Grăsimile din alimentație care provoacă jumătate de milion de decese anual! Ce trebuie să evităm în alimentație?
Potrivit nutriționistului-dietetician Adina Rusu, un aport ridicat de acizi grași trans pot avea un risc crescut pentru boala cardiacă ischemică. Anual, se estimează aproximativ 500.000 de persoane care își pierd viața din cauza acestor boli provocate de grăsimi.
Author: Maria Stiuca joi 01 februarie 2024 , 15:22
Adina Rusu, nutriționist-dietetician, a declarat pentru Agerpres că, anual, la nivel global se estimează aproximativ jumătate de milion de decese din cauza bolilor cardiace ischemice rezultate din consumarea acizilor grași trans.
Acizii grași trans care ne îmbolnăvesc
Nutriționista a explicat pentru sursa citată că: „Există două surse alimentare principale de acizi graşi trans. Astfel, pe de o parte, avem acizii graşi trans prezenţi în mod natural în carne şi produse lactate, iar, pe de altă parte, acizi graşi trans produşi industrial prin hidrogenarea parţială a uleiurilor comestibile.
Acizii graşi trans industriali nu aduc nicio valoare nutriţională dietei, dar cresc LDL-colesterolul, aşa-numitul 'colesterol rău', şi scad HDL-colesterolul, supranumit 'colesterol bun', ceea ce creşte parţial riscul pentru boala coronariană, dar şi pentru alte boli netransmisibile, precum accidentul vascular cerebral".
Adina Rusu a mai explicat ce înseamnă concret grăsimile trans, procesul prin care trec și alimentele în care se regăsesc acestea.
Care sunt alimentele care conțin acizi grași trans?
Potrivit acesteia, hidrogenul este adăugat unui ulei vegetal pentru a-l solidifica sau a-l face tartinabil. Ca exemplu de produs final vândut separat, nutriționista a făcut referire la margarină sau, în unele cazuri, produsul poate fi adăugat în alte tipuri de produse alimentare, precum înghețata, aluatul de foietaj, prăjiturile sau biscuiții.
„Grăsimile trans produse industrial nu fac parte dintr-o dietă sănătoasă şi ar trebui evitate. Consumul crescut de acizi graşi de tip trans nu afectează doar sistemul cardiovascular. Acizii graşi trans sunt, de asemenea, asociaţi cu modificări ale metabolismului lipidelor şi glucozei, modificări ale funcţionalităţii celulelor sistemului nervos, obezitate, carcinogeneză, diabet, probleme hormonale şi de fertilitate", a mai adăugat aceasta.
Recomandarea nutriționistei este de a citi ambalajele produselor înainte de a le achiziționa și a evita aceste tipuri de grăsimi.
Dacă pe un produs scrie că este făcut din grăsimi parțial hidrogenate, indicat este să nu-l cumpărăm. Tot aceasta spune că ideal ar fi să alegem untul, ca înlocuitor al margarinelor care au în compoziție uleiuri vegetale parțial hidrogenate, și, când este posibil, să alegem uleiul de măsline extravirgin.