Greva STB continuă și sâmbătă. Doar trei tramvaie și 10 autobuze, pe traseu
Au eșuat discuțiile dintre sindicaliștii STB, conducerea companiei și primarul general Nicușor Dan. Greva STB continuă și sâmbătă. Este a treia zi consecutivă în Capitală în care autobuzele, tramvaiele și troilebuzele sunt blocate de greva celor de la STB.
UPDATE: Care sunt liniile care circulă în a treia zi de grevă STB?
După ce negocieriile de seara trecută dintre reprezentanții angajaților de la Societatea de Transport București, aflați în grevă de joi dimineața, și autorități au eșuat, sindicaliștii au decis să continue greva.
Oamenii declară nemulțumiți că primarul general nu a stat mult cu ei, iar Nicușor Dan susține că singura revendicare a fost demisia directorului.
Angajații Societății de Transport București au intrat joi dimineață în grevă spontană. Tribunalul București a suspendat protestul, însă angajații STB au continuat să nu vină la serviciu.
Conform STB, astăzi, la ora 08.00, în traseu erau 15 vehicule, după cum urmează:
- 2 vag. dep Dudesti- 401, 415, linia 1;
- 5 vag. dep Colentina( 3 vag. linia 21-056, 016, 027; 1 vag linia 14-123; 1 vag linia 36- 104);
- 3 ab Giurgiului( 6626/104; 6510/610; 4789/ 420);
- 1 ab Floreasca, 6273/442;
- 2 ab Obregia ( ab 4628, linia 465; ab 6329, linia 241);
- 2 ab Titan( ab 4977, linia 408; ab 4851, linia 472).
UPDATE SAMBATA
Directorul general al STB, Adrian Criţ, a declarat pentru Agerpres că sâmbătă dimineață pe traseu erau doar trei tramvaie și 10 autobuze:
„Din păcate, în continuare, cu toate că există o hotărâre a instanţei din care rezultă că greva este ilegală, angajaţii nu o respectă. Acesta este un atac concertat la siguranţa bucureştenilor, cu consecinţe majore referitoare la existenta în viitor a societăţii.
Este un boicot împotriva siguranţei bucureştenilor, orchestrat pe linie sindicala, organizaţie care nu mai reprezintă vreun interes al angajaţilor. Au avut întotdeauna doar interese proprii, în urma cărora societatea a ajuns în situaţia economică din momentul de faţă. Fără veniturile realizate urmare a prestării serviciului de transport public local de călători, societatea nu va mai putea funcţiona, prejudiciind în continuare locuitorii oraşului. Siguranţa locului de muncă pentru angajaţii societăţii, care îşi îndeplinesc îndatoririle faţă de bucureşteni este grav afectată.
Fac apel la conştiinţa acestora să iasă pe traseu cu gândul la familiile lor, la nevoia de mobilitate a populaţiei. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a solicitat vineri seara Parchetului să urgenteze măsurile împotriva persoanelor care au organizat greva de la STB, în special a liderului sindical Vasile Petrariu”, a declarat Criţ.
UPDATE: Discuțiile au eșuat între sindicaliștii STB, conducerea STB și Nicușor Dan
„Domnul primar general nu a stat cu noi nici măcar un minut(...) nu a intenţionat niciodată să rezolve acest lucru. Lucrul acesta noi l-am bănuit. Noi o să e transmitem salariaţilor care ne aşteaptă la unităţi(...) Lucrul ăsta nu face decât să escaladeze conflictul. Aceste declaraţii şi poziţii belicoase care invită şi instigă nu ajută cu nimic”, a declarat Vasile Petrariu, vineri, după a doua rundă de discuţii convocată la Primăria Capitalei.
Sindicaliștii susțin că soluțiile erau legate de dialog.
„Măcar în ultima clipă trebuia să fie un dialog real, care să permită dezamorsarea acestui conflict. Ne ducem la salariaţi să le transmitem această mare realizare- mă refer la întâlnirea cu primarul general- aşteptăm de la Tribunal decizia de astăzi şi salariaţii vor decide ce vor face în perioada următoare”, a mai spus liderul sindicatului STB.
Mesajul pentru călători
„Mii de scuze, nu-i ajută cu nimic pe cei care merg cu transportul public local, dar să înţeleagă că nu este numai vina noastră. Am fost aduşi în această situaţie de conducerea STB, de poziţia pe care o are primarul general, de faptul că primarul general face politică şi lucrul acesta nu-i ajută pe cetăţeni”, a mai afirmat liderul sindicatului STB.
Sindicaliștii au reamintit și mențin ideea că nu este vorba despre o grevă, ci despre un protest spontan la care participă toate categoriile de personal din cadrul companiei.
Greva STB continuă și vineri, cu toate că Tribunalul București a decis joi că această formă de protest este ilegală, în condițiile în care România se află în stare de alertă ca urmare a situației epidemiologice. Șoferii STB solicită salarii mai mari și regenocierea contractului colectiv de muncă, dar și demiterea șefului STB. "În clipa în care își prezintă directorul demisia, noi ne întoarcem pe traseu. Negocierile pot continua apoi", spun șoferii.
Update 14.00. A doua decizie a Tribunalului București: greva STB este ilegală
Judecătorii de la Tribunalul București au decis pentru a doua zi consecutiv că greva șoferilor și vatmanilor de la STB este ilegală, iar cei care o încalcă riscă să se confrunte cu pedepse penale.
De asemenea, judecătorii au decis reluarea imediată a activităţii. Hotărârea instanţei este executorie, dar nu definitivă, ci poate fi atacată prin recurs. Cei care nu respectă decizia Tribunalului riscă o amendă penală sau chiar închisoare de la o lună până la un an.
Update 13.00. Ministrul Transporturilor, despre greva de la STB: "Nu poți să tratezi lucrurile în forță"
Ministrul Transporturilor, vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu, i-a îndemnat, vineri, pe partenerii sociali implicaţi în greva angajaţilor Societăţii de Transport Bucureşti (STB) să se aşeze la masa dialogului, întrucât "lucrurile nu se pot trata doar prin forţă, la nesfârşit"
"Nu poţi să tratezi lucrurile doar în forţă; s-ar putea să-ţi reuşească o dată, de două ori, dar nu reuşeşti la nesfârşit. Soluţia potrivită de fiecare dată este să ai dialog cu toţi partenerii sociali. Poate nu au dreptate în totalitate, dar poate au dreptate 50%, sau 20% sau 10%, iar dialogul este singura variantă de a ieşi din asemenea evenimente. I-aş îndemna să se aşeze la masa dialogului, fiindcă în aceste două zile Bucureştiul este blocat", a afirmat Sorin Grindeanu, într-o conferinţă de presă la Timişoara.
Greva STB. Update 9.40. Primarul Nicușor Dan: Șoferii STB riscă să își piardă locul de muncă
Primarul general al Capitalei a făcut declarații de la sediul STB, unde nu a reușit să-i convingă pe șoferi și vatmani să reia circulația. El consideră decizia șoferilor ca fiind "irațională", câtă vreme există o hotărârea judecătorească executorie și riscă să își piardă locul de muncă și să aibă probleme cu legea:
"Am venit ai pentru a ne asigura că din punct de vedere legal hotărârea judecătoarească de ieri este cunoscută de către toată lumea. Azi la ora 7.00 au plecat executorii judecătorești care au afisat Hotărârea judecătorească în jumătate dintre autobaze și depouri.
Discuțiile, negocierile urmează, dar suntem în momentul în care legea trebuie aplicată. Cine nu aplică o Hotărâre judecătoarească executorie săvârșește o infracțiune. Până la amiază, toți angajații STB vor fi informați în mod oficial.
Avem de-a face cu o manifestare total irațională. Toată lumea știe de ieri că Hotărârea Judecătorească a fost pronunțată. Să nu reiei locul riscând piererea locului de muncă și consecințe legale, nu înțeleg", a declarat Nicușor Dan.
"Am convocat la ora 12.00 la sediul Primăriei 20 de șefi de autobază și de depou, care sunt membrii în conducerea STB, mulți sunt membrii de sindicat.. Vreau să le transmit angajaților STB hotărârea noastră de a merge mai departe cu respectarea legii și să aflu exact care sunt nemulțumirile lor.
Cer PSD să se pronunțe. Avem o grevă care paralizează Bucureștiul organizată de un consilier general al PSD", a mai spus Nicușor Dan după discuțiile cu șoferii STB de la primele ore ale dimineții.
Greva STB. Update 9.00. Procurorii au deschis dosar penal
Greva STB. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 au deschis un dosar penal în legătură cu organizarea grevei de către salariaţii de la Societatea de Transport Bucureşti (STB).
Greva STB. Dosarul penal vizează cercetări in rem, cu privire la declararea grevei de către organizatori cu încălcarea prevederilor legale. Ancheta a fost demarată în urma unei sesizări primite de la Brigada de Poliţie pentru Transportul Public.
Nicușor Dan a refuzat să discute cu liderul de sindicat. „Haideți să rezolvăm lucrurile și după aceea ieșim la declarații”, a spus Nicușor Dan, potrivit Realitatea TV.
Nicușor Dan a sosit la sediul STB alături de mai mulți executorii judecătorești, care vor pleca spre depouri pentru a le spune angajaților că acțiunea de a continua greva este o infracțiune, după ce Tribunalul București a decis să o suspende.
Greva STB. Autobuzele și tramvaiele au rămas în depouri
Autobuzele, troleibuzele și tramvaiele din Capitală au rămas și azi în depouri, în ciuda deciziei instanței de a suspenda greva STB declanșată joi.
Sindicaliștii au decis să nu respecte decizia Tribunalului, care a hotărât că greva este ilegală și că transportul în comun trebuie reluat de îndată. Totuși, câteva autobuze ar fi ieșit vineri pe traseu, potrivit unor raportări din presă.
Ce riscă șoferii și vatmanii STB. Nicușor Dan trece la amenințări
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, i-a amenințat pe șoferii și vatmanii STB că vor răspunde penal dacă vor refuza să iasă pe traseu. Nicușor Dan a precizat că executorii judecătorești vor fi la prima oră în autobaze și depouri pentru a le transmite angajaților că protestul este ilegal.
"Pentru ca lucrurile să fie și mai oficiale mâine dimineață, un executor judecătoresc(...) se va prezenta la autobază și de depou și va înștiința oficial că există această hotărâre executorie și că cine nu respectă săvârșește o infracțiune în mod individual. Nu mai este în contextul de joi dimineață, în care niște oameni au putut să pretexteze că este un protest spontan, individual, dar și noi știm și avem toate dovezile și am făcut plângeri penale pentru asta, că a fost organizat de liderii de sindicat, mai precis pe domnul Petrariu”, a afirmat Nicușor Dan la postul public de televiziune.
Ce au transmis reprezentanții Societății
„Ca urmare a hotărârii Tribunalului Bucureşti prin care instanţa de judecată dispune suspendarea grevei declanşate la Societatea de Transport Bucureşti STB SA şi reluarea de îndată a activităţii, angajaţii societăţii au obligaţia de a respecta decizia instanţei şi de a ieşi în traseu conform itinerariului şi foii de parcurs.
Din verificările efectuate, s-a constatat că personalul implicat în această grevă ilegală care a imobilizat astăzi Capitala, refuză să-şi reia activitatea. Există posibilitatea ca această grevă să continue şi mâine, liderii sindicali punând presiune pe salariaţii STB SA pentru a nu-şi îndeplini sarcinile de lucru. Desconsiderarea nevoilor bucureştenilor din zona metropolitană şi ignorarea cu bună ştiinţa a unei decizii judecătoreşti poate genera dosare penale pentru personalul implicat în această acţiune”, au semnalat reprezentanții Societății printr-un comunicat de presă, citat de Agerpres.
STB SA „face apel la simţul de responsabilitate al angajaţilor săi” și le cere în mod public să reia activitatea de transport public. În același timp, Societatea îi asigură pe bucureșteni că va lua toate măsurile necesare și legale posibile pentru revenirea la normalitate a transportului în comun.
Tribunalul București a decis supendarea grevei şi a dispus reluarea imediată a activităţii, decizia fiind executorie. Conducerea Societății de Transport București a depus, joi, la tribunal două cereri prin care solicita suspendarea grevei sindicaliştilor, dar şi constatarea protestului organizat de angajaţi ca fiind nelegal.
În primul dosar, cel în care se solicită suspendarea grevei, instanța a dat dreptate conducerii STB, urmând ca vineri să fie judecată solicitarea conducerii pentru nelegalitatea protestului.
Angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti au declanşat joi dimineață un protest spontan. Astfel, niciun autobuz, troleibuz sau tramvai nu a ieșit pe traseu în București. Traficul din Capitală a fost paralizat, iar în stațiile de metrou oamenii s-au înghesuit. Directorul societăţii Adrian Criţ a declarat că protestul este ilegal.
Protestatarii solicită creșterea salariilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă. În replică, conducerea STB a anunțat că orele nelucrate ale angajaților implicați în protest nu vor fi plătite.
Nicușor Dan le-a transmis protestatarilor că este deschis la dialog
Primarul Capitalei Nicuşor Dan susține că nu este vorba de o grevă spontană, ci de una orchestrată de liderii de sindicat, considerând-o ca fiind o grevă politică. Primarul Bucureștiului a spus că este deschis la dialog, dar nu prin liderul de sindicat. Vasile Petrariu, liderul sindicatului de la Societatea de Transport Bucureşti (STB) a spus că șoferii STB vor relua munca în clipa în care directorul general va fi demis de către Consiliul de Administrație. Acesta i-a răspuns lui Nicușor Dan și i-a spus că la negocieri nu va merge nimeni din partea Sindicatului fără el.