Grevă profesori 2023.  O grevă de avertisment a avut loc între orele 11:00 și 13:00. În acest interval nu au avut loc activități cu elevii. De asemenea, cadrele școlare au fost prezente în școală. Ministrul Educației, Ligia Deca a făcut apel ca toți elevii să fie supravegheați.

La câteva ore de la anunțul declanșării grevei, Ministrul Educației Ligia Deca a venit cu o reacție.

Aceasta a spus la Parlament faptul că este „convinsă că se vor găsi soluții”. 

Care a fost reacția Ligiei Deca?

Grevă profesori 2023. Ce se întâmplă cu elevii în timpul grevei avertisment?

Grevă profesori 2023. Ce se întâmplă cu elevii în timpul grevei avertisment?

„Astăzi am semnat un ordin de ministru pentru componența echipei de negociere ptentru contractul colectiv de muncă în învățământ și în zilele următoare vom chema federațiile sindicale pentu discuții pe contractul colectiv de muncă.

Aceasta a fost, de altfel, și principala revendicare- mai sunt și alte chestiuni care tin de sporuri, măriri, numai că aceste aspecte țin de Ministerul Finanțelor”, a declarat Ligia Deca.

Mai mult de atât, aceasta a adăugat faptul că nu „crede că ar trebui pusă în pericol în niciun fel structura anului şcolar sau procesul educaţional” 

După ce a fost întrebată de jurnaliști ce salariu consideră că ar trebui să aibă un profesor, aceasta a declarat:

„În aceste grile pe care le-am şi transmis Ministerului Muncii, am plecat de la principiul că întreaga grilă din învăţământ pleacă de la nivelul salariului mediu pe economie.

Asta înseamnă, per ansamblu, o creştere în medie de 60 la sută pentru cadrele didactice, cu o reaşezare a anumitor poziţii.

De exemplu, directorii de şcoală să aibă un salariu motivant, corespunzător cu responsabilităţile pe care şi le asumă şi cu rolul lor hotărâtor în succesul procesului educaţional. Plecând de la aceste principii, sigur că pe fiecare funcţie didactică şi grad putem să găsim salariul motivant.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Din punctul nostru de vedere, aceasta este soluţia. Sigur că înţelegem că pot fi constrângeri bugetare, de aceea am şi spus că suntem gata să ne aşezăm la masa dialogului cu celelalte ministere care au un cuvânt de spus: Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor şi, sigur, cu federaţiile sindicale”.

Examenele pot fi bulversate

Potrivit lideralilor sindicali, aceasta este prima grevă generală care se declanșează la finalul anului școlar. De asemenea, potrivit acestora, Bacalaureatul și Evaluarea Națională ,,ar putea fi bulversate''

Citește și: Salarii profesori 2023. Cât câștigă un profesor în România? Salariul cadrelor didactice în Europa

„Nu uitați, este prima grevă generală la final de an școlar. Au existat doar două greve generale- în 2000, în iarnă, și în 2005(...)

Nemulțumirea a ajuns la extrem. Dragi colegi, dacă v-ați săturat să fiți umiliți, protestați! Fiți adevărate modele pentru copiii noștri, să lupte pentru drepturile lor”.

Universitățile se vor alătura grevei

Grevă profesori 2023. Ce se întâmplă cu elevii în timpul grevei avertisment?

Grevă profesori 2023. Ce se întâmplă cu elevii în timpul grevei avertisment?

[Sursa foto: Facebook FSLI]

Din data de 22 mai, cadrele didactice din universități se vor alătura grevei, potrivit liderului Alma Mater, Anton Hadăr.

„Începe sesiunea în două săptămâni. Este foarte posibil să avem examene anulate sau amânate și ne cerem scuze studenților și părinților(...)

Federația noastră, chiar dacă are un procentaj mai mic de doar 40 la sută% care va fi îmbunătățit până la sfârșitul săptămânii, când vom finaliza referendumul, va putea să participe la protest. Cei care au semnat pentru grevă participă la grevă.

Avem procentaj de peste 85% în unele universități, după cum avem procentaje foarte mici în unele universități, acolo unde adeziune este mică”.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Grevă de avertisment în învăţământ, între orele 11.00 şi 13.00. Ce se va întâmpla de luni

 

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si