Romanii au redus anul trecut consumul de calorii faţa de 2014, pana la 2401 calorii si 81,1 grame de protide pe zi, in medie, dar consuma in continuare prea multa paine si prea puţina carne, cel mai mare consum caloric fiind inregistrat de pensionarii din Romania, cu o medie zilnica de aproape 2.600 de calorii, arata raportul "Coordonate ale nivelului de trai in Romania. Veniturile si consumul populaţiei in anul 2015”, realizat de Institutul Naţional de Statistica (INS).
In 2014, consumul mediu zilnic al unui roman a fost de 2.413 calorii si 81 grame de protide. Consumul in calorii este o masura cantitativa a consumului alimentar, in timp ce protidele exprima calitatea alimentaţiei.
Datele INS arata ca, anul trecut, cel mai mare consum alimentar a fost inregistrat de pensionari, cu 2.562 calorii si 86,8 grame de protide pe zi, in medie, in crestere faţa de nivelul din 2014, de 2.555
calorii si 85,6 g de protide.
in topul consumului de calorii din Romania urmeaza agricultorii, cu un consum mediu zilnic de 2.404 calorii in 2015, salariaţii (2.314 calorii) si lucratorii pe cont propriu (2.260 calorii).
Cel mai scazut consum este inregistrat de someri, cu un consum mediu zilnic de 2.120 calorii anul trecut.
"Consumul cel mai inalt s-a inregistrat in gospodariile formate dintr-o singura persoana: 3.187
calorii si 108,3 g protide in anul 2015 si, respectiv 3.222 calorii si 107,8 g protide in anul 2014, cu 32,7% si respectiv cu 33,5% mai mare faţa de media pe total gospodarii si cu 60,0%, respectiv cu 66,8% mai mare decat consumul unei persoane ce face parte dintr-o gospodarie compusa din 6 si mai multe persoane", arata raportul INS.
Datele oficiale arata ca, in Romania, locuitorii de la ţara mananca mult mai mult decat orasenii.
"in mediul rural, in anul 2015, consumul a fost mai mare cu 110 calorii si 1,8 g protide decat in mediul urban", arata raportul INS.
Alte diferenţe semnificative sunt intre regiunile ţarii. Cel mai mic consum de calorii se inregistreaza in cea mai bogata regiune a ţarii, Bucuresti-Ilfov- 2.215 calorii si 79,9 g protide pe zi.
La polul opus, consumul cel mai ridicat este in a doua cea mai bogata regiune, Vest (care include judeţele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis)- 2.558
calorii si 83,1 g protide.
"Aceste din urma situaţii se explica prin proporţiile dintre sursele consumului alimentar. in mediul rural si in regiunile in care predomina ocupaţiile agricole si este localizata o pondere mai mare a persoanelor cu nivel mai scazut de pregatire scolara, resursele proprii joaca un rol important in satisfacerea nevoilor alimentare, ducand si la un consum relativ mai mare de alimente cu conţinut energetic ridicat", explica specialistii INS.
in ceea ce priveste calitatea alimentaţiei, locuitorii din regiunile bogate mananca mai multa carne decat cei din regiunile sarace.
in Bucuresti-Ilfov, 28,2% din aportul total de calorii al locuitorilor provine din alimente de origine animala, faţa de 24,3% in regiunile Sud-Muntenia si Sud-Est.
De asemenea, 56,3% din protidele din alimentele consumate de locuitorii din Bucuresti-Ilfov, cu cel mai ridicat nivel de trai din Romania, au origine animala, in timp ce carnea si alte alimente de origine animala furnizeaza doar 48% din protidele locuitorilor din regiunea Sud-Muntenia.
in continuare, painea asigura mare parte din caloriile romanilor, arata datele statisticie.
"Pe ansamblul gospodariilor, cerealele si produsele din cereale asigura aproape jumatate din numarul de calorii (40,9%, in crestere cu 1,6 puncte procentuale faţa de anul 2014).(...) in cadrul acestei grupe de alimente, in medie pe ansamblul gospodariilor, predomina aportul caloric al painii si produselor de franzelarie, in crestere, faţa de anul anterior (de la 25,5% in 2014 la 26,5% in 2015)", se precizeaza in raportul menţionat.
in schimb, carnea reprezinta un aliment rar pe mesele gospodariilor din Romania.
"Pe ansamblul gospodariilor, carnea si preparatele din carne au deţinut o pondere modesta in numarul de calorii conţinut de alimentaţie, insa in usoara crestere faţa de anul anterior (de la 11,3% in 2014 la 12,2% in 2015)", arata raportul INS.
Caloriile provenite din lapte, produse lactate- branzeturi si smantana- si oua contribuie cu 11% la numarul total de calorii din consumul gospodariilor din Romania.
Legumele, considerate printre cele mai sanatoase alimente, au un aport de doar 7,9% la totalul caloriilor pe ansamblul gospodariilor din Romania. Statisticienii remarca si un consum redus de fructe.
"Consumul de fructe este de nivel relativ scazut, pe ansamblul gospodariilor, consumul mediu lunar pe o persoana fiind de 3,69 kg in anul 2015 si 3,57 kg in 2014", precizeaza documentul INS.
Consumul de paine este mai redus in randul familiilor de romani cu venituri mari.
"Pe ansamblul gospodariilor, in anul 2015, consumul mediu lunar a fost de 8,38 kg/persoana (8,33 kg/persoana in anul 2014), insemnand anual 100,6 kg/persoana (100 kg/persoana in 2014).(...) Se observa in acest caz manifestarea uneia dintre legitaţile consumului, conform careia de la un anumit nivel consumul de produse din cereale scade, fiind substituit cu alte alimente cu valoare nutritiva mai mare", constata specialistii in statistica.
Datele privind consumul alimentar al gospodariilor din Romania includ atat cumparaturile de alimente de pe piaţa, cat si alimentele produse in gospodariile proprii, in special in mediul rural.
In 2014, consumul mediu zilnic al unui roman a fost de 2.413 calorii si 81 grame de protide. Consumul in calorii este o masura cantitativa a consumului alimentar, in timp ce protidele exprima calitatea alimentaţiei.
Datele INS arata ca, anul trecut, cel mai mare consum alimentar a fost inregistrat de pensionari, cu 2.562 calorii si 86,8 grame de protide pe zi, in medie, in crestere faţa de nivelul din 2014, de 2.555 calorii si 85,6 g de protide.
in topul consumului de calorii din Romania urmeaza agricultorii, cu un consum mediu zilnic de 2.404 calorii in 2015, salariaţii (2.314 calorii) si lucratorii pe cont propriu (2.260 calorii).
Cel mai scazut consum este inregistrat de someri, cu un consum mediu zilnic de 2.120 calorii anul trecut.
"Consumul cel mai inalt s-a inregistrat in gospodariile formate dintr-o singura persoana: 3.187 calorii si 108,3 g protide in anul 2015 si, respectiv 3.222 calorii si 107,8 g protide in anul 2014, cu 32,7% si respectiv cu 33,5% mai mare faţa de media pe total gospodarii si cu 60,0%, respectiv cu 66,8% mai mare decat consumul unei persoane ce face parte dintr-o gospodarie compusa din 6 si mai multe persoane", arata raportul INS.
Datele oficiale arata ca, in Romania, locuitorii de la ţara mananca mult mai mult decat orasenii.
"in mediul rural, in anul 2015, consumul a fost mai mare cu 110 calorii si 1,8 g protide decat in mediul urban", arata raportul INS.
Alte diferenţe semnificative sunt intre regiunile ţarii. Cel mai mic consum de calorii se inregistreaza in cea mai bogata regiune a ţarii, Bucuresti-Ilfov- 2.215 calorii si 79,9 g protide pe zi.
La polul opus, consumul cel mai ridicat este in a doua cea mai bogata regiune, Vest (care include judeţele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis)- 2.558 calorii si 83,1 g protide.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
"Aceste din urma situaţii se explica prin proporţiile dintre sursele consumului alimentar. in mediul rural si in regiunile in care predomina ocupaţiile agricole si este localizata o pondere mai mare a persoanelor cu nivel mai scazut de pregatire scolara, resursele proprii joaca un rol important in satisfacerea nevoilor alimentare, ducand si la un consum relativ mai mare de alimente cu conţinut energetic ridicat", explica specialistii INS.
in ceea ce priveste calitatea alimentaţiei, locuitorii din regiunile bogate mananca mai multa carne decat cei din regiunile sarace.
in Bucuresti-Ilfov, 28,2% din aportul total de calorii al locuitorilor provine din alimente de origine animala, faţa de 24,3% in regiunile Sud-Muntenia si Sud-Est.
De asemenea, 56,3% din protidele din alimentele consumate de locuitorii din Bucuresti-Ilfov, cu cel mai ridicat nivel de trai din Romania, au origine animala, in timp ce carnea si alte alimente de origine animala furnizeaza doar 48% din protidele locuitorilor din regiunea Sud-Muntenia.
in continuare, painea asigura mare parte din caloriile romanilor, arata datele statisticie.
"Pe ansamblul gospodariilor, cerealele si produsele din cereale asigura aproape jumatate din numarul de calorii (40,9%, in crestere cu 1,6 puncte procentuale faţa de anul 2014).(...) in cadrul acestei grupe de alimente, in medie pe ansamblul gospodariilor, predomina aportul caloric al painii si produselor de franzelarie, in crestere, faţa de anul anterior (de la 25,5% in 2014 la 26,5% in 2015)", se precizeaza in raportul menţionat.
in schimb, carnea reprezinta un aliment rar pe mesele gospodariilor din Romania.
"Pe ansamblul gospodariilor, carnea si preparatele din carne au deţinut o pondere modesta in numarul de calorii conţinut de alimentaţie, insa in usoara crestere faţa de anul anterior (de la 11,3% in 2014 la 12,2% in 2015)", arata raportul INS.
Caloriile provenite din lapte, produse lactate- branzeturi si smantana- si oua contribuie cu 11% la numarul total de calorii din consumul gospodariilor din Romania.
Legumele, considerate printre cele mai sanatoase alimente, au un aport de doar 7,9% la totalul caloriilor pe ansamblul gospodariilor din Romania. Statisticienii remarca si un consum redus de fructe.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
"Consumul de fructe este de nivel relativ scazut, pe ansamblul gospodariilor, consumul mediu lunar pe o persoana fiind de 3,69 kg in anul 2015 si 3,57 kg in 2014", precizeaza documentul INS.
Consumul de paine este mai redus in randul familiilor de romani cu venituri mari.
"Pe ansamblul gospodariilor, in anul 2015, consumul mediu lunar a fost de 8,38 kg/persoana (8,33 kg/persoana in anul 2014), insemnand anual 100,6 kg/persoana (100 kg/persoana in 2014).(...) Se observa in acest caz manifestarea uneia dintre legitaţile consumului, conform careia de la un anumit nivel consumul de produse din cereale scade, fiind substituit cu alte alimente cu valoare nutritiva mai mare", constata specialistii in statistica.
Datele privind consumul alimentar al gospodariilor din Romania includ atat cumparaturile de alimente de pe piaţa, cat si alimentele produse in gospodariile proprii, in special in mediul rural.