„Pentru mine ca om, ca român, pot să spun, ca şi cadru didactic....eu consider, aşa cum consideră foarte multă lume, că este practic cel mai mare poet care l-a dat România, cel puţin până în momentul de faţă. O operă extraordinară”, a spus ministrul Culturii.
Daniel Breaz s-a arătat iritat atunci când a fost întrebat dacă are în minte nişte versuri de Mihai Eminescu şi dacă le poate recita şi a făcut mai multe cacofonii.
"Una dintre poeziile care cred că este în mintea fiecărui român e Luceafărul. Bine, nu toată, că nu ştiu câţi dintre români pot să reproducă această poezie. Este extrem de lungă. Cred că câteva versuri din Luceafărul există în mintea fiecărui român", a afirmt Breaz.
Solicitat să explice semnificaţia versurilor şi să recite câteva, Daniel Breaz a replicat: "Acum ce facem aici? Suntem la o oră de română, în care să fac comentariul literar al versurilor?".
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Breaz a susţinut că îi place să citească şi poezie, "şi un roman bun", dar niciodată nu a fost "omul care să facă comentarii literare".
Solicitat să spună câteva versuri din Eminescu importante pentru el, ministrul Culturii a afirmat: "Pot să vă spun un singur vers. Suntem aici la o oră de limba română sau la un examen de bacalaureat? Pot să spun un vers, atâta vreau să spun, ca să vă satisfac şi dumneavoastră plăcerea sau dorinţa de a vedea dacă cunosc un singur vers: Cobori în jos, luceafăr blând".
Valer Daniel Breaz a deţinut funcţia de rector al Universităţii „1 Decembrie” din Alba Iulia.
Este profesor doctor la Universitatea „1 Decembrie 1918", domeniile sale de interes fiind teoria geometrică a funcţiilor, funcţii univalente și operatori integrali.
A urmat cursurile Facultăţii de Matematică-Informatică, secţia matematică, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, unde a făcut şi masteratul, iar în 2002 a obţinut titlul de doctor în matematică, specializarea evaluare matematică, cu teza „Operatori integrali pe spaţii de funcţii univalente".
Din 1998, lucrează în mediul academic, fiind mai întâi seminarist, apoi asistent universitar titular, lector, conferenţiar, iar din 2009, profesor titular la Catedra de Matematică Informatică a Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, disciplinele „Analiză complexă”, „Analiză matematică”.