Grevă STB 21 ianuarie 2022. UPDATE 7.00. Greva continuă pentru a doua zi consecutiv. Capitala este blocată și vineri de greva celor de la STB. Sindicaliștii au decis să nu respecte decizia Tribunalului București, care a hotărât că greva este ilegală și că transportul în comun trebuie reluat de îndată. Totuși, câteva autobuze au ieșit astăzi pe traseu.

UPDATE 16.00: Greva a fost suspendată

Tribunalul București a decis suspendarea grevei STB care a avut loc joi și a dispus „reluarea imediată a activității”. Sentința este executorie, chiar dacă poate fi atacată cu apel. 

Serviciul de Transport Public București (STB), companie subordonată Primăriei București, a cerut în această dimineață judecătorilor să suspende greva angajaților, motivând că este ilegală pentru că nu au fost respectate normele legale. Magistrații au analizat situația în regim de urgență.

Grevă STB 2022. Angajații Sistemului de Transport Public din București își doresc salarii mai mari cu 35% şi siguranţă la locul de muncă. Mulţi dintre aceștia se tem că-și vor pierde locurile de muncă după noile modificări ale traseelor.

UPDATE 11.50. Greva STB, judecată în instanță la ora 14.00. Conducerea Societăţii de Transport Bucureşti (STB) a depus la Tribunal o cerere în care solicită judecătorilor suspendarea grevei declanşate de sindicalişti.

În dosarul privind suspendarea grevei, instanţa a stabilit termen de judecată pentru joi, ora 14,00. Un al doilea dosar va fi judecat vineri.

Greva STB, judecată în instanță la Tribunalul București

[Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea]

UPDATE 11.00   Sindicaliștii vor un nou contract colectiv și o creștere salarială de minim 10%. Liderul sindicaliștilor din STB, Vasile Petrariu, a făcut declarații de presă și a spus că actuala grevă din STB nu a fost planificată, ci este una spontană, declanșată de faptul că șoferii nu mai suportă actualele condiții salariale.

Greva se va opri în momentul în care va fi demis actualul director de la STB, a spus Petrariu.

Vasile Petrariu a răspuns acuzațiilor aduse de primarul Nicușor Dan. "Situația a ajuns la extrem din cauza celor care fac politică, în loc să rezolve problemele angajaților STB. Nu vorbim de o grevă. Nu sindicatul a organizat greva, ci oamenii decid. Noi am anunțat că suntem în situația în care nu mai putem gestiona lucrurile. Eu azi la ora 4.00 am venit la serviciu, că am fost anunțat că oamenii nu mai vor să intre în traseu", a mai spus liderul de sindicat. "Eu nu fac aici politică", a mai spus Petrariu, care este consilier general din partea PSD.

Aglomerație pe străzile din Capitală, ca urmare a grevei STB

[Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea]

UPDATE 10.30. Greva STB "îi ţine ostatici pe bucureşteni", spune viceprimarul Capitalei 

Viceprimarul USR al Capitalei Horia Tomescu a afirmat, joi, că greva STB este ilegală şi a solicitat ''încetarea războiului PSD-PNL versus PNL-PSD'', care îi ''ţine ostatici'' pe bucureşteni.

"Câteva lucruri despre greva ilegală din transportul public: Liderul sindicatului STB este consilierul general PSD- Vasile Petrariu. Pentru că aşa sunt sindicatele în România. Apolitice şi în favoarea clasei muncitoare. Actualul director STB este Adrian Criţ, propus de PNL... Solicit încetarea războiului PSD-PNL versus PNL-PSD, război care ţine ostatici bucureştenii de atâţia şi atâţia ani. Nu mai sunt resurse de prăduit. Au rămas doar datorii. Opriţi-vă!", a

scris viceprimarul, pe Facebook.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

UPDATE 8.50, Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan a făcut declarații de presă: Este o grevă ilegală, nu este o grevă spontană, spune Dan.  "Este o acțiune foarte gravă care afectează bucureștenii din toate categoriile, copiii care merg la școală, oameni care merg la serviciu, pensionarii care au nevoie de servicii medicale. Este o grevă ilegală, din multe motive. Suntem în stare de alertă și în această stare de alertă nu se fac greve. Chiar dacă nu am fi în stare de alertă, există obligația legală să fie asigurată o activitate de o treime", a declarat primarul general într-o declarație de presă.

Greva STB. Nicușor Dan: Sunt deschis la un dialog cu șoferii STB, îi aștept la discuții, dar nu pe liderii de sindicat  

Nicușor Dan a mai spus că acțiunea în instanță este depusă la Judecătoria București de către STB și că această grevă de la STB afectează viața a sute de mii de bucureșteni. "Nu este o grevă spontană, așa cum se afirmă, ci este orchestrează de sindicatul reprezentativ. Avem scrise plângerile penale împotriva liderilor de sindicat. Este o grevă politică, avem dovezile. Îmi pare rău că șoferii au căzut în plasa acestei manipulări cu substrat politic. Fac apel la șoferi să reia activitatea. Sunt deschis la un dialog cu șoferii, îi aștept la discuții, dar nu liderii de sindicat". 

Primarul general al Capitalei l-a acuzat pe Vasile Petrariu, liderul Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti (STB), că s-ar afla în spatele acestei greve ilegale.

UPDATE 8.40. Prefectura Capitalei a anunțat măsurile luate în urma grevei de la Societatea de Transport Bucureşti. Astfel, sunt suplimentate efectivele de poliţie şi jandarmerie în zona staţiilor de metrou, a fost suplimentat efectivul de poliție rutieră, care asigură fluidizarea traficului în principalele intersecții, informarea cetățenilor aflați în stațiile STB, prin echipajele de poliție și jandarmerie, cu privire la situația generate de grevă. 

UPDATE 8.30. Metrorex scoate întreaga flotă de trenuri.  În contextul grevei de la STB, în care întreg transportul comun de suprafață este paralizat, Metrorex a anunțat că va introduce în circulație toate trenurile disponibile din flotă și va circula în orele de vârf la un interval minim posibil.

UPDATE 8.00. Niciun autobuz, tramvai sau troilebuz nu circulă joi dimineața în Capitală. Angajații STB, societatea de transport public din București, au intrat în grevă generală, sindicaliștii spunând că revendicările lor privind creșterile salariale nu au fost soluționate. Ei cer, de asemenea, demisia conducerii STB. 

UPDATE 7.00: Conform primelor informații, niciun angajat STB de la depourile Bujoreni, Bucureștii Noi și Berceni nu a ieșit pe traseu, joi dimineață.

STB SA se va adresa instanţei pentru a declara greva ilegală şi pentru recuperarea prejudiciului.

Citeste si: Mai multe vehicule sunt blocate în depouri şi autobaze. Sindicaliştii STB au întrerupt lucrul joi dimineaţa

„Ca urmare a protestului ilegal al unor salariați din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanților Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziționate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri și autobaze”, a transmis STB pe Facebook.

Oamenilor le este frică de intrarea în insolvenţă, din cauza unei datorii la ANAF de aproape un miliard de lei. Reprezentantul administrației, viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, neagă această posibilitate. 

Angajații STB amenință cu greva. Traficul din București riscă să devină paralizat

Angajații STB amenință cu greva. Traficul din București riscă să devină paralizat

[Sursa foto: Inquam Photos / George Calin]

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

Citeste si: Ea este polițista care s-a sinucis în această dimineață. Loredana avea 25 de ani și era căsătorită de doar câteva luni

Grevă STB 2022. Care sunt nemulțumirile angajaților

Angajaţii STB, fost RATB, au protestat şi anul trecut când 1.700 de oameni au mărşăluit în jurul primăriei Capitalei.

Acestea sunt câteva dintre problemele enumerate de reprezentanții STB în adresele trimise Primăriei și Prefecturii: 

  • Teama intrării în insolvență, cuvânt care, în ultima vreme, a fost rostit din ce în ce mai des în cadrul Societății din cauza unor datorii la ANAF de aproape un miliard de lei; 
  • Lipsa unui contract colectiv de muncă; 
  • Desființarea unor posturi; 
  • Probleme cu piesele de schimb la autobuze și la anvelope.

Citeste si: Dubla crimă de la Iași: marocanul Ahmed Sami el Bourkadi NU este singurul suspect. Ce au descoperit anchetatorii

Risc de grevă în București din cauza negocierilor eșuate

Negocierile cu sindicaliștii STB au eșuat, așa că suntem cu un pas mai aproape de o grevă ce ar putea paraliza traficul din oraș. 

Prima etapă a negocierilor s-a încheiat cu un răspuns negativ din partea conducerii STB, angajații informând că nu au reuşit să ajungă la niciun numitor comun.

În curtea STB s-a scandat în cor "grevă generală", după ce mai mulţi sindicalişti au anunţat că au primit un răspuns oficial de la STB prin care se spunea clar că actualul director a luat hotărârea să nu demisioneze.

Angajații STB amenință cu greva. Traficul din București riscă să devină paralizat

Citeste si: Cum au descoperit părinții că fetița lor de trei ani a fost abuzată sexual de educatoarea grădiniței din Suceava

Oamenii în continuare îi cer demisia din funcţia de conducere, pentru că negocierile legate de creşterea salariului nu au avut vreun folos şi nu au avut nimic de câştigat.

Protestul continuă în curtea STB şi oamenii spun că nu vor pleca până când cerinţele lor nu vor fi ascultate.

Totodată, este foarte posibil ca angajaţii STB să apeleze la o grevă generală, pentru că ei spun că au ajuns la capătul puterilor.

Citeste si: Tensiuni tot mai mari la granița României. "Rusia poate să atace foarte rapid", spune secretarul de stat american Antony Blinken, prezent la Kiev

VIDEO- Greva STB a paralizat traficul din Capitală. Cozi imense în stațiile de metrou/Reacția oamenilor


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si