Greva profesorilor creează tensiuni și incertitudini în grădinițe, școli primare, gimnaziale și licee. Dascălii intră în grevă generală, în timp ce în facultăți va fi grevă de avertisment, potrivit Antena 3 CNN.

Aproximativ 104.000 de cadre didactice vor intra de luni în grevă generală

Profesorii vor avea obligația să vină la școală, dar nu vor intra la ore. În acest context, liderii sindicali le cer părinților să nu își trimită luni copiii la școală. 

Părinții sunt îngrijorați pentru că nu au primit deocamdată răspuns la niciuna dintre întrebările pe care și le pun, pentru că nu știu, practic, ce vor face de luni cu copiii, respectiv câte ore vor face, câți profesori vor intra la clasă, cine îi va supraveghea și, cel mai important, cât va dura această grevă.

Citește și: Dascălii nu renunță la greva generală

Potrivit anunțului făcut de liderii sindicali, de luni va fi grevă în școli, în grădinițe, în licee, iar în universități va fi doar grevă de avertisment. În celelalte unități va fi însă grevă generală. 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: VIDEO Olandezii au rămas muți de uimire când au văzut un român care a intrat cu TIR-ul pe un pod de biciclete- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Mai mult, cadrele didactice amenință că greva generală ar putea să dureze și cinci săptămâni, ceea ce ar conduce la înghețarea anului școlar. Circa 104.000 de cadre didactice vor intra de luni în grevă generală, însă legea prevede că din totalul de aproximativ 240.000 de profesori câți există în România, sunt foarte mulți care vor putea să intre de luni în grevă generală fără să fie membri de sindicat, conform sursei citate.

Ce a spus președintele Klaus Iohannis despre grevă

Cei 104.000 de profesori care vor intra de luni în grevă generală sunt membri sindicali, însă orice cadru didactic are dreptul să aleagă această formă extremă de protest.  Așadar, deocamdată nu se știe câte cadre didactice vor fi de luni în grevă generală. Legea spune că aceștia au oricum obligația de a se prezenta la școală, dar nu vor intra la ore. 

Profesorii vor rămâne în cancelarie, iar elevii ar trebui să fie supravegheați de alți profesori care nu participă la grevă. Însă, rămâne de văzut dacă nu cumva aceștia vor avea ore de susținut și nu se ştie dacă vor putea să-i supravegheze pe elevi. Tocmai de aceea este în momentul de față haos. Părinții își pun nenumărate întrebări, la care deocamdată nu au primit niciun răspuns.

Citește și: Salarii profesori 2023. Cât câștigă un profesor în România? Salariul cadrelor didactice în Europa

Klaus Iohannis - Președintele României

Klaus Iohannis - Președintele României

[Sursa foto: Klaus Iohannis - Facebook]

Citeste si: Care a fost reacția lui Beniamin, fostul iubit al Danei Roba, după ce aceasta s-a afișat cu un alt bărbat? "Nu mai îmi trimiteți mesaje despre Dana, că ce a făcut, ce s-a întâmplat, cu cine e în relație..."- kfetele.ro

Citeste si: Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Una dintre pasagere, despre momentele de panică trăite la bord: "S-a și văzut fumul. Alergau prin avion și nu știau ce se întâmplă"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un român a început să filmeze o mașină pe contrasens, în Franța. După câteva secunde, aceasta a provocat accident: Vai de capul meu- antena3.ro

Și președintele țării, Klaus Iohannis a comentat această situație.

”Prima chestiune: solicitările dascălilor pentru măriri salariale, după părearea mea, sunt îndreptăţite, în condiţiile în care avem o inflaţie mare, e clar că lucrurile trebuie reaşezate. Însă dacă dorim să avem în România un învăţământ de bună calitate, atunci trebuie să avem toate condiţiile, nu doar şcoli moderne, trebuie să avem grijă de dascăli să aibă condiţiile să îşi poată face treaba cum trebuie. Dascălii trebuie plătiţi la adevărata lor valoare. Această chestiune este artificial amestecată cu legile educaţiei. În legile educaţiei nu apar chestiunile acestea de salarizare”, a declarat președintele.

”Salarizarea trebuie să apară în grila de salarizare şi o să insist şi eu să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării şi grilele pentru învăţământ să fie unele care satisfac nevoile sistemului. Dacă aceste chestiuni se obţin prin grevă? Sigur e o întrebare care se poate pune, însă sindicatele îşi fac treburile lor. Dacă avem pretenţii de la dascăli şi vrem să avem un sistem performant de învăţământ, atunci trebuie să îi plătim”, a mai spus Klaus Iohannis în timpul unei conferințe de presă susţinută miercuri la finalul Summitului Consiliului Europei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si