Greva generală în școli. Ministerul Educaţiei a transmis, vineri seară, că s-a discutat cu inspectorii şcolari generali şi se face apel la responsabilitatea directorilor de şcoli pentru ca procesul educaţional să continue, iar elevii să fie în siguranţă în unităţile de învăţământ.

UPDATE. Premierul liberal Nicolae Ciucă, afirmă că PNL a susţinut încă de la început că principala preocupare a coaliţiei trebuie să fie soluţionarea problemelor cetăţenilor şi anunţă că a convocat o întâlnire cu sindicatele, duminică, la Guvern.

Este o ultimă încercare de a suspenda greva generală programată să înceapă luni. 

Citește și: Greva generală a profesorilor în şcoli poate dura cinci săptămâni

Nicolae Ciucă a anunţat că duminică, la ora 12,00, a convocat o întâlnire cu sindicatele, la Guvern, pentru discuţii. 

Unităţile de învăţământ trebuie să comunice permanent părinţilor informaţiile necesare privind derularea activităţilor didactice, eventualele reorganizări de program sau modificări în capacitatea de supraveghere a elevilor pe durata prezenţei în spaţiul şcolii, a informat Ministerul Educaţiei, în contextul declanşării grevei generale.

Ministerul Educației, anunț privind greva din școli

Potrivit unui comunicat publicat vineri pe Edu.ro, în cursul zilei de joi, 18 mai 2023, Ministerul Educației a solicitat inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București situația numerică privind participarea angajaților din unitățile de învățământ preuniversitar de stat la greva generală anunțată de federațiile reprezentative din învățământul preuniversitar.

Citește și: Iohannis, de partea dascălilor în grevă: „Solicitările pentru măriri salariale, după părerea mea, sunt îndreptăţite”

" Precizăm că solicitarea a vizat numărul participanților la grevă și nu tabele nominale cu cei care participă.
Vă asigurăm că orice solicitare a Ministerului Educației este realizată cu respectarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal și în conformitate cu atribuțiile privind coordonarea şi monitorizarea activităţilor didactice, precum şi a activităţilor extraşcolare ale elevilor", se spune în comunicatul Ministerului Educației.

Greva generală în educație. Câte zile stau elevii acasă

Ministerul Educaţiei a menționat că ia toate măsurile prevăzute de cadrul legal, ce intră în domeniul său de competenţă, pentru a evita declanşarea grevei generale începând cu 22 mai 2023.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: Grevă generală, dar nu pentru toți profesorii

„Vom continua să avem un dialog constant şi deschis cu reprezentanţii federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământul preuniversitar, pentru a găsi cele mai bune soluţii în baza Legii dialogului social nr. 367/2022. Reamintim că responsabilitatea Ministerului Educaţiei este atât faţă de angajaţii din sistem, cât şi faţă de milioanele de elevi şi părinţi din România”, adaugă sursa citată.

Greva generală în educație. Câte zile elevii NU merg la școală

Greva generală în educație. Câte zile elevii NU merg la școală

[Sursa foto: Pixabay]

Ce spun sindicatele despre greva generală de luni, 22 mai

Sindicatele din Educaţie anunţă că vor onora orice invitaţie oficială la negocieri venită din partea Guvernului României, care este singurul ce poate detensiona situaţia din învăţământ.

"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" şi Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater", în numele salariaţilor din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, vor onora orice invitaţie oficială la negocieri venită din partea Guvernului României.

Din anul 2021, am tras foarte multe semnale de alarmă, am trimis zeci de scrisori şi comunicate, am organizat mai multe acţiuni de protest, însă, de fiecare dată, discuţiile nu au avut rezultatul aşteptat de membrii de sindicat. De cele mai multe ori, ni s-au făcut doar promisiuni, care nu au fost onorate", se menţionează într-un comunicat al celor trei organizaţii sindicale.

Potrivit sursei citate, din anul 2021 şi până în prezent, când s-a luat decizia declanşării grevei generale, au avut loc o serie de acţiuni de protest.

"După cum se poate observa, am făcut tot posibilul ca să nu ajungem la acest protest extrem. În continuare suntem deschişi la negocieri, indiferent de ziua şi ora la care suntem invitaţi", precizează reprezentanţii sindicatelor.

Profesorii cer salarii mai mari

Revendicările sindicaliştilor din Educaţie vizează: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

- salarizarea întregului personal didactic de predare să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;

- instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;

- plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;

- acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;

- acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

- creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;-

renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si