Grevă educație 2023. În contextul grevei care a început luni, pe 22 mai 2023, ar putea apărea noi modificări cu privire la susținerea unor examene. Negocierile de duminică dintre sindicate și Guvern au eșuat. 

Grevă educație 2023.

Grevă educație 2023. Anunț important despre examenul de Evaluare Națională clasa a VI-a. Ce trebuie să știe elevii?

[Sursa foto: Pexels.com]

Grevă educație 2023. Examenul de Evaluare Națională de la clasa a VI-a ar putea fi susținut în alte zile

Elevii claselor a VI-a ar putea să nu mai susțină Evaluarea Națională în contextul desfășurării grevei din educație, a declarat pentru Edupedu.ro,

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. 

„Câtă vreme este grevă generală, nu putem discuta de susținerea vreunei activități didactice de predare sau de evaluare”, a spus Marius Nistor pentru sursa citată anterior.

Citește și: Lider sindicat al profesorilor din judeţul Iaşi: „Din 216 şcoli, doar în una singură nu este grevă”

Întrebat dacă există șanse ca examenul de Evaluare Națională să fie susținut săptămâna aceasta, așa cum este prevăzut în calendarul anului școlar 2022-2023, Marius Nistor a răspuns negativ.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Potrivit calendarului oficial, Evaluarea Națională ar trebui să înceapă miercuri, pe 24 mai, cu proba scrisă la Liba română și comunicare.

Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a era programată astfel:

  • Limbă și comunicare — miercuri, 24 mai 2023
  • Matematică și Științe ale naturii — joi, 25 mai 2023

Citește și: Ce salarii au profesorii în Germania, Finlanda și Israel

Grevă educație 2023.

Grevă educație 2023. Anunț important despre examenul de Evaluare Națională clasa a VI-a. Ce trebuie să știe elevii?

Grevă educație 2023. Propunerile făcute de Ministerul Educației

Ministerul Educației a transmis luni că au fost începute demersurile, în urma discuțiilor de duminică de la Guvern, cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finanțelor și cu Ministerul Investițiilor, privind elaborarea actelor normative privind cadrul legal pentru:

 

  • salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022.
  • Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior;
  • acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți;
  • acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate.

 

„Menționăm că acordarea unor stimulente financiare pentru cadrele didactice care își desfășoară activitatea în unități de învățământ din zone defavorizate este unul dintre obiectivele cuprinse în proiectul Legii învățământului preuniversitar, care se află, astăzi, la vot, în plenul Senatului României. Reiterăm faptul că educația reprezintă o prioritate națională pentru partidele aflate în actuala Coaliție de guvernare”, susține Ministerul Educației,  potrivit Hotnews.ro. 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citește și: EXCLUSIV: Părinții elevilor, tot mai deranjați de greva generală a profesorilor/ ”Sper din tot sufletul să nu afecteze anul școlar”

Ministerul Educației a anunțat că lucrează la actele normative iar pentru personalul nedidactic creșterea salarială ar fi de 9%. Profesorii debutanți și cei din zone defavorizate ar urma să primească, potrivit guvernanților, stimulente.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” și Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” au reacționat în urma ultimului mesaj făcut de Ministerul Educației, menționând că resping „aşa-zisa ofertă a Guvernului României”:

  • „NU avem nevoie de ajutoare sociale! NU suntem asistaţi social!
  • AVEM nevoie de salarii decente! NU am decis să facem grevă peste noapte! NU facem jocuri politice!
  • Este greva oamenilor şcolii, este greva celor peste 200.000 de angajaţi din învăţământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. Este greva celor care spun răspicat: AŞA NU SE MAI POATE”.

Sindicaliștii din educație cer solidaritate membrilor pentru continuarea demersului.

  • „Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluţionarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învăţământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâţi ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă”, au transmis sindicaliştii.

Sindicaliștii cer ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor care se apropie de final de carieră să aibă 7.000 de lei în mână.

Citește și: Grevă profesori 2023. Propunerile Ministerului Educației: creştere de circa 9% a salariului și bonus pentru profesorii debutanți


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si