Close sidebar
Close sidebar

UPDATE: Legile educației au fost adoptate de Senat și merg la promulgare

Senatul a adoptat legea învăţământului preuniversitar şi legea învătăţământului superior, în calitate de for decizional. Legile merg la promulgare.

Sorin Negru,

Grevă generală în învățământ - prima zi: Negocierile dintre sindicate și Guvern au eșuat


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

UPDATE: Legea învăţământului preuniversitar a fost adoptată că 81 de voturi „pentru” şi 28 de voturi „împotrivă”, iar legea învăţământului superior cu 79 de voturi „pentru” şi 28 „împotrivă”. 

Cei ce au votat împotriva celor două proiecte au fost senatorii AUR și cei de la USR.

Argumentăm votul împotrivă asupra legilor- sunt mai rele decât precedentele. Nu rezolvă problemele de fond, de substanţă ale şcolii româneşti”,

a spus senatoarea AUR Rodica Boancă.

„Poate spune ceva şi faptul că au lipsit aproximativ 20 de reprezentanţi ai Puterii. Cum aţi putut vota pentru acest proiect de lege cu profesori în grevă generală? Care dintre revendicările profesorilor se regăsesc în acest proiecte? USR a votat asumat împotrivă. Noi vrem învăţământ pentru toată lumea, un învăţământ de linie, nu de lux. Astăzi, 20% dintre cadrele didactice stau să iasă la pensie şi doar 5% sunt tineri.

Avem un viitor sumbru şi dincolo de orgolii, de partide, aţi votat o lege cu efecte pe zeci de ani. Astfel, s-a decredibilizat pe 10 chiar 20 de ani ideea de reformă. Vom pierde decenii şi ne vom decupla de tot de ţările civilizate. Din păcate, copiii ne vor pleca din ţară în continuare şi ne vor pleca şi din cauza sistemului de învăţământ”, a afirmat Darău, în plen.

Vă mulţumesc pentru votul pe care dvs l-aţi exprimat aici în plenul Senatului şi vreau să vă asigur că din poziţia de senator sau cea de profesor că ceea ce noi astăzi am votat reprezintă un lucru bun pentru viitorul societăţii româneşti. Aş vrea să vă spun că trăiesc emoţii foarte puternice şi cei care mă cunosc ştiu lucrul acesta pentru că am fost încă de la început parte a acestui demers care s-a chemat şi se cheamă România Educată.

Acum 9 ani, alături de doamna ministru acum Ligia Deca, am început la Craiova prima dezbatere şi astăzi încheiem în Parlamentul României, prin vot, dezbaterea pentru proiectul legii învăţământului preuniversitar. Vă felicit, doamna ministru. Vă urez mult succes pentru legislaţia secundară şi mulţumesc colegilor din PNL pentru susţinerea pe care am avut-o în toată această perioadă. Pentru o Românie modernă ne trebuie o Românie educată”, a spus senatoarea PNL Monica Anisie.

UPDATE: „Legea învăţământului superior parte a pachetului de legi România Educată vine în completarea legii învăţământului preuniversitar, fiind astfel asigurată o abordare coerentă şi predictibilă a procesului educaţional. Prin intermediul reformelor propuse ne asigurăm că ajutăm în mod real tinerii din România să îşi urmeze visul, să îşi aleagă cariera care li se potriveşte, dar mai ales să fie cetăţeni activi ai României democratice. În cadrul acestui proiect legislativ au fost incluse programe menite să combată abandonul universitar, să ofere studenţilor care au nevoie de o a doua şansa pentru a îşi continua studiile să se implice în decizii ca beneficiari direcţi şi parteneri valoroşi, înţelegând să aplice mai bine noţiunile de etică şi integritate academică. Totodată, ne-am asigurat că învăţământul superior românesc va avea o puternică dimensiune de internaţionalizare, element pe care îl considerăm esenţial atunci când vine vorba despre performanţă”, a explicat, în plenul de luni al Senatului, ministrul Deca. 

Ligia Deca a venit cu un plan și pentru integrarea tinerilor pe piața muncii prin introducerea învăţământului superior în regim dual şi a posibilităţii constituirii de consorţii universitare pentru învăţământ dual.  

UPDATE: Deca a anunțat că profesorii din zonele defavorizate vor primi o primă de instalare egală cu cinci salarii minime brute pe ţară și că vor fi alocate sumele necesare pentru a deconta naveta personalului din învăţământ din bugetul de stat.

Norma didactică va fi redusă cu două ore săptămânal pentru personalul didactic de predare şi instruire practică, cu o vechime în învăţământ de peste 15 ani şi gradul didactic 1, fără diminuare a salariului. 

Cei ce se vor pensiona vor primi o primă- echivalentul a două salarii de bază. Directorii de învăţământ şi inspectorii vor beneficia de zile de concediu de odihnă suplimentare, conform contractului colectiv de muncă unic la nivel de sector.

Cadrele didactice care coordonează implementarea proiectelor europene la nivel de unitate de învăţământ pot beneficia de o reducere a normei didactice de la 18 ore la 16 ore pe săptămână. De asemenea, Deca a anunțat că va fi înfiinţat Programul Naţional de Stimulare a Eficienţei Didactice şi un Fond de premiere pentru activitate suplimentară la dispoziţia directorului, în limita a 2% din fondul de salarii, crescând astfel autonomia şcolilor în a recunoaşte meritele celor performanţi.

Greva profesori 2023. Profesorii sunt fermi, nu renunță la greva generală pe termen nedeterminat. Duminică au avut loc negocieri cu premierul și mai mulți miniștri, însă sindicaliștii nu au dat înapoi.

UPDATE: Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală ”ALMA MATER” anunţă, luni, că au respins ”aşa-zisa ofertă a Guvernului României”.

”NU avem nevoie de ajutoare sociale!

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

NU suntem asistaţi social!

AVEM nevoie de salarii decente!

NU am decis să facem grevă peste noapte!

NU facem jocuri politice!

ESTE greva oamenilor şcolii, este greva celor peste 200.000 de angajaţi din învăţământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. Este greva celor care spun răspicat: AŞA NU SE MAI POATE”, au transmis sindicaliştii.

Sindicaliștii fac apel la solidaritate în rândul membrilor pentru continuarea demersului.

”Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluţionarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învăţământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâţi ca, în paralel cu greva generală,  să iasă masiv în stradă”, au mai transmis sindicaliştii.

Anunțul Ministerului Educației

”Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene au început demersurile pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru salarizarea întregului personal nedidactic din învăţământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022”, anunţă Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă.

Potrivit docimentului citat, din analiza Ministerului Educaţiei, aceasta înseamnă o creştere de circa 9% a salariului şi un impact bugetar estimat la  90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învăţământul preuniversitar şi 10.000 din învăţământul superior.

Greva profesori 2023- câte zile vor fi școlile închise?

Greva generală din învăţământ a fost declanşată luni, 22 mai, şi va continua până când sindicaliştii vor primi din partea Guvernului o soluţie credibilă, care să ofere perspective foarte clare, au declarat sindicatele din educație la finalul discuției de azi cu Executivul.

Citește și: VIDEO- Greva profesori 22 mai 2023: ce școli sunt închise luni și ce trebuie să facă elevii în această zi

Greva profesori 2023. Cei nemulțumiți de situația creată sunt părinții, care nu mai înțeleg nimic din ce se întâmplă.

"Este harababură ca în orice altceva, dar ne-am obișnuit", spune o mămică. "Sunt total nemulțumită de ceea ce se întâmplă, nu se gândește nimeni la ei", spune un alt părinte.

Citește și: VIDEO- Greva generală în educație. Câte zile NU merg elevii la școală

Ziua de luni, 22 mai vine cu incertitudini: în unele școli nu se învață deloc, în timp ce în altele programul va fi neafectat. 

Citește și: Profesorii nu renunță la greva de mâine

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Discuția pe ultima sută de metri inițiată de Guvern nu a avut niciun rezultat.

"Oamenii vor să se acorde măriri salariale de acum, în avans față de legea salarizării, că legea salarizării e de durată, nu se știe când intră în vigoare", spune Simona Hăncescu, liderul FSLI. 

Greva profesori 2023- la ce concluzii au ajuns sindicatele și guvernanții

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Ovidiu Nistor, a declarat după negocierea de la Palatul Victoria că greva generală din învăţământ va continua până când sindicaliştii vor primi din partea Guvernului o soluţie credibilă. 

"Noi o să le punem la dispoziţie colegilor noştri în momentul de faţă exact comunicatul care pleacă din partea Guvernului, acest comunicat va ajunge în toate organizaţiile noastre, iar membrii de sindicat se vor pronunţa foarte rapid, dar cu certitudine va spuneam că pe această ofertă mâine va fi grevă generală", a precizat Ovidiu Nistor.

Potrivit preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, oferta Guvernului vizează rezolvarea revendicărilor salariale în Legea salarizării, "altceva în plus nimic".

"Anexa 8 se va pune în practică, mai concret personalul didactic va primi salariu de prevăzut de Legea 153, să ajungă la nivelul maxim. Asta înseamnă o creştere de 7-8% a salariilor", a spus Hăncescu.

El a precizat că data de când se va aplica această creştere depinde de Executiv. "Urmează să dea Executivul un act normativ, nu se ştie exact când, probabil de la 1 iunie, dar decizia aparţine Executivului", a mai spus leaderul sindical.

Ofertă de bonusuri modice pentru profesorii debutanți

Reprezentanții Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanți și cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate.

Totodată, Guvernul și-a menținut angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus în Anexa 8, în completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Această măsura, care vizează creșterea veniturilor, va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8.

Oferta guvernului pentru sindicate a constat în bonus de 1.000 de lei pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de salarii pentru personalul nedidactic.

Grevă profesori 2023- negocieri cu Guvernul

[Sursa foto: Guvernul Romaniei]

Grevă profesori 2023- negocieri cu Guvernul

[Sursa foto: Guvernul Romaniei]

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI