Guvernul României a propus profesorilor o majorare salarială de 45% din creșterile stipulate în grilele de salarizare, majorare acordată de anul viitor, dar şi un bonus anual de 1.500 de lei, acordat din fonduri europene până în anul 2027.
Sindicatele din Educație au spus că se vor consulta cu membrii din sindicate și vor da un răspuns.
Greva din educație continuă
”În urma discuţiilor purtate, Guvernul a avansat o nouă variantă, în sensul în care creşterea de la 1 ianuarie 2024 ar trebui să fie de 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare şi 1.500 de lei acordaţi în 5 octombrie, bani din fonduri europene, bani care vor fi acordaţi anual până în 2027”, declara Marius Nistor, vineri, pentru News.ro.
Duminică, Guvernul se va reuni într-o şedinţă de Guvern, la ora 10.00,
potrivit anunțului făcut de Biroul de presă al Executivului.
Guvernul a mai transmis că briefingul de presă va fi susţinut de ministrul Educaţiei, Ligia Deca şi de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
Citește și: Greva profesorilor- Guvernul adoptă o nouă Ordonanță de urgență. Când se întorc elevii la școală?
Ministerul Educației a propus, într-un act normativ supus dezbaterii publice, ca probele orale ale Bacalaureatului să fie echivalate cu notele din liceu.
De asemenea, evaluarea națională pentru elevii claselor a VI-a ar urma să nu se mai țină.
Greva profesorilor- Guvernul adoptă o nouă Ordonanță de urgență. Când se întorc elevii la școală?
Greva profesorilor se apropie de final? Guvernul pregătește o ședință de urgență, pentru duminică, la ora 10.00 pentru adoptarea modificărilor din Educație, sub forma unei noi Ordonanțe de urgență. Sindicatele profesorilor au primit o nouă ofertă din partea reprezentanților Guvernului, pe care urmează să o prezinte profesorilor din țară.
Greva profesorilor se apropie de final? O nouă ofertă a Guvernului
Greva profesorilor. Guvernul a avansat o nouă ofertă pentru profesori, în sensul în care creşterea salarială de la 1 ianuarie 2024 ar trebui să fie de 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare.
Citește și: Greva continuă, examenele se amână
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Planta aromatică apreciată de români ca și condiment, care trăiește mai mult decât omul: Specialist BRGV: „Este antiinflamator”- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Greva profesorilor. Executivul propune și un bonus anual de 1.500 de lei acordat în 5 octombrie, bani din fonduri europene.
Citește și: Ministerul Educației propune echivalarea probelor orale ale Bacalaureatului cu notele din liceu. Noi modificări la evaluarea clasei a VI-a și titularizare
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, afirmă că Guvernul a propus, în cadrul discuţiilor de vineri, o majorare salarială de 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare, majorare acordată de anul viitor, dar şi un bonus anual de 1.500 de lei, acordat din fonduri europene până în anul 2027.
Cea mai lungă grevă a profesorilor din ultimii 20 de ani
Întrebat dacă de aceste majorări salariale şi de suma acordată în luna octombrie ar urma să beneficieze toate categoriile de personal din sistemul de educaţie, nu doar personalul didactic, liderul FSE
”Spiru Haret” a răspuns că „nu s-a intrat în amănunte” pe acest aspect în cadru discuţiilor care au avut loc vineri, la Guvern.
Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă sindicaliştilor din Educaţie, constând într-o sumă de 1500 de lei, care se va acorda anual, în luna octombrie, până în 2027, a transmis și Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
Citește și: Premierul Ciucă anunță adoptarea unei Ordonanțe pentru extinderea beneficiarilor Legii 153: Toate categoriile profesionale vor beneficia de încheierea aplicării legii în domeniile sănătății, apărării și siguranței naționale
"Am avut discuţii cu membrii Guvernului. Cerinţa noastră a fost cea pe care toată lumea o ştie, şi anume să se aplice integral de la 1 ianuarie 2024 acea grilă de salarizare. Guvernul României a spus clar că nu poate oferi această creştere. Singurul lucru pe care poate să-l facă este acela de a acorda în loc de 40% cât au promis iniţial, 45% şi suplimentar să se acorde până în 2027, în fiecare an, pe 5 octombrie, suma de 1.500 de lei", a declarat liderul sindical.
Citeste si: Ce se schimbă în privința pensionarilor cu venit mic sau mediu? Ajutoarele nu întârzie să apară!- kfetele.ro
Citeste si: Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Una dintre pasagere, despre momentele de panică trăite la bord: "S-a și văzut fumul. Alergau prin avion și nu știau ce se întâmplă"- radioimpuls.ro
Citeste si: Un milionar american și-a cumpărat o casă la malul mării. A locuit o săptămână în ea, apoi a demolat-o- antena3.ro
"Aceasta este oferta Guvernului. Noi vom consulta oamenii, pentru că aşa cum am spus mereu: oamenii sunt cei care au declanşat greva, oamenii sunt cei care hotărăsc dacă încetează sau nu", a spus Hăncescu.
Ce face Guvernul pentru a stopa greva profesorilor
Guvernul a aprobat, joi, o Declaraţie, având ca anexă un memorandum, ca o "garanţie suplimentară" privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, în acord cu solicitarea cadrelor didactice în acest sens.
Ministerul Educației propune, într-un act normativ supus dezbaterii publice, echivalarea probelor orale ale Bacalaureatului cu notele din liceu. De asemenea, evaluarea de clasa a VI-a ar urma să nu se mai țină.
„Se prevede ca, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei”, se arată în Nota de fundamentare a OUG supuse dezbaterii publice.
De asemenea, se prevede ca, pentru anul şcolar 2022 – 2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe, la finalul clasei a VI-a nu se mai organizează.
Citește și: Greva continuă, examenele se amână