UPDATE 17:00- Mesajul transmis de Administrația Prezidențială

Administrația Prezidențială a transmis prin intermediul unui comunicat de presă că președintele Klaus Iohannis „și-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanții sindicatelor și Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale și a obținerii astfel a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educațional”. 

Iată comunicatul integral:

 

  • „Președintele României, Klaus Iohannis, a primit astăzi, 30 mai 2023, la Palatul Cotroceni, o delegație a liderilor sindicatelor din educație, în contextul grevei generale declanșate în învățământ.
  • Președintele Klaus Iohannis a discutat cu reprezentanții profesorilor despre revendicările acestora și le-a transmis că le înțelege îngrijorările și solicitările, care sunt firești și legitime. Asigurarea unui mediu de învățare propice pentru fiecare elev nu poate fi realizată fără ca profesorii să beneficieze de condițiile adecvate pentru a-și desfășura activitatea.
  • Președintele României le-a transmis liderilor sindicali că doar prin dialog, printr-o abordare constructivă și deschisă, vor putea fi identificate soluții rezonabile care să satisfacă atât doleanțele profesorilor, cât și nevoile și aspirațiile elevilor și ale părinților. Președintele Klaus Iohannis a subliniat că rezolvarea blocajului din educație și finalizarea grevei sunt cruciale pentru buna desfășurare a anului școlar și pentru menținerea unui climat de stabilitate în sistemul educațional.
    Pentru a asigura dreptul fundamental la educație al tuturor elevilor sunt prioritare încheierea mediilor și organizarea examenelor naționale.
  • În urma discuțiilor de astăzi, Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanții sindicatelor și Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale și a obținerii astfel a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educațional.
  • Președintele României îndeamnă toate părțile angajate în dialogul instituțional să dea dovadă de responsabilitate și flexibilitate în procesul de negociere și să înțeleagă că soluțiile viabile necesită un echilibru între resursele disponibile și solicitările profesorilor.
  • Președintele Klaus Iohannis a reiterat că educația este un domeniu prioritar pentru viitorul României, iar adoptarea noilor legi ale educației în Parlament constituie cea mai bună dovadă în acest sens.
  • Președintele României și reprezentanții sindicali au evidențiat că legislația rezultată din proiectul „România Educată” aduce o serie de îmbunătățiri semnificative și au agreat ca împreună să depună eforturile necesare pentru punerea în aplicare a acestor prevederi, care creează cadrul optim pentru dezvoltarea generațiilor de azi și de mâine. Toate aceste măsuri vor genera un sistem de învățământ modern, care garantează cadrelor didactice statutul pe care îl merită și care oferă tuturor elevilor condițiile optime pentru a-și atinge potențialul”, potrivit Hotnews.ro.

 

UPDATE 16:00- Discuțiile dintre reprezentanții sindicatelor și Klaus Iohannis s-au încheiat

Liderii sindicatelor după întâlnirea cu Klaus Iohannis: „Ne-a promis girarea unui acord politic pentru grila de salarizare. Oamenii vor decide dacă greva continuă”/ Mulțimea strigă: „Nu plecăm” . 

UPDATE 13:57- Klaus Iohannis va purta discuții cu reprezentanții sindicatelor

Potrivit unor surse oficiale, Klaus Iohannis, va sta de vorbă astăzi cu o delegație din partea sindicatelor.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

UPDATE 13:30- Guvernul a transmis printr-un comunicat de presă că negocierile cu sindicatele s-au încheiat

În timp ce profesorii protestatari se îndreaptă spre Cotroceni, Guvernul României a transmis că negocierile cu sindicatele s-au încheiat. Potrivit documentului, au fost reluate discuțiile și aceleași propuneri de până acum care au fost respinse de sindicaliști.

„(....) În privința solicitărilor privind majorarea veniturilor din Educație, până la intrarea în vigoare a noii grile, în condițiile în care deja prin măsurile luate la nivelul acestui Guvern toate veniturile personalului din Educație au ajuns la maximul din grilă, au fost consolidate asigurările privind resursele necesare pentru alocarea de sume tranzitorii, astfel încât fiecărui angajat dintre cei aproape 270.000 din categoria personalului didactic și didactic auxiliar să fie alocat un venit net de 4.000 de lei, în două tranșe, începând cu luna iunie, iar celor 65.000 din categoria personalului nedidactic un venit net de 1.500 lei, în două tranșe, începând cu luna iunie”.

UPDATE 12:20- Liderii sindicatelor cer o discuție cu Klaus Iohannis

După ora 13:00 cadrele didactice participante la protest ar urma să plece spre Palatul Cotroceni. Liderii sindicatelor din educație cer o discuție cu președintele Klaus Iohannis, dar până la această oră nu este prevăzută nicio astfel de întâlnire pe agenda președintelui. 

Mai mulți profesori au venit la protestul din Piața Victoriei cu pancarte și cruci pe care scria: „Proiectul România Educată- N. 14.07 2021, D.22. 05. 2023”/ „Groparii învățământului: Klaus, Ciucă, Ciolacu, Kelemen”. 

UPDATE 12:05- Liderii sindicatelor poartă discuții la Guvern

UPDATE 12:04- Protest de amploare în Piața Victoriei

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Numărul persoanelor care s-au strâns astăzi în piața Victoriei creștea de la o oră la alta. „Avem rate, avem copii, dar n-avem cu ce trăi”, „Dacă crezi că educația este costisitoare, încearcă ignoranța”, „Vreți o școală ca afară, dar pe o leafă inferioară”, “Jos pensiile speciale”, „Prezentul meu este viitorul copiilor voștri”, sunt doar câteva dintre mesajele de pe pancartele cadrelor didactice, potrivit Libertatea.ro.

Câțiva elevi s-au adunat astăzi pentru a-și susține dascălii, mesajul lor de pe pancartă fiind: „Ciucă și Ciolacu, hai cu noi să va dați BACU'!”

VIDEO: Proteste profesori Satu Mare:

Grevă educație 30 mai 2023. Noi discuții vor avea loc astăzi de la ora 12:00 între Guvern și reprezentanții din sindicate. Imediat după anunțul negocierilor, liderul de sindicat Marius Nistor, a spus la Digi 24, că nu știe nimic despre aceste negocieri.

„Care negocieri? Noi nu avem nicio informare de la guvern, nu avem convocare. Ne pregătim pentru miting, de la ora 11.00, în Piața Victoriei. Vom sta acolo până la ora 12.00, după care plecăm la Cotroceni”, a declarat președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Grevă educație 30 mai 2023. Programul mitingului

  • între orele 11.00 — 12.00, adunarea participanților în Piața Victoriei, respectiv Bd. Kiseleff, perimetrul cuprins între str. Arh lon Mincu și Piața Victoriei;
  • între orele 12:00 — 13.00, adunare publică în Piața Victoriei, perimetrul cuprins între prelungirea Bd. Aviatorilor, Parcul Kiseleff, Calea Victoriei, prelungirea Bd. lancu de Hunedoara;
  • între orele 13.00 — 15.00, deplasare pe traseul Piaţa Victoriei — str. Buzeşti — str. Berzei – str. Știrbei Vodă — Splaiul Independenței — Pod Grozăvești — stânga Șos Grozăvești — Bd. Geniului sensul de mers dinspre Bd. luliu Maniu către Piaţa Răzoare — punct final Statuia Leu.
  • între orele 15.00 — 15.30 adunare publică pe Bd. Geniului în proximitatea Statuii Leu;
  • între orele 15.30 — 16.00, defluirea totală a participanților.

Grevă profesori 2023. Solicitările angajaților din educație

Sindicaliștii din educație au solicitat majorarea salariilor „în conformitate cu importanța socială a muncii prestate”

 

  • salariul debutanților să fie cel puțin egal cu salariul mediu net pe economie, să pornească de la 4.000 de lei;
  • indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației să devină o regulă;
  • orele suplimentare să fie plătite pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si