Jurnaliștii de la Reuters au vorbit cu peste 20 de experţi şi fermieri de pe patru continente care susţin că numărul de focare de gripă aviară în fermele de păsări nu se va reduce prea curând, ceea ce creşte ameninţările la adresa aprovizionării mondiale cu alimente.
Păsările sălbatice pot transmite boala păsărilor de curte
Focarele de virus au continuat în America de Nord şi de Sud, Europa, Asia şi Africa, fiind neînvinse de căldura verii sau de frigul iernii, de când o tulpină a sosit în Statele Unite la începutul anului 2022.
Citește și: Incredibil! Cum a ajuns un tânăr din Arad să vândă un ou cu 150 de lei
Preţurile ouălor au stabilit recorduri după ce boala a distrus zeci de milioane de găini anul trecut, punând în pericol o sursă de bază de proteine ieftine, într-un moment în care economia globală are probleme din cauza inflaţiei ridicate.
Citește și: Lăsata Secului 2023. Ce este bine să mănânci înainte de Postul Paștelui?
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Potrivit experţilor, păsările sălbatice sunt în primul rând responsabile pentru răspândirea virusului. Acestea pot transmite păsărilor de curte prin fecale contaminate, saliva şi alte mijloace.
Experţii avertizează că fermierii trebuie să considere gripa aviară ca un risc serios pe întreg parcursul anului
În ultima perioadă păsările sălbatice au început să răspândească gripa aviară mai departe pe glob decât înainte, conform directorului departamentului ştiinţific din cadrul Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală, Gabriel Torres.
De asemenea, păsările de curte se confruntă acum cu riscuri mari de a fi infectate pe tot parcursul anului, au spus experţii.
Citește și: Lăsata secului pentru Postul Paștelui 2023. Tradiții și obiceiuri populare românești
”Este un nou război. Este practic o veghe de 12 luni”, a spus Bret Marsh, medicul veterinar de stat din statul american Indiana.
În plus, unii experţi susţin că schimbările climatice ar putea fi un factor care contribuie la răspândirea globală a virusului gripei aviare prin modificarea obiceiurilor şi rutelor migratorii ale păsărilor sălbatice.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Citește și: VIDEO- Voucherele pentru alimente ar putea fi disponibile și pentru achiziționarea medicamentelor. Ce schimbări se vor efectua?
Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Japonia se numără printre ţările care au suferit pierderi record de păsări de curte în ultimul an.
Din păcate, vaccinările nu sunt o soluţie simplă. Acestea pot reduce, dar nu elimina ameninţarea virusului, făcând mai dificilă detectarea prezenţei acestuia în rândul unui turmă.