In articol:
- Ce tip de varză se pune la murat
- Câtă sare se pune în varza murată
- Ce trebuie să pui pe fundul butoiului
În ultima perioadă tot mai multe familii încearcă să-și pregătească necesarul pentru iarnă, asigurându-se că au alimente și conserve sănătoase și bio în cămară.
Citeste si: Când se pune varza la murat? Reţeta secretă a bunicii
De pe masa românilor nu lipsesc de Crăciun sarmalele, iar pentru a avea succes în pregătirea lor, gospodinele își pun singure varză la murat. Deși pare o activitate simplă, sunt câteva secrete de care trebuie să ții cont pentru ca legumele să fie aromate, să nu se înmoaie și să fie bune pentru a pregăti gustoasele sărmăluțe.
Ce tip de varză se pune la murat
În primul rând, la murat se pune obligatoriu varză de toamnă, care are frunze mai subțiri. Se vor folosi produse românești, iar pe acestea le puteți recunoaște prin faptul că din cotor pleacă mai multe nervuri principale. Cele importate au doar trei-patru nervuri principale.
Citeste si: Câtă sare se pune la varza murată la butoi pentru iarnă
Câtă sare se pune în varza murată
Un alt aspect foarte important este folosirea cantității potrivite de sare. Se pune o lingură de sare pentru fiecare litru de apă sau 10 linguri la o găleată de apă.
Dacă locul în care păstrați butoiul cu varză nu este răcoros, lingura de sare trebuie sa fie plină, nu rasă.
Greșeala majoră pe trebuie s-o evitați când puneți varza la murat este folosirea de sare extrafină. Aceasta nu are ce să caute în butoiul cu varză, trebuie folosită doar sare grunjoasă!
Citeste si: Varza românească, vândută străinilor
Ce trebuie să pui pe fundul butoiului
Ce trebuie să mai pui pe fundul butoiului: un știulete de porumb sau boabe de porumb, mărar uscat, o gutuie tăiată în jumătăți, piper, cimbru sau foi de dafin dacă agreați aceste arome, hrean pentru a nu se înmuia.
Apa în care ai dizolvat sarea trebuie să depășească varza. Pentru a te asigura că aceasta este complet inclusă în saramură, puneți deasupra, în butoi, un castron greu, care să apese verzele în saramură.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
De asemenea, foarte important este ca după aproximativ două-trei zile de când ați pregătit butoiul de varză, să barbotați saramura. Adică să suflați de mai multe ori pe un furtun introdus până pe fundul butoiului.
În acest fel, sarea și aromele care se găsesc pe fundul butoiului se împrăștie uniform. Aerisirea trebuie repetată de mai multe ori până varza este murată.