UPDATE: Grevă profesori, 23 mai 2023: Ligia Deca a venit cu precizări înainte de promulgarea legilor educației
Grevă profesori 23 mai 2023. Peste 150.000 de profesori și alți angajați din învățământ au anunțat că luni, 22 mai 2023, intră în grevă generală. Negocierile de duminică dintre sindicate și Guvern au eșuat.Vezi mai jos ce școli sunt închise în această zi și ce trebuie sa faca elevii. Senatul a votat, luni, în calitate de for decizional, proiectele legilor învăţământului preuniversitar şi superior.
UPDATE: Legea învăţământului preuniversitar a fost adoptată cu 81 de voturi „pentru” şi 28 de voturi „împotrivă”, iar legea învăţământului superior cu 79 de voturi „pentru” şi 28 „împotrivă”.
Cei ce au votat împotriva celor două proiecte au fost senatorii AUR și cei de la USR.
„ Argumentăm votul împotrivă asupra legilor- sunt mai rele decât precedentele.
Nu rezolvă problemele de fond, de substanţă ale şcolii româneşti”, a spus senatoarea AUR Rodica Boancă.
„Poate spune ceva şi faptul că au lipsit aproximativ 20 de reprezentanţi ai Puterii. Cum aţi putut vota pentru acest proiect de lege cu profesori în grevă generală? Care dintre revendicările profesorilor se regăsesc în acest proiecte? USR a votat asumat împotrivă. Noi vrem învăţământ pentru toată lumea, un învăţământ de linie, nu de lux.
Astăzi, 20% dintre cadrele didactice stau să iasă la pensie şi doar 5% sunt tineri. Avem un viitor sumbru şi dincolo de orgolii, de partide, aţi votat o lege cu efecte pe zeci de ani. Astfel, s-a decredibilizat pe 10 chiar 20 de ani ideea de reformă. Vom pierde decenii şi ne vom decupla de tot de ţările civilizate. Din păcate, copiii ne vor pleca din ţară în continuare şi ne vor pleca şi din cauza sistemului de învăţământ”, a
afirmat Darău, în plen.
„ Vă mulţumesc pentru votul pe care dvs l-aţi exprimat aici în plenul Senatului şi vreau să vă asigur că din poziţia de senator sau cea de profesor că ceea ce noi astăzi am votat reprezintă un lucru bun pentru viitorul societăţii româneşti. Aş vrea să vă spun că trăiesc emoţii foarte puternice şi cei care mă cunosc ştiu lucrul acesta pentru că am fost încă de la început parte a acestui demers care s-a chemat şi se cheamă România Educată.
Acum 9 ani, alături de doamna ministru acum Ligia Deca, am început la Craiova prima dezbatere şi astăzi încheiem în Parlamentul României, prin vot, dezbaterea pentru proiectul legii învăţământului preuniversitar. Vă felicit, doamna ministru. Vă urez mult succes pentru legislaţia secundară şi mulţumesc colegilor din PNL pentru susţinerea pe care am avut-o în toată această perioadă. Pentru o Românie modernă ne trebuie o Românie educată”, a spus senatoarea PNL Monica Anisie.
UPDATE: „Legea învăţământului superior parte a pachetului de legi România Educată vine în completarea legii învăţământului preuniversitar, fiind astfel asigurată o abordare coerentă şi predictibilă a procesului educaţional. Prin intermediul reformelor propuse ne asigurăm că ajutăm în mod real tinerii din România să îşi urmeze visul, să îşi aleagă cariera care li se potriveşte, dar mai ales să fie cetăţeni activi ai României democratice.
În cadrul acestui proiect legislativ au fost incluse programe menite să combată abandonul universitar, să ofere studenţilor care au nevoie de o a doua şansa pentru a îşi continua studiile să se implice în decizii ca beneficiari direcţi şi parteneri valoroşi, înţelegând să aplice mai bine noţiunile de etică şi integritate academică. Totodată, ne-am asigurat că învăţământul superior românesc va avea o puternică dimensiune de internaţionalizare, element pe care îl considerăm esenţial atunci când vine vorba despre performanţă”, a
explicat, în plenul de luni al Senatului, ministrul Deca.
Ligia Deca a venit cu un plan și pentru integrarea tinerilor pe piața muncii prin introducerea învăţământului superior în regim dual şi a posibilităţii constituirii de consorţii universitare pentru învăţământ dual.
UPDATE: Deca a anunțat că profesorii din zonele defavorizate vor primi o primă de instalare egală cu cinci salarii minime brute pe ţară și că vor fi alocate sumele necesare pentru a deconta naveta personalului din învăţământ din bugetul de stat.
Norma didactică va fi redusă cu două ore săptămânal pentru personalul didactic de predare şi instruire practică, cu o vechime în învăţământ de peste 15 ani şi gradul didactic 1, fără diminuare a salariului.
Cei ce se vor pensiona vor primi o primă- echivalentul a două salarii de bază. Directorii de învăţământ şi inspectorii vor beneficia de zile de concediu de odihnă suplimentare, conform contractului colectiv de muncă unic la nivel de sector.
Cadrele didactice care coordonează implementarea proiectelor europene la nivel de unitate de învăţământ pot beneficia de o reducere a normei didactice de la 18 ore la 16 ore pe săptămână. De asemenea, Deca a anunțat că va fi înfiinţat Programul Naţional de Stimulare a Eficienţei Didactice şi un Fond de premiere pentru activitate suplimentară la dispoziţia directorului, în limita a 2% din fondul de salarii, crescând astfel autonomia şcolilor în a recunoaşte meritele celor performanţi.
Greva generală din școli continuă marți, 23 mai 2023.
Înghețarea anului școlar nu este o soluție
Autoritățile nu iau în calcul înghețarea anului școlar 2022-2023. Este afirmația făcută de secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, la Radio România Actualități. Între 60% șii 70% din angajații din instituțiile școlare din România iau parte la greva generală de pe 22 mai 2023. Ministerul Educației nu va face publice listele cu procentele participanților de la grevă pentru a nu duce spre o etichetare a unităților de învățământ.
„Oricum, amplitudinea mișcării de protest este una importantă”, a declarat secretarul de stat Sorin Ion, potrivit edupedu.ro.
Examenul de Evaluare Națională de la clasa a VI-a ar putea să nu mai fie susținut săptămâna aceasta
Elevii claselor a VI-a ar putea să nu mai susțină Evaluarea Națională în contextul desfășurării grevei din educație, a declarat pentru Edupedu.ro, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.
„Câtă vreme este grevă generală, nu putem discuta de susținerea vreunei activități didactice de predare sau de evaluare”, a spus Marius Nistor pentru susrsa citată anterior.
Întrebat dacă există șanse ca examenul de Evaluare Națională să fie susținut săptămâna aceasta, așa cum este prevăzut în calendarul anului școlar 2022-2023, Marius Nistor a răspuns negativ.
Potrivit calendarului oficial, Evaluarea Națională ar trebui să înceapă miercuri, pe 24 mai, cu proba scrisă la Liba română și comunicare.
O singură școală din județul Iași nu participă la grevă
„La o singură şcoală din judeţ nu se face grevă, este vorba de o unitate din mediul rural, la şcoala Heleşteni. În total sunt 216 de şcoli în judeţ. Cu excepţia şcolii din Heleşteni, peste tot este grevă, s-au alăturat protestului în jur de 8.000 de angajaţi. Procesul de învăţământ în judeţul Iaşi este paralizat. Miercuri avem programat un miting de protest în faţa Prefecturii Iaşi”, a declarat pentru News.ro, Laviniu Lăcustă, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi, potrivit Hotnews.ro.
Reacția sindicatelor după anunțul Ministerului Educației
Ministerul Educației a anunțat că lucrează la actele normative iar pentru personalul nedidactic creșterea salarială ar fi de 9%. Profesorii debutanți și cei din zone defavorizate ar urma să primească, potrivit guvernanților, stimulente.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” și Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” au reacționat în urma ultimului mesaj făcut de Ministerul Educației, menționând că resping „aşa-zisa ofertă a Guvernului României”:
„NU avem nevoie de ajutoare sociale! NU suntem asistaţi social!
AVEM nevoie de salarii decente! NU am decis să facem grevă peste noapte! NU facem jocuri politice!
Este greva oamenilor şcolii, este greva celor peste 200.000 de angajaţi din învăţământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. Este greva celor care spun răspicat: AŞA NU SE MAI POATE”.
Sindicaliștii din educație cer solidaritate membrilor pentru continuarea demersului.
„Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluţionarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învăţământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâţi ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă”, au transmis sindicaliştii.
Sindicaliștii cer ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor care se apropie de final de carieră să aibă 7.000 de lei în mână.
Elevii sunt de acord cu solicitările profesorilor
Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Ariana Dudună, a declarat că elevii sunt de acord cu solicitările profesorilor care au declanşat greva generală.
„Susţinem în mod necondiţionat greva profesorilor noştri. Suntem de acord cu solicitările lor şi ne bucurăm că în final aceştia au ajuns să pună piciorul în prag şi să nu se mai lase călcaţi în picioare de către guvernanţi. E strigător la cer să vedem că în România profesorii au uneori salarii mai mici decât categorii profesionale care nu au studii superioare. Susţinem în mod necondiţionat greva şi mai mult ne deranjează această smiorcăială a Guvernului care încearcă să se folosească de noi, de copii, pentru a antagoniza greviştii, încearcă să pună profesorii în această categorie în care ei sunt cei răi şi vor să le facă rău copiilor. Complet fals. Singurii răi din povestea asta sunt guvernanţii care au cauzat această grevă. Nu profesorii au cauzat-o, ci guvernanţii”, a spus Ariana Dudună, luni, la Prima News, conform News.ro.
Anunțul făcut de Ministerul Educației
Ministerul Educației a transmis luni că au fost începute demersurile, în urma discuțiilor de duminică de la Guvern, cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finanțelor și cu Ministerul Investițiilor, privind elaborarea actelor normative privind cadrul legal pentru:
salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022.
Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior;
acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți;
acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate.
„Menționăm că acordarea unor stimulente financiare pentru cadrele didactice care își desfășoară activitatea în unități de învățământ din zone defavorizate este unul dintre obiectivele cuprinse în proiectul Legii învățământului preuniversitar, care se află, astăzi, la vot, în plenul Senatului României. Reiterăm faptul că educația reprezintă o prioritate națională pentru partidele aflate în actuala Coaliție de guvernare”, susține Ministerul Educației, potrivit Hotnews.ro.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a transmis în teritoriu, potrivit Edupedu.ro, că zilele de grevă sunt considerate zile lucrate: „Prin urmare, nu afectează nici drepturile care se acordă prin raportare la vechimea în muncă și în învăţământ cum ar fi, spre exemplu, drepturile de natură salarială sau depunerea dosarului pentru obținerea gradației de merit”
Pe 22 mai, la ora 08:00 a început cea de-a treia grevă de mare amploare din ultimii 30 de ani din învățământul românesc. Potrivit informațiilor, până la ora 09:00 nu exista nicio negociere în agenda Guvernului cu sindicatele din educație.
Unii profesori vor merge la clase, vor ține cursurile, iar absențele elevilor vor fi notate în catalog. În acest context, cei nedumeriți sunt părinții și elevii care nu știu ce școli sunt închise luni.
Premierul României și liderii coaliției de guvernare au sperat să întoarcă lucrurile în al 12-lea ceas și să ajungă la o înțelegere cu sindicatele pentru suspendarea grevei generale.
Greva profesori 22 mai 2023. Ce școli sunt închise luni
Ce școli sunt închise luni. Nu toți elevii au fost anunțați cum să procedeze luni, 22 mai, în prima zi din greva generală anunțată de sindicate.
"Nu știm ce să facem. Până iau vacanța de vară, mai mergem, nu mai mergem?", se întreabă o mămică.
Sindicatele au transmis ca elevii să stea acasă luni, 22 mai, pentru că există riscul să nu aibă cine să-i supravegheze la școală, chiar dacă profesorii au obligația să se prezinte în unitățile școlare și în cazul grevei.
Nu toate școlile au anunțat dacă își închid sau nu porțile, luni, așa că elevii sunt bulversați.
Federația Națională a Părinților s-a sesizat și a transmis o solicitare de urgență și cere ca regulile de pe perioada grevei să fie comunicate părinților prin intermediul profesorilor.
Greva profesori 22 mai 2023. Ce fac elevii, merg la școală sau stau acasă?
Ce fac elevii luni? "Sunt mulți părinți care mă sună la ora asta și care nu știu ce să facă cu copiii luni, să-i trimită la școală sau să-i țină acasă?", a declarat Iulian Cristache de la Federația Părinților pentru Kanal D.
"Obligația unui manager, adică directorul unității de învățământ, este să comunice cu liderul de sindicat, să-i spună câți profesori participă în acest proces de grevă generală, restul trebuie să vină la catedră", a explicat Iulian Cristache.
Școli închise, luni 22 mai
Sunt și unități de învățământ care au anunțat deja toți elevii să nu vină luni la școală pentru că toți profesorii intră în grevă.
"Luni nu va fi niciun elev la școală, dat fiind că toți profesorii din Caragiale intră în grevă. Profesorii vor fi în școală, fizic, dar nu vor intra la ore", a declarat Andreia Bodea, directorul Colegiului Național IL Caragiale.
Noi negocieri între Guvern și sindicate
Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit duminică, la Palatul Victoria, cu sindicatele din Educaţie, pentru a discuta pe marginea revendicărilor acestora.
Consultările programate să înceapă la ora 14,00, potrivit Biroului de presă al Guvernului, nu au ajuns la niciun rezultat concret.
Sâmbătă, premierul Ciucă a precizat că soluţia pentru revendicările sindicatelor din Educaţie este în legea salarizării unitare.
"În consecinţă, PNL reiterează că Ministerul Muncii are toată susţinerea coaliţiei pentru a realiza legea salarizării unitare şi reforma pensiilor speciale, într-un timp cât mai scurt. PNL doreşte ca revendicările profesorilor să fie soluţionate de urgenţă, ca şi problema pensiilor speciale", a declarat Nicolae Ciucă.
Ministrul Muncii: "Sper ca luni copiii noştri să poată merge la şcoală"
Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a anunţat că va participa şi el la negocierile de la Guvern, din respect pentru profesori şi pentru ca, luni, copiii să poată merge la şcoală.
"Educaţia a peste trei milioane de copii, dar şi veniturile a aproape 300.000 de angajaţi din învăţământul românesc sunt, evident, mult mai importante decât orice viitoare funcţie din Guvernul României!(...) Mâine voi fi prezent la Guvern, la negocierile cu sindicatele din Educaţie, din respect pentru cadrele didactice, dar şi pentru ca luni copiii noştri să poată merge la şcoală", a scris sâmbătă Marius Budăi pe pagina sa de Facebook.
Lider sindical: „ Exclus. Nu se deschid școlile luni ”
Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), spune că negocierile pe care sindicatele din Educație le vor purta duminică, 21 mai, la Guvern, nu îi vor face pe profesori să renunțe la greva generală. „ Exclus. Nu se deschid școlile luni ”, a spus sâmbătă liderul sindical.