în zonă pentru investigarea situației. În jurul orei 5.00, echipele din teren au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetație aflată în apropierea malului drept al Brațului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru.
Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor. Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații", a transmis MApN.
Ministerul Apărării Naționale a declarat că atacurile Rusiei la granița Ucrainei cu România sunt ferm condamnate.
Ministerul asigură că cetățenii români sunt în siguranță, iar măsurile de securizare vor continua.
"Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre.
Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar", a declarat MApN.
Tot în localitatea Plauru, la începutul lunii septembrie, a căzut prima dronă rusească. Atacurile cu drone rusești la granița dintre România și Ucraina au continuat de atunci.
Drone rusești identificate la granița țării au fost raportate și în proximitatea porturilor Reni și Izmail, orașului Isaccea, dar și a punctului de frontieră Orlivka.
"Sâmbătă, 9 septembrie, militari din Forțele Navale Române, dislocați pentru misiuni de cercetare în zona localității Plauru, județul Tulcea, au executat activități de căutare în aria de responsabilitate, ca urmare a primirii unor informații de la autoritățile locale, transmise prin comenduirea garnizoanei Tulcea, cu privire la posibila existență a unor elemente de dronă la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru. În urma executării cercetării în teren, au fost descoperite fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă", a transmis MApN, la primul atac cu drone la granița dintre România și Ucraina, în proximitatea aceleiași localități, Plauru.