UPDATE: Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a anuntat marti ca greva controlorilor de trafic aerian, inceputa la ora 9.00, se va suspenda, astfel incat traficul aerian revine la normal la ora 13.00. "In urma cu 30 de minute am avut o discutie cu Gabriel Turdorache (presedintele Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania- ATSR, Gabriel Tudorache, n.r.) si in acest moment se lucreaza la o conventie si greva va fi suspendata.

Se va reveni la normal dupa ora 13:00", a declarant, la Realitatea TV, ministrul Transportului.

Totusi, in ultimele declaratii, sindicalistii care reprezinta interesele angajatilor Romatsa au sugerat ca greva ar putea fi suspendata chiar marti, dupa doar cateva ore. Conducerea Romatsa a cerurt in instanta suspendarera grevei, iar dosarul va fi judecat marti.

Greva a devenit o certitudine luni, dupa ce ultimele negocieri de la Ministerul Transporturilor au esuat, iar calatorii nu pot afla din timp informatii despre ce curse sunt anulater sau intarziate.

”Exista o singura diferenta fata de greva de avertisment: in conformitate, atat cu legislatia nationala, cit si internationala, nu stabilesc nici cei din sindicat, nici cei din Romatsa, nici domnul ministru, nici presedintele Romaniei, care vor fi zborurile care vor fi afectate.

Decizia se ia de la Eurocontrol, de la network manager, si, in mod cert, astazi sa spuna cineva care aeronava va decola, daca va decola, este imposibil de precizat”, a declarat joi presedintele Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR), Gabriel Tudorache, la iesirea de la negocierile de la Ministerul Transporturilor.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Legea prevede ca vor fi asigurate 33,3% din zborurile care erau programate, plus exceptiile, categorie in care sunt incluse zborurile inaltilor demnitari (presedinti, sefi de guvern, ministri), zborurile militare, cursele umanitare sau cele din categoria operatiunilor de cautare-salvare.
In cele cateva ore cat ar putea greva controlorilor de trafic aerian, cateva sute de zboruri ar putea fi afecate la nivel national.

”In mod normal, intr-o zi de vara, se ajunge la 3.000 de avioane dirijate in 24 de ore, in spatiul aerian al Romaniei. Aici sunt incluse zborurile de survol, decolarile si aterizarile”, a declarat luni pentru News.ro purtatorul de cuvant al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR), Alecu Florin Diaconu.
Doar pe aeroportul international Henri Coanda, cel mai mare al tarii, marti sunt programate peste 300 de miscari aeronave, aici fiind cuprinse decolarile si aterizarile, la care se adauga alte zeci de miscari pe celelalte aeroporturi importante ale tarii, din Cluj, Timisoara sau Iasi.

Reprezentantii Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti (CNAB), care administreaza cele doua aeroporturi ale Capitalei- in principal aeroportul Otopeni, aeroportul Baneasa avand un trafic infim -  au declarat luni, pentru News.ro, ca in prezent nu au date despre cate zboruri din Capitala vor fi afectate si nici care anume sunt afectate.

Greva controlorilor de trafic aerian de marti va incepe la ora 9.00 si este declansata pe durata nedeterminata, dar exista sanser mari ca ea sa fie suspendata tot marti.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

”Exista sanse destul de mari ca aceasta greva generala, pe care am anutat-o pe durata determinata, sa se poata opri intr-un interval de timp relativ scurt. Este imposibil de a aprecia in acest moment exact ca va fi vorba despre doua ore, trei ore, o ora si ceva. Toate lucrurile pe care le-am stabilit impreuna cu ministrul Cuc la aceasta intalnire sunt aspecte care pot fi rezolvate (…) este vorba de un numar mare de acte care trebuie puse atat in pagina cat si multe din ele aprobate”, a spus Tudorache.

Sindicalistii spun ca, in functie de evolutia lucrurilor, pe parcursul zilei de marti, isi arata disponibilitatea de a suspenda greva.
Exista si posibilitatea suspendarii grevei in instanta.
Romatsa a contestat in instanta legalitatea grevei anuntate pentru marti de catre Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din Romania.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si