In articol:
- Doza 4 oferă protecție mare pentru persoanele cu risc de dezvoltare a formelor grave de COVID-19
- EMA se opune administrării celei de-a patra doze
A patra doză a vaccinului anti-Covid va fi administrată după a treia și va fi considerată un „booster” pentru cei imunocompromiși sau grav bolnavi.
Citeste si: OMS: Omicron rămâne „periculoasă”, în special pentru nevaccinaţi
Doza 4 oferă protecție mare pentru persoanele cu risc de dezvoltare a formelor grave de COVID-19
Experții Comitetului Național de Vaccinare de la Atena au declarat că doza 4 va oferi o protecție sporită acestor persoane aflate în categoriile de risc pentru a dezvolta forme grave ale COVID-19.
Rata de vaccinare anti-Covid din Grecia rămâne în continuare sub media Uniunii Europene, doar 66,3% din populația totală a Greciei vaccinându-se cu schema inițială de două
Citeste si: Proteste violente în Bulgaria față de certificatul COVID-19. Manifestanții au atacat Parlamentul
EMA se opune administrării celei de-a patra doze
Agenția Europeană pentru Medicamente și-a exprimat în mod repetat dubiile față de demararea vaccinării cu doza 4 pentru populația generală, afirmând că aceasta nu ar fi o strategie sustenabilă.
O sursă din cadrul Comisiei Europene a declarat pentru Euractiv că datele de până acum arată că a treia doză ar putea oferi o protecție de 3 ori mai mare comparativ cu primele două, ceea ce ar însemna
Însă CEO-ul Moderna Stephane Bancel a declarat că eficacitatea dozeleor booster împotriva COVID-19 va scădea probabil în timp și că persoanele ar putea avea nevoie de o a patra doză în toamnă.
Un studiu pe scară mică efectuat recent în Israel sugerează că doza 4 ar putea mări de cinci ori nivelul anticorpilor față de coronavirus.
Autoritățile israeliene au aprobat administrarea celei de-a patra doze pentru persoanele imunocompromise la sfârșitul anului trecut.
La începutul lunii ianuarie administrarea sa a fost extinsă și pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani și personalul medical.