Centrul Cultural Misionar Familia se numeste hotelul de lux pe care biserica l-a transformat in fabrica de bani. Si nu e singurul. In inima capitalei, la poalele Dealului Mitropoliei, o alta casa sociala rivalizeaza cu hotelurile din preajma. 17 apartamente, unele cu cate 3-4 camere ii asteapta pe pelerinii care trec prin capitala.

Pe unele site-uri, preturile de cazare aici sunt de 200 de lei pe noapte. Cu toate ca are receptie, ba chiar si afis care ne informeaza ca se accepta plata si cu cardul, angajatii neaga ca ar caza pe cineva in acest imobil.

"Si nu e cazata nicio persoana care vine in pelerinaj, nu? Nu, cazarile... Pelerinajele nu se fac in Bucuresti. Se fac in Grecia..."

Nimic mai fals... Noi am intalnit in cateva minute cat am zabovit in centrul capitalei, grupuri intregi de turisti care au venit la Bucuresti chiar prin agentia de turism a Patriarhie.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Eugen Teodorovici, consilierul primului ministru, a avansat din nou astazi ideea impozitarii veniturilor bisericii. Acesta sustine ca trebuie purtate discutii cu inaltii prelati in acest sens pentru a ajunge la o concluzie.   

Toma Patrascu, presedintele Asociatie Secular-Umaniste din Romania:
"De 27 de ani, biserica beneficiaza de bani cu nemiluita de la stat, de terenuri, cladiri, facilitati. Este timpul sa ne oprim"
 "Pe langa impozitarea afacerilor, putem incepe, si e mai simplu, prin a opri finantarea preotilor de la bugetul de stat, preotii primesc salarii de la stat, asa-numitii tarcovnici primesc salarii de la stat,

profesorii de religie..."

Seful PSD e insa de alta parere.

Liviu Dragnea, presedintele PSD:"Afaceri? Venituri. Eu zic sa incercam sa mai pastram niste institutii cel putin sa le ajutam sa existe. Nu sustin aceasta varianta"

In schimb, reprezentantii Patriarhiei Romane spun ca se poate vorbi de o impozitare a veniturilor doar in momentul in care toate bunurile confiscate de comunisti vor ajunge inapoi in patrimoniul bisericii.

VASILE BANESCU, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane: "Biserica Ortodoxa plateste impozite si in acest moment pe terenuri, pe cladiri, pe salariile preotilor, pe orice activitate economica, exista agentia Basilica Travel, este o entitate economica"

Doar ca in cazul centrelor sociale in care sunt cazati turistii contracost sau manastiri care s-au transformat in hoteluri peste noapte nu plateste nimeni impozit. Acestea sunt trecute, in mare parte, ca asociatii non profit. Biserica se angajeaza ca banii castigati sa fie investiti in activitati de binefacere. Dar nimeni nu poate stabili cati bani sunt folosi intr-adevar pentru ajutorarea saracilor.
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si