UPDATE 16:29 Conducerea USLIP Iaşi: „Nu se va îngheţa anul şcolar, poate fi afectată programarea examenelor naţionale”

La Iași, greva cadrelor didactice din mediul preuniversitar a continuat printr-un protest amplu la care au participat mii de persoane. Profesorii au ales să își strige nemulțumirile în centrul orașului.

Preşedintele USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă, susţine faptul că peste 4.000 de cadre didactice au fost prezente în faţa prefecturii.

,, Astăzi la Iaşi am fost peste 4000 de persoane, cadre didactice care au ales să participe la protest. Este cea mai mare mişcare postdecembristă din toate domeniile. Am ţinut să transmitem un mesaj de forţă şi de determinare către Guvernul României. Şi în cursul zilei de mâine va avea loc un protest, organizat de către colegii din Bucureşti, unde sperăm să se adune cel puţin la fel de multe persoane. Sperăm ca cererile noastre să fie luate în considerare. Este foarte important să precizăm că nu se pune problema îngheţării anului şcolar. Cu toate acestea, pot fi afectate datele de la examenele naţională, deci evaluarea naţională şi bacalaureatul", a precizat Laviniu Lăcustă, preşedinte USLIP Iaşi.

UPDATE 15:38- Nicolae Ciucă va trimite o echipă la sediul FSLI pentru discuții

La începutul ședinței de Guvern, prim-ministrul Nicolae Ciucă a precizat că va trimite o echipă la sediul FSLI pentru a purta discuții.

Din această echipă fac parte: miniștrii Educatiei, Muncii, Finantelor, Fondurilor Europene și secretarul general al Guvernului. 

„Speram ca în urma acestei întâlniri, pe baza dialogului onest și echitabil, pe baza măsurilor reale pe care noi le propunem, să avem înțelegere și avem încredere unii în alții că acest demers se va incheia cât mai curând”, a declarat Nicolae Ciucă la deschiderea ședinței de Guvern de astăzi.

UPDATE 15:32- Miting în Piața Victoriei joi

Sindicatele din educație au anunțat că joi, 25 mai 2023, va avea loc un miting în Piața Victoriei unde sunt așteptați 15.000 de oameni.

UPDATE 15:22- SURSE: Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu NU vor merge la sediul FSLI pentru a purta noi discuții

Potrivit unor surse, prim-ministrul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu, nu vor merge astăzi la sediul FSLI, unde erau așteptați la ora 17:00 pentru a purta noi discuții. Rămâne de văzut dacă miniștrii Ligia Deca, Marius Budăi și Adrian Câciu vor fi prezenți la sediul sindicatului.

UPDATE 11:00- Profesorii din Iași s-au strâns în fața prefecturii din oraș

În intervalul orar 11-13, USLIP Iași a anunțat că desfășoară un miting în fața prefecturii Iași. Angajații din educație cer mărirea salariilor. 

Potrivit primelor informații, numărul angajaților din învățământ care au intrat în grevă în județul Iași depășește 8.000 de persoane. 

„Considerăm că sunt întrunite toate condiţiile de a continua, pentru că vorbim de un procent de peste 90% din întregul personal angajat în judeţul Iaşi”, a spus preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) din Iaşi, Laviniu Adrian Lăcustă,  potrivit Ziarul de Iași.

UPDATE 10:05- Premierul Nicolae Ciucă: „Este absolut inacceptabil ca un profesor să își înceapă cariera de la un salariu net de 2500 de lei”

Noi nocieri vor avea loc între sindicatele din educație și Nicolae Ciucă. Mesajul transmis de prim-ministrul României.

„Este absolut inacceptabil ca un profesor să își înceapă cariera de la un salariu net de 2500 de lei. (…) Ceea ce i-am rugat pe sindicaliști este să înțeleagă că intervenția noastră acum va trebui să fie corectată apoi prin legea salarizării. La 15 iulie, împreună cu Ministerul Muncii, se va intra în dialog cu toate categoriile profesionale având educația și sănătatea ca prioritate și în felul acesta ca prin dialog să reușim până la 1 septembrie să finalizăm legea și să intrăm cu ea în Parlament”

UPDATE: Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu a declarat marţi că nu este exclusă o prelungire a grevei pe mai multe săptămâni 

”Nu este exclus, dacă guvernul vine cu astfel de propuneri aşa cum s-a întâmplat până acum, este evident că riscul este major şi este într-adevăr într-un moment nedorit. Sunt şi unii care au sugerat să protestăm în vacanţă. În mintea unora, să protestăm în iulie, august, când lumea e în concediu. Uite, protestăm acum pentru că a ajuns cuţitul la os şi chiar ne-au luat de proşti, vă spun cu toată răspunderea”, a spus Hăncescu. 

Noi avem un mandat foarte clar şi îl repet, dacă Guvernul va veni cu un act normativ prin care să acorde o mărire în avans, care să acopere rata inflaţiei şi în acel act normativ să scrie negru pe alb ceea ce au scos din legea educaţiei, şi anume grila de salarizare se va construi pornind de la principiul că profesorul debutant va avea salariul mediu pe economie, nu se va opri nimic”, a mai explicat Simion Hăncescu. 

”Ca să fie clar, bani sunt în România, dar nu sunt corect distribuţi, să facă nişte calcule pe nişte domenii, sunt domenii cu o armată de oameni.(..) -am invitat, mâine, ar fi o surpriză plăcută să vină să discute faţă în faţă cu ceilalţi mai mulţi. Am lăsat invitaţiile la guvern astăzi dar nu pot garanta că vor veni”, a mai spus Hăncescu. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Rezultat exit poll alegerile prezidenţiale 2024: Marcel Ciolacu intră în turul doi cu Elena Lasconi. Călin Georgescu, marea surpriză- antena3.ro

Citeste si: REZULTATE EXIT-POLL-URI la alegerile prezidențiale 2024- primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi- wowbiz.ro

UPDATE:  Hadăr (Alma Mater): În acest ritm, cred că va fi o grevă de durată

Preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater", Anton Hadăr, este de părere că greva sindicaliştilor va continua cel puţin în această săptămână.

"Problemele pe termen scurt nu au primit răspunsul cuvenit, că nu sunt bani, că avem deficit. S-a încercat ceva cu deficitul, nu ştiu dacă au reuşit să-l mai mărească, să fie acceptat de Comisia Europeană pe buget, însă n-am primit o propunere în aşa fel încât să fim mulţumiţi. Soluţiile pe termen mai îndepărtat, adică viitoarea Lege a salarizării, şi ele trenează. În acest ritm vă garantez că săptămâna aceasta va fi grevă şi cred că va fi o grevă de durată, nu doar de o săptămână", a spus Hadăr, la finalul discuţiilor de la Palatul Victoria.

UPDATE 17:00- Greva va continua și mâine în școli

„I-am invitat mâine (miercuri- n.r.) la o ședință pe care o avem cu liderii din țară. Poate mâine vin cu o surpriză, dar astăzi nu avem nimic concret pentru a spune oamenilor, motiv pentru care greva continuă”, afirmă președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Peste 150.000 de cadre didactice și peste 70.000 de angajați din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic sunt în grevă.

UPDATE 15:00- Guvernul a chemat sindicatele la negocieri

O nouă serie de negocieri ântre Guvern și sindicatele din învățământ este programată la ora 15:00.

UPDATE 13:21- Asociații ale elevilor din cinci județe aduc acuzații Guvernului

Asociații de elevi din cinci județe acuză Guvernul că ar minți referitor la faptul că reprezentanții acestora au fost invitați marți la consultări privind greva profesorilor și a personalului din instituțiile de învățământ. Elevii au solicitat oprirea „manipulării” a guvernanților.

UPDATE 13:15- Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților, a făcut declarații de presă la Guvern, alături de liderul Consiliului Național al Elevilor, Miruna Croitoru, după discuțiile purtate cu prim-ministrul Nicolae Ciucă

  • „Categoric este o situație conflictuală care trebuie rezolvată prin dialog între federațiile sindicale și guvern.
  • Este periculos pentru viitorul copiilor ca această grevă să dureze mai mult de o săptămână. Nu are voie nimeni să se joace cu un an din viața elevilor, e dreptul lor să susțină examenele- Evaluarea Națională și Bacalaureatul.
  • Înțeleg punctul de vedere al sindicatelor, nemaiavând încredere în calendarul privind salarizarea. Am transmis și eu asta premierului. Înțeleg că la ora 15 va exista o nouă întâlnire a premierului cu sindicatele”.

Ministerul Educației le-a promis că nu va exista și nu se ia în calcul înghețarea anului școlar. Dacă situația va dura mai mut de două trei săptămâni, Ministerul a dat promisiuni că „va fi agreat un calendar de amânare a examenelor naționale”. 

 

UPDATE 12:12- Ordonanța de urgență cu măsurile pentru personalul din învățământ ajunge vineri pe masa Guvernului

Ordonanța de urgență referitoare la unele măsuri pentru profesori va ajunge în ședința de guvern de vineri. Este vorba despre bonusuri pentru profesorii debutanți și cei din zonele defavorizate.

„Toate problemele acumulate în peste treizeci de ani nu pot fi rezolvate dintr-o dată. Sa nu uitam că elevul trebuie sa fie prioritatea tuturor”, a spus premierul Nicolae Ciucă la întâlnirile de la Guvern, potrivit unor surse participante, scrie Hotnews.ro.

UPDATE 11:20- Evaluarea Națională a fost amânată

Examenul de Evaluare Națională pentru clasa a VI-a care ar fi trebuit să înceapă miercuri, pe 24 mai, a fost amânat cu o săptămână din cauza grevei din educație.

„Marți, 23 mai 2023,

Informare

A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului de administrare a Evaluărilor Naționale la finalul clasei a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2022-2023.

Astfel, Evaluarea națională pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 30 mai – Limbă și comunicare, respectiv 31 mai – Matematică și științe ale naturii”.

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele verbale cu rezultatele voturilor- antena3.ro

UPDATE 10:11- Autoritățile nu au luat în calcul că greva ar putea dura mai multe zile

Secretarul de stat în Ministerul Educației Sorin Ion a declarat că nu a fost luat în calcul ca greva să dureze mai mult de câteva zile, potrivit Hotnews.ro.

„Repet, până la acest moment, nu am luat în calcul scenariul în care nu vom putea încheia situațiile școlare, ci doar scenariul în care greva va dura câteva zile, situație în care putem prelungi niște termene. De exemplu, miercuri încep inspecțiile pentru înscrierea la concursul național de ocupare a posturilor (concursul de titularizare- n.r.). Se pot prelungi termenele până la sfârșitul cursurilor”, a declarat la Sorin Ion la Radio România Actualități, conform  edupedu.ro.

UPDATE 09:47- Nicolae Ciucă se întâlnește azi cu liderii din sindicate

În această după-amiază, prim-ministrul Nicolae Ciucă se va întâlni cu sindicatele din educație.

UPDATE 09:41- Nicolae Ciucă, despre revendicări: „sunt foarte greu de împlinit”

Prim-ministrul, Nicolae Ciucă, a spus marți, în a doua zi de grevă, că nu poate satisface revendicările sindicatelor deoarece „sunt foarte greu de împlinit” în aceste momente motivând cu pierderea de fonduri europene odată cu creșterea salariilor care ar îngreuna deficitul din sistemul bugetar.

Grevă profesori 23 mai 2023. Peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic au intrat luni, pe 22 mai în grevă generală. Angajații din educație și sindicaliștii au spus că vor continua greva generală până atunci când Guvernul va găsi o soluție favorabilă pentru sistemul educațional românesc. 

Grevă educație 23 mai 2023.

Grevă educație 23 mai 2023. Senatul a adoptat legile educației. Greva generală continuă și astăzi!

[Sursa foto: Facebook FSLI]

Grevă educație 2023. Legile educației merg spre promulgare

La dezbaterile de seara trecută din plenul Senatului, Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că dascălii beneficiază de sprijin. Din acest motiv, în legile care au fost adoptate aseară în calitate de for decizional, au fost introduse noi modificări. Iată despre ce este vorba!

  • cadrele didactice care lucrează în medii defavorizate vor primi o primă echivalentă cu cinci salarii minime brute pe ţară şi vor fi alocate sume din bugetul de stat pentru decontarea navetei personalului din învăţământ
  • este redusă cu două ore pe săptămână norma didactică de predare şi instruire practică, cu o vechime în învăţământ de peste 15 ani şi gradul didactic 1, fără diminuarea salariului
  • personalul didactic care se pensionează va beneficia de o primă echivalentă cu două salarii de bază
  • directorii de învăţământ şi ispectorii vor beneficia de zile de concediu de odihnă suplimentare, potrivit contractului colectiv de muncă la nivel de sector referitor la legea învățământului superior, proiectul prevede publicarea pe o platformă naţională a tezelor de doctorat pentru o perioadă de 90 de zile, înaintea susţinerii examenului. Oricine va putea formula observaţii cu privire la posibile abateri de la standardele de etică, prevenind astfel tentativele de plagiat ale doctoratelor, potrivit News.ro.

Citește și: Nicolae Ciucă, prima reacție după ce legile educației au fost adoptate: ”Fac apel la cadrele didactice să revină la catedră”

Legea învăţământului preuniversitar a fost adoptată că 81 de voturi „pentru” şi 28 de voturi „împotrivă”. Legea învăţământului superior cu 79 de voturi „pentru” şi 28 „impotrivă”.

Grevă educație 23 mai 2023.

Grevă educație 23 mai 2023. Senatul a adoptat legile educației. Greva generală continuă și astăzi!

[Sursa foto: Facebook FSLI]

Ligia Deca: „ne asigurăm că ajutăm în mod real tinerii din România să îşi urmeze visul, să îşi aleagă cariera care li se potriveşte, dar mai ales să fie cetăţeni activi ai României democratice”

„Legea învăţământului superior parte a pachetului de legi România Educată vine în completarea legii învăţământului preuniversitar, fiind astfel asigurată o abordare coerentă şi predictibilă a procesului educaţional. Prin intermediul reformelor propuse ne asigurăm că ajutăm în mod real tinerii din România să îşi urmeze visul, să îşi aleagă cariera care li se potriveşte, dar mai ales să fie cetăţeni activi ai României democratice. În cadrul acestui proiect legislativ au fost incluse programe menite să combată abandonul universitar, să ofere studenţilor care au nevoie de o a doua şansa pentru a îşi continua studiile să se implice în decizii ca beneficiari direcţi şi parteneri valoroşi, înţelegând să aplice mai bine noţiunile de etică şi integritate academică. Totodată, ne-am asigurat că învăţământul superior românesc va avea o puternică dimensiune de internaţionalizare, element pe care îl considerăm esenţial atunci când vine vorba despre performanţă”, a spus, în plenul de luni al Senatului, ministrul Ligia Deca.

Ea a mai spus că o altă măsură vizează integrarea tinerilor pe piaţa muncii.

„Un alt obiectiv important asupra căruia ne-am concentrat eforturile este integrarea tinerilor pe piaţa muncii. Acest lucru va fi realizat şi prin introducerea învăţământului superior în regim dual şi a posibilităţii constituirii de consorţii universitare pentru învăţământ dual. Măsura este una extrem de aşteptată de mediul economic şi se bucură de o alocare consistentă din fonduri europene”, a mai completat Ligia Deca.

Citește și: Liga Studenţilor Iaşi, despre greva profesorilor: „Este inacceptabilă solicitarea de creştere a salariilor”

Grevă educație 23 mai 2023.

Grevă educație 23 mai 2023. Senatul a adoptat legile educației. Greva generală continuă și astăzi!

Prin legea învățământului superior salariile cadrelor didactice universitare vor putea fi mărite în baza specificului activităţii profesorilor şi a performanței.

„Am inclus în legea învăţământului superior, similar abordării din legea învăţământului preuniversitar, măsuri care să sprijin cadrele didactice. Permiteţi-mi să amintesc doar câteva dintre ele: universităţile pot majora salariile de bază în funcţie de specificul activităţii desfăşurate de profesori şi de performanţă, cu încadrare în bugetul aprobat; participarea în comisii specifice derulării activităţilor din cadrul departamentului, şcolii doctorale, facultăţii sau universităţii va fi inclusă în norma didactică; cadrele didactice şi de cercetare care se pensionează vor primi în plus, din bugetul Ministerului Educaţiei, două salarii raportate la ultimul salariu de bază; comisiile consultative ale Ministerului Educaţiei pot avea în componenţa lor şi câte un membru al federaţiei sindicale reprezentative din învăţământul superior de stat, cu cei mai mulţi membri; angajaţii operatorilor economici care sunt implicaţi în programele de învăţământ superior dual sunt scutiţi de la plata impozitului pe venit ”, a declarat Deca.  

„Proiectul de lege include şi măsuri mai stricte în vederea întăririi eticii în mediul academic acestea fiind bazate pe două componente importante: existenţa unui sistem clar şi transparent de sancţiuni pentru orice abateri de la prevederile legale pentru toţi cei implicaţi în procesul educaţional, inclusiv palierul decizional şi doi – publicarea pe o platformă naţională a tuturor tezelor de doctorat pentru 90 de zile, înaintea susţinerilor, cu respectarea drepturilor de autor. Orice persoană va putea formula observaţii cu privire la potenţiala existenţă a unor abateri de la standardele de etică, înainte ca teza să fie susţinută, prevenind astfel orice suspiciune cu privire la originalitatea sa, după acordarea titlului”, a conchis Ligia Deca.

Citește și: Grevă profesori 2023. Ce se va întâmpla cu examenele naționale?

Grevă educație 2023. Propunerile făcute de autorități în prima zi de grevă

Ministerul Educației a transmis luni că au fost începute demersurile, în urma discuțiilor de duminică de la Guvern, cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finanțelor și cu Ministerul Investițiilor, privind elaborarea actelor normative privind cadrul legal pentru:

  • salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022.
  • Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior;
  • acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți;
  • acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate.

Citește și: Grevă profesori 2023. Care au fost cele mai mari greve din istoria învățământului românesc?

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” și Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” au reacționat în urma mesajului făcut de Ministerul Educației, menționând că resping „aşa-zisa ofertă a Guvernului României”:

  • „NU avem nevoie de ajutoare sociale! NU suntem asistaţi social!
  • AVEM nevoie de salarii decente! NU am decis să facem grevă peste noapte! NU facem jocuri politice!
  • Este greva oamenilor şcolii, este greva celor peste 200.000 de angajaţi din învăţământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. Este greva celor care spun răspicat: AŞA NU SE MAI POATE”.
  • „Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluţionarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învăţământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâţi ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă”, au transmis sindicaliştii.

Citește și: Grevă profesori 2023. Care au fost cele mai mari greve din istoria învățământului românesc?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si