Premierul Marcel Ciolacu a început ședința de guvern prin a mulțumi echipei de la Ministerul Muncii pentru finalizarea noii legi a pensiilor.

"Este o lege care va face dreptate milioanelor de pensionari care așteaptă de ani de zile acest lucru", a declarat premierul Ciolacu, care a adăugat că legea va aduce echitate în sistem, pensii egale pentru muncă și contribuții egale.

Citește și: Noua lege a pensiilor 2024, "muncă până la adânci bătrâneți". Vârsta de pensionare se majorează din trei în trei ani! Femeile, egale cu bărbații la vârsta de pensionare

"Pensiile vor crește anul viitor de două ori, prima dată la 1 ianuarie, cu 13,8 la sută și a doua oară la 1 septembrie, în urma procesului de recalculare a pensiilor, conform legii. Suntem primul guvern care face și indexare și recalculare în același an", a precizat premierul Ciolacu.

Premierul a menționat însă și condiția de care depinde renegocierea cu Comisia Europeană a unei clauze esențiale privind creșterea pensiilor în România.

Condiția anunțată de premierul Ciolacu pentru a face recalcularea pensiilor în 2024

Șeful Guvernului a anunțat că există o condiție de îndeplinit pentru ca indexarea și recalcularea să se facă anul viitor: să fie adoptată noua lege a pensiilor până la data de 20 noiembrie.

Practic, în doar două săptămâni și jumătate trebuie parcurs întreg procesul- de la dezbaterea publică și adoptare prin Guvern, până la dezbaterile din comisiile parlamentare și votul în plenul camerelor reunite ale Parlamentului!

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Premierul Ciolacu le-a cerut miniștrilor implicați în procesul de avizare a noii legi a pensiilor să trateze "cu prioritate" acest demers pentru a trece legea pensiilor prin guvern "în cel mai scurt timp".

Liderul social-democrat a amintit că renegocierea PNRR pentru eliminarea pragului de 9,5% din PIB cerut de Comsia Europeană pentru anvelopa bugetară a pensiilor "depinde de adoptarea acestei legi până pe 20 noiembrie".

Marcel Ciolacu, anunțuri despre noua lege a pensiilor

Marcel Ciolacu, anunțuri despre noua lege a pensiilor

[Sursa foto: Facebook]

Marcel Ciolacu: "Nu aș vrea ca, din cauza unor blocaje, pensionarilor să nu li se facă dreptate" 

Premierul a precizat că nu își dorește ca din cauza unor blocaje, "mai ales în Guvern", pensionarilor să nu li se facă dreptate" sau "și mai grav, ca pensionarii să aibă pensiile înghețate, cum au trecut unii în PNRR, până în anul 2070".

Șeful Executivului a adăugat că îndeplinirea jaloanelor din PNNR nu este opțională pentru niciun minister.

"Sunt câteva jaloane restante și vreau să rămânem după ședința de Guvern să discutăm fiecare jalon neîndeplinit", a precizat Ciolacu. 

"Trebuie să finalizăm cererea de plată nr. 3 și să o trimitem la Comisie, știm ce nevoie are România de acești bani", a explicat prim-ministrul României.

Ordinea de zi a ședinței de Guvern de joi, 2 noiembrie, poate fi văzută aici

Ce schimbări aduce Guvernul pentru asociații și fundații

Guvernul aprobă joi un proiect de lege prin care sunt propuse o serie de soluţii legislative de îmbunătăţire a cadrului legal în materia asociaţiilor şi fundaţiilor- vezi documentul aici

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Astfel, proiectul de lege vizează modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii.

Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege propune, în esenţă: standardizarea cererii de înscriere a asociaţiei în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, al cărei formular va fi aprobat prin ordin al ministrului Justiţiei; evidenţierea posibilităţii transmiterii formularului şi prin mijloace moderne de comunicare (posibilitate reglementată actualmente, de altfel, şi de normele de drept comun în materie procesual-civilă), prin inserarea unei menţiuni exprese în acest sens în cuprinsul textului.

Totodată, conform iniţiativei legislative, calitatea mandatarului desemnat pentru a desfăşura procedura de dobândire a personalităţii juridice nu mai este condiţionată de calitatea de membru asociat în viitoarea entitate, acesta putând fi orice persoană desemnată prin contract de mandat.

Ce schimbări aduce Guvernul pentru asociații și fundații

Ce schimbări aduce Guvernul legii pensiilor

[Sursa foto: Facebook]

Știre în curs de actualizare


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si