Close sidebar
Close sidebar

VIDEO | Greva profesorilor continuă. "Școlile rămân închise", spun sindicatele. Premierul Ciucă: "Ne dorim să încheiem acest conflict" - LIVE TEXT

Guvernul a venit sâmbătă seara cu o nouă ofertă pentru sindicate, şi anume majorarea cu 25% a salariilor de la 1 iunie, iar prima tranșă din creșterea salarială pe noua grilă să fie de 50% de la 1 ianuarie 2024, față de 45% cât era în oferta anterioară respinsă de profesori. Singura condiție pusă de Executiv este ca sindicatele să anunţe duminică încetarea conflictului. Liderii de sindicat au transmis că luni, 12 iunie, școlile rămân închise, greva continuă, iar profesorii vor lua o decizie după ce vor vedea conținutul actului normativ publicat în Monitorul Oficial.

Sorin Negru,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

UPDATE. Greva profesorilor continuă și luni, 12 iunie 2023. A fost publicat proiectul de Ordonanță de Urgență pentru creşterea salariilor profesorilor. Documentul poate fi consultat pe site-ul Ministerului Muncii. Detalii AICI.

Citește și: Ce se întâmplă cu Bacalaureatul și Evaluarea Națională? Noi modificări pentru examenele naționale!

Solicitarea profesorilor de majorare a salariului începând din 1 ianuarie 2024, nu apare însă în OUG, ci numai în Nota de fundamentare. 

Până luni, la ora 10,00, sindicatele din educaţie trebuie să transmită decizia lor în legătură cu acest act normativ, iar greva profesorilor s-ar putea încheia luni.

Greva profesorilor. Guvernul a venit sâmbătă seara cu o nouă ofertă pentru sindicate 

[Sursa foto: Guvernul Romaniei]

Greva profesorilor s-ar putea încheia luni. LIVE TEXT 

Greva profesorilor UPDATE.  Guvernul României s-a reunit astăzi în ședință pentru a adopta mai multe măsuri în vederea încheierii anului școlar în contextul grevei profesorilor.

UPDATE. Pe agenda ședinței s-a aflat și ultima ofertă făcută sindicatelor din Educație, însă actul normativ va fi aprobat abia luni, 12 iunie, dacă profesorii din teritoriu vor fi de acord să înceteze greva.

Greva profesorilor- UPDATE. Premierul Ciucă confirmă prelungirea grevei pentru ziua de luni

După dialogul avut duminică dimineața la ora 9.00 cu reprezentanții sindicatelor din Educație, premierul Ncolae Ciucă a confirmat că proiectul de OUG va fi pus astăzi în transparență, urmând să fie adoptat într-o nouă ședință de guvern, luni. 

"Am considerat că este corect și transparent ca dialogul să fie adus la cunoștința tuturor dascălilor pe măsurile agreate împreună cu reprezentanții sindicatelor", a declarat premierul României.

"Ne dorim să încheiem acest conflict de muncă", a precizat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a precizat că duminică va fi pusă în transparenţă decizională noua ordonanţă de urgenţă, iar până luni, la ora 10,00, sindicatele din educaţie trebuie să transmită decizia lor în legătură cu acest act normativ. Ordonanţa va fi aprobată într-o şedinţă ulterioară de Guvern.

Greva profesorilor continuă și luni, 12 iunie. Sindicaliștii spun că "oamenii vor decide după ce văd legea în Monitorul Oficial"

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat după negocierile de la Palatul Victoria, că luni, 12 iunie, este grevă în școli

Citește și: Greva profesorilor continuă. Sindicaliștii din educație au refuzat oferta Guvernului. Aceștia nu sunt de acord cu majorarea de 45% și bonusul anual de 1.500 de lei

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Greva profesorilor continuă luni, 12 iunie. "Mâine este grevă în toate școlile. Ceea ce ni s-a oferit se cunoaște. Suplimentar, față de ce am obținut până acum, este vorba de o creștere medie a salariilor cu data de 1 iunie de 25%", a explicat liderul de sindicat. 

Greva profesorilor. Potrivit unui mesaj intern al preşedintelui Federaţiei Sindicatelor din Educaţie, Marius Nistor, transmis pe grupurile membrilor de sindicat din educaţie, Guvernul a venit sâmbătă seara cu o nouă ofertă pentru sindicate.

Citește și: Greva profesorilor continuă. Sindicaliștii din educație au refuzat oferta Guvernului. Aceștia nu sunt de acord cu majorarea de 45% și bonusul anual de 1.500 de lei

Greva profesorilor.  Este vorba de majorarea cu 25% a salariilor. Condiţia pusă de Executiv sindicatelor ar fi ca acestea să anunţe duminică, la ora 9.00, la sediul Guvernului, încetarea conflictului.

Premierul a prezentat noua ofertă salarială pentru profesori

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că s-a agreat, între altele, creşterea valorii sumelor pentru personalul didactic şi personalul didactic auxiliar la nivelul de 25%.

"În ordonanţa de urgenţă pe care o vom pune astăzi în transparenţă, împreună cu sindicatele am agreat creşterea valorii sumelor pe care le vor primi atât personalul didactic, cât şi personalul didactic auxiliar să crească la nivelul de 25%. De asemenea, am agreat că începând cu anul viitor, pe grila de salarizare nouă, în noua lege a salarizării, salariul debutantului să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie. De asemenea, procentul de 40% din vechea ordonanţă de urgenţă va creşte la 50% începând cu 1 ianuarie 2024 şi, desigur, vom acorda acele sume de formare profesională de 1.500 de lei pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi 500 de lei pentru personalul nedidactic", a explicat premierul.

El a adăugat că aceste măsuri, care vor fi aprobate de Guvern, sunt unele realizabile şi "nu vor deregla sistemul".

"Am dorit să înţelegem cu toţii că este vorba de seriozitate şi de angajament şi nu am dorit să venim cu măsuri populiste, care să ducă la dereglarea sistemului. Sunt măsuri care sunt realizabile şi am convingerea că aşa cum au decurs discuţiile din această dimineaţă am înţeles cu toţii că nu există alt parcurs decât acesta şi în tot ceea ce am realizat până acum am dat dovadă că cea ce am promis am făcut. Sunt convins că astfel toţi dascălii din sistemul de educaţie vor avea încredere că ne ţinem promisiunile, aşa cum am demonstrat şi până acum", a susţinut şeful Executivului.

Greva profesorilor s-ar putea încheia. LIVE TEXT 

Greva profesorilor.  Liderii de sindicat din Educație se întâlnesc, la Guvern, cu premierul Nicolae Ciucă duminică dimineața la ora 9.00 și vor solicita să fie adoptat proiectul de ordonanță care sa reglementeze ultima ofertă pentru profesori.

Anterior, profesorii au transmis că g reva profesorilor  va continua luni 12 iunie, în condițiile în care sindicatele au respins oferta anterioară a Executivului.

Citește și: Greva profesorilor- Guvernul adoptă o nouă Ordonanță de urgență. Când se întorc elevii la școală?

Guvernul propusese, în cadrul discuţiilor de vineri, o majorare salarială de 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare, majorare acordată de anul viitor, dar şi un bonus anual de 1.500 de lei, acordat din fonduri europene până în anul 2027.

Greva profesorilor, luni 12 iunie? Ce conține mesajul intern al sindicatelor

Greva profesori, iunie 2023. ”Bună seara! Acum 5 minute ni s-a transmis din partea Guvernului că solicitările de mai sus sunt acceptate. Adică 25% creşterea salarială. 1500 anual pentru personalul didactic de predare şi auxiliar pâna în 2027, 500 de lei, anual, pentru personalul nedidactic, până în 2027. 50% prima tranşă din noua grilă, de la 1 ian 2024. Condiţia este de a fi mâine la ora 9 la Guvern pentru a anunţa încheierea conflictului. Rog consultaţi colegii rapid şi ne comunicaţi în această seară”, se arată în mesajul transmis pe grupurile sindicaliştilor.

Greva profesorilor s-ar putea încheia. "Conflictul de muncă încetează dacă Guvernul dă OUG” 

Într-un alt mesaj intern, consultat de HotNews.ro, și transmis tot sâmbătă seara de Simion Hăncescu, liderul FSLI, acesta spune că greva ar înceta dacă Guvernul dă OUG cu noile propuneri Iată mesajul acestuia:

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

„Bună seara! Din partea Guvernului ni s-a transmis ca sunt acceptate următoarele:

- 25% creștere salarială de la data de 1 iunie;

- 1500 lei anual pentru personalul didactic de predare și auxiliar pana în 2027, în luna octombrie;

- 500 anual pentru personalul nedidactic, pana in 2027;

- 50% prima tranșă din noua grila de salarizare, de la data de 1 ianuarie 2024.

Mâine la ora 9 vom fi prezenți la Guvern și vom solicita proiectul de ordonanța care sa reglementeze cele prezentate mai sus și in momentul publicării in MO, conflictul de munca inceteaza.”

Greva profesorilor s-ar putea încheia azi. Școlile redeschise luni, 12 iunie? LIVE TEXT

[Sursa foto: Facebook]

Știre în curs de actualizare

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI