Sfânta Parascheva 2023. Autorităţile au estimat, anul acesta, că aproximativ 350.000 de persoane vor participa în total la pelerinajul religios de la Iaşi. Sâmbătă, 14 octombrie, va avea loc Sfânta Liturghie, slujba urmând să se desfăşoare pe o scenă amplasată pe pietonalul Ştefan cel Mare, în faţa catedralei din Iaşi.

”După terapia de urgență, solicită întotdeauna reîntoarcerea la pelerinaj”

Din păcate, și anul acesta unii pelerini au avut nevoie de intervenții medicale, ne confirmă doctorul Tudor Ciuhodaru.

”În fiecare an patologia hramului de Sfânta Parascheva e dominată de stări lipotimice, tetanii manifeste, pusee hipertensive, accidente ischemice tranzitorii sau episoade de anxietate paroxistică. Nu lipsesc nici gastritele, ulcerele și enterocolitele, legate de tipul și modul de alimentație sau de nerespectarea regulilor de igienă. Femeile din rural cu vârste de peste 55 de ani sunt cele mai expuse la astfel de afecțiuni dar, după terapia de urgență, solicită întotdeauna reîntoarcerea la pelerinaj”, spune medicul.

Noaptea temperaturile se pot apropia de zero grade

Noaptea temperaturile se pot apropia de zero grade

[Sursa foto: Facebook]

Citește și: VIDEO- Se roagă la Moaștele Sfintei Parascheva. Sute de crecincioși sunt așteptați la pelerinajul de la Iaşi

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Medicul Tudor Ciuhodaru a realizat pe pagina sa de Facebook și un mic ghid pentru pelerini. Îi va ține departe de o intervenție de urgență:

Noaptea temperaturile se pot apropia de zero grade

1. Purtați haine mai groase și evitaţi imobilizarea prelungită. Noaptea temperaturile se pot apropia de zero grade. Beți lichide calde. Nu este recomandat să vă încălziţi consumând alcool.

2. Măncaţi măcar o gustare cu cel puţin câteva ore înainte de a vă aşeza la coada pelerinilor. Aşteptarea se poate prelungi iar hipoglicemiile şi stările lipotimice pot deveni probleme redutabile în condiţii de aglomerație.

Ciuhodaru: ”După terapia de urgență, solicită întotdeauna reîntoarcerea la pelerinaj”

Ciuhodaru: ”După terapia de urgență, solicită întotdeauna reîntoarcerea la pelerinaj”

[Sursa foto: Facebook]

Nu întrerupeţi tratamentul pentru bolile pe care le aveţi

3. Nu-i lasati neinsoţiţi pe cei cu probleme de ordin psihologic sau psihiatric pentru a evita acutizarea afecţiunilor de bază.

4. Nu intrerupeţi tratamentul pentru bolile pe care le aveţi, precum cele cardiace sau metabolice, doar pentru a putea participa la pelerinaj. Întreruperea tratamentului le poate agrava sau complica evoluţia.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

5. În cazul apariţiei oricărei simptomatologii mergeți rapid la spital, eventual cu mijloacele proprii disponibile, pentru a scurta timpul până la prezentare, ținând cont că aglomeraţia sau căile dificile de acces vă pot crea multe probleme.

Citește și: VIDEO- Procesiune cu 20.000 de credincioși. Moaștele Sfintei Parascheva a fost purtată pe umeri de 8 preoți pe străzile Iașiului

Sunați la 112 când nu vă puteţi încadra rapid într-un anumit tip de patologie

6. Încercati să luaţi legatură cu medicul de familie, mai ales pentru afecţiunile minore, pentru a nu fi nevoiţi sa stați zeci de ore prin sălile de aşteptare ale vreunui spital.

7. Sunați la 112 când nu vă puteţi încadra rapid într-un anumit tip de patologie (cardiacă, digestivă etc) pentru că, în abseța unui spital de urgenţă monobloc, cu toate specialităţile necesare, vă puteti trezi că înlocuiţi pelerinajul de la moaşte cu un pelerinaj pe la mai multe spitale din Iași.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si