De câteva zile bune, mai multe străzi din Sectorul 1 sunt pline de munți de gunoaie. Compania Romprest, prestatorul serviciului de salubrizare, a declarat că nu va mai ridica depozitele necontrolate de deșeuri. Mai exact, tot ce locuitorii acestui sector vor arunca la întâmplare, ca de exemplu mobilă, cutii, electrocasnice sau gunoi menajer, va rămâne pe stradă. În mod normal, o dată pe săptămână aceste deșeuri se ridicau gratuit.

Scandalul a pornit după ce Primăria Sectorului 1 nu a mai plătit facturile de patru luni, către firma de salubrizare. Oliver Păiuși, consilier USR al sectorului 1, a transmis pentru hotnews.ro că primăria sectorului 1 are datorii de 80 de milioane de lei către Romprest. Se pare că aceste datorii sunt lăsate de vechea conducere și nu pot fi plătite din cauza unor nereguli, dar și din cauza faptului că nu sunt fonduri. Tariful a fost majorat anul trecut, dar banii nu au fost prevăzuți în buget, astfel că nu s-au putut face plăți din aprilie.

Păiuși acuză Romprest de „umflarea” facturilor

Oliver Păiuși susține că facturile Romprest ar putea fi umflate și s-ar fi facturat mai mult decât s-a făcut. Clotilde Armand, primarul sectorului 1, a declarat că se abține de la declarații și afirmă că va reveni cu mai multe informații.

gunoi în sectorul 1 din bucurești
Deșeuri pe străzile din sectorul 1.[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]

„Romprest nu mai ridică depozitele necontrolate de deșeuri care ne costă 1, 6 milioane de lei pe lună. Este o sumă uriașă având în vedere că ridicarea gunoiului menajer din tot sectorul ne costă 2 milioane lei. În rest, deșeurile menajere sunt ridicate, la fel și cele de la coșurile de pe stradă. Străzile se curăță, deszăpezirea nu este afectată. Romprest nu mai ridică fiindcă sunt facturi neplătite de 80 milioane lei, este datoria lăsată de vechea administrație.

Anul trecut în luna noiembrie s-au modificat tarifele de către vechea administrație, au crescut foarte mult pentru anumite servicii, curățenie, depozite necontrolate, până la 300%. A fost o hotărâre de Consiliu Local, noi USR-ul am ieșit din sală atunci, nu am fost de acord. Creșterea de tarif nu a fost bugetată însă corespunzător pe anul acesta”, a explicat Păiuși pentru hotnews.ro.

Păiuși menționează că în luna februarie au fost amintiți pentru salubrizare 90 milioane lei, dar cu tot cu majorare trebuia să fie prevăzuți circa 267 milioane lei.

gunoi în sectorul 1 din bucurești
Străzile din Sectorul 1 - pline de gunoi.[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

„Prin rectificare s-au mai dat 60 de milioane, dar pentru că banii nu au fost în buget la timp, nu s-au putut face plățile și s-au strâns restanțe. Practic, Romprest a emis niște facturi, dar din luna aprilie cred, direcția economică nu le-a mai acceptat la plată, deoarece banii nu erau în buget. Este deturnare de fonduri dacă iei banii din altă parte ca să plătești fără să fie prevăzut în buget.

Dacă doamna primar ar plăti acele facturi acum, ar merge la pușcărie. Consiliul Local a fost informat că din luna mai nu s-a mai plătit nimic”, a afirmat Păiuși.

Romprest a anunțat care este problema din punctul lor de vedere

Compania Romprest a postat pe 30 noiembrie un comunicat de presă în care explică situația.

„Așa după cum am notificat autorităților competențe, din motive independente de voință noastră, am fost nevoiți să limităm temporar activitățile din cadrul serviciului delegat. În condițiile în care suntem obligați să reducem la maximum cheltuielile, pentru a putea asigura continuitatea serviciului public de salubrizare prin prestarea activităților de colectare și transport al deșeurilor menajere de la populație și de la agenții economici aflați în contract cu Compania Romprest, în prima etapă am limitat temporar doar colectarea și transportul deșeurilor din depozite necontrolate. Depozitele necontrolate reprezintă deșeurile care sunt abandonate abuziv pe domeniul public, în alte zile decât cele anunțate de operator (prin campaniile de informare pentru populație și pe site-ul Companiei) că programe de prestație, în zone care nu sunt destinate acestui scop sau lângă recipientele cu care au fost dotați și fără a respecta instrucțiunile de precolectare a deșeurilor pe categorii, sau de către persoane juridice care nu au încheiate contracte cu operatorul Compania Romprest sau care, deși produc deșeuri în cantități mari, refuză să declare în contract cantitățile reale de deșeuri și predau operatorului cantități minime, diferența fiind depusă ilegal pe domeniul public”, a explicat directorul operațional al companiei, Sorin Velicu.

Citeste si: Sindicalistii de la metrou, PROTEST la sediul Ministerului Transporturilor. Urmeaza si o greva?

Citeste si: Importanța utilizării energiei solare și de ce avem nevoie de panouri solare!

Reprezentanții companiei spun că nu pot da amenzi celor care aruncă gunoi pe domeniul public, iar reglementarea acestui subiect cu impact major în starea de curățenie a orașului nu reprezintă o prioritate a autorităților locale.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

„După trei zile de limitare a serviciului, în urma monitorizării constante a situației de către Serviciul Curățenie Căi Publice din cadrul companiei, situația deșeurilor abandonate pe spațiul public este deja foarte gravă. Avem sute de fotografii din teren, din toate cartierele, din Giulești și până pe Kiseleff, care ilustrează asta. Estimăm că, dacă această situație nu își va găsi soluționare foarte curând, va fi deosebit de costisitor, atât din punct de vedere material, al resurselor necesare, cât și financiar, să poată fi colectate toate aceste cantități de deșeuri care se acumulează oră de oră”, a transmis compania.

gunoi în sectorul 1 din bucurești
Sectorul 1 din București, plin de gunoaie.[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]

Romprest a lansat un apel către cetățenii din sectorul 1 pentru a nu mai arunca gunoiul pe stradă.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si