Medicii experți în sănătate publică din cadrul CDC (Centers for Disease Control and Prevention) din Statele Unite ale Americii au întocmit un top al miturilor legate de gripă și vaccinul antigripal și atrag atenția că niciunul nu are absolut nicio legătură cu realitatea.

Citeste si: Alarmant! Virus periculos la granițele României! S-a anunțat că se extinde din ce în ce mai mult. Medicii sunt panicați

Citeste si: Școlile ar putea rămâne închise și săptămâna viitoare. Anunțul făcut de Ministerul Educației

Citeste si: GRIPA închide școlile! Anunțul de ultim moment al Ministerului Sănătății

Infecția cu virusul gripal cu care ne confruntăm an de an are o anume predictibilitate. Cu toate acestea, foarte mulți oameni aleg să ignore pericolul pe care aceasta îl reprezintă. Mai mult, potrivit unui studiu recent din SUA, mai mult de 40% dintre adulți au spus că nu au fost vaccinați și nu intenționează să-și facă vaccinul antigripal. Specialiștii atrag atenția că virusul gripal îi poate lovi și pe cei mai sănătoși dintre noi.

Iată cele 5 mituri despre gripă și vaccinuri care circulă în rândul populației:

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

MITUL 1: VACCINUL ANTIGRIPAL POATE PRODUCE GRIPA. Fals. Vaccinul antigripal nu poate să producă gripă. Durează 2 săptămâni pentru ca organismul să capete imunitate în fața virusului gripal, timp în care persoana vaccinată nu e protejată împotriva vreunei gripe și nici vreunei răceli (viroze) pe care a contractat-o între timp. Oamenii își fac vaccinul la cabinete medicale sau în clinici unde cu siguranță mai sunt persoane răcite în preajma lor și de unde pot lua o răceală/ viroză.

MITUL 2: OAMENII SĂNĂTOȘI NU AU NEVOIE DE VACCIN ANTIGRIPAL. Fals. Și persoanele perfect sănătoase, adulți sau copii care nu au factori de risc pentru boli grave, se pot îmbolnăvi de gripă, vor necesita spitalizare și chiar pot muri din cauza gripei. Având în vedere că persoanele care vor fi cel mai grav afectate nu pot fi identificate din timp, "recomandarea este ca toți oamenii, începând de la vârsta de 6 luni, să se vaccineze antigripal în fiecare an", spune dr Lisa Grohskopf, MD, MPH, ofițer medical în cadrul Departamentului de Gripă de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

 

MITUL 3. GRIPA ESTE O RĂCEALĂ MAI PUTERNICĂ. Fals. Față de altă răceli sau viroze, gripa debutează brusc, cu febră puternică, frisoane, tremurături, dureri musculare și durere de cap. În situații mai grave, oamenii pot dezvolta simptome severe ale tractului respirator inferior, cum ar fi o tuse puternică și chiar pneumonie.

 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

MITUL 4: VACCINUL ANTIGRIPAL NU ESTE EFICIENT. Fals. Tulpina H1N1 este de fapt H1N1pdm09, care a apărut în timpul sezonului de gripă pandemică din 2009 și a fost inițial numită ”gripă porcină”.

Deși nu se mai numește gripa porcină, tulpina H1N1 din vaccinul sezonier din acest an protejează împotriva tulpinii H1N1pdm09, astfel încât oamenii să poată fi siguri că primirea vaccinului sezonier de gripă din acest an îi protejează împotriva "gripei porcine". Potrivit lui Paul Offit, MD, profesor de pediatrie și director al Centrului de Vaccinări de la Spitalul de Copii din Philadelphia, vaccinurile antigripale cu doza standard oferă cea mai bună protecție împotriva bolilor la copiii sub vârsta de 8 ani, în proporție de 65%. După aceasta, eficacitatea vaccinului depinde atât de vârsta pacientului, cât și de cât de bine se potrivesc tulpinile de virușii din vaccin cu cele care circulă în comunitate.

 

MITUL 5: E PREA TÂRZIU SĂ ÎMI FAC VACCINUL ANTIGRIPAL. Fals. Într-adevăr, medicii recomandă ca oamenii să se vaccineze din timp, împotriva gripei, de obicei până la sfârșitul lunii octombrie, deși focarele de gripă pot apărea și mai devreme. Totuși, atâta timp cât virusurile gripale circulă, nu este niciodată prea târziu pentru a ne vaccina, chiar și în luna ianuarie, când sezonul de gripă este probabil să fi atins punctul maxim. Potrivit specialiștilor CDC, gripa poate dura până în luna mai, așadar nu e târziu să faceți vaccinul!

 

Gripa a închis școlile din România

Toate școlile din țară vor fi închise vineri, pe 25 ianuarie, din cauza gripei. Suntem la un pas de epidemie, iar lista românilor uciși de gripă devine din ce în ce mai lungă și, în total, de la începutul sezonului, 31 de români au fost răpuşi de virusul gripal. Autoritățile au luat măsuri suplimentare în spitale și școli, dar în cele mai multe cazuri sunt depășite de situație. Un Ordind de Ministru a fost semnat miercuri de către ministrul Educaţiei. Acesta prevede suspendarea integrală a cursurilor în sistemul de învăţământ preuniversitar pentru ziua de 25 ianuarie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si