Close sidebar
Close sidebar

Guvernul a decis sa ii acorde fostului presedinte Constantinescu un ajutor financiar de 15.000 de lei pentru promovarea invatamantului romanesc

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, la finalul sedintei de guvern, ca Executivul a aprobat un memorandum privind sustinerea financiara a fostului presedinte al Romaniei Emil Constantinescu pentru activitatea desfasurata in sprijinul invatamantului universitar romanesc, Grindeanu precizand ca un astfel de ajutor nu este o premiera.

A.C.,


DISTRIBUIE
acest articol

UPDATE:   ”Nu e o premiera. Si anul trecut s-a aprobat un astfel de memorandum. Sunt lucruri care s-au facut, nu sunt premiere si sunt legate de promovarea invatamantului romanesc la care fostul presedinte Emil Constantinescu contribuie si a contribuit si in anii trecuti. Suma, in jur de 15.000 lei este suportata din bugetul propriu al Ministerului Educatiei”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, la finalul sedintei de guvern.

In octombrie 2016, Parlamentul a legiferat un alt proiect al fostului presedinte Emil Constantinescu, anume infiintarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului. 

 

La sectiunea ”memorandumuri” a ordinii de zi a sedintei de Guvern, la punctul 3, figureaza unul cu tema ”sprijin financiar acordat domnului prof.dr. Emil

Constantinescu, Presedintele Romaniei in perioada 1996-2000, din bugetul Ministerului Educatiei Nationale, pentru activitatea internationala pe care o desfasoara in beneficiul invatamantului superior romanesc”.

In octombrie 2016, Parlamentul a legiferat un alt proiect al fostului presedinte Emil Constantinescu, anume infiintarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului.

Citeste si: Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat seismul- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Camera Deputatilor a adoptat, in octombrie, in calitate de for decizional, legea privind infiintarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului, ca institutie publica, finantata de la bugetul de stat, in pofida criticilor Guvernului si ale Academiei Romane. Legea a fost adoptata de Camera Deputatilor cu 211 voturi "pentru" si opt abtineri. Punctul de vedere al Guvernului a fost negativ, iar Academia Romana s-a opus la randul ei legii.

Propunerea legislativa a fost initiata de catre presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, impreuna cu alti 14 parlamentari precum Daniel Barbu, Varujan Vosganian sau Mihai Fifor.

Proiectul de lege urmareste infiintarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului, Institut ce va avea drept scop extinderea cercetarilor asupra spatiului istoric si a culturii Levantului prin colaborarea cu institutiile de invatamant superior, uniuni de creatie dar si cu asociatii, organizatii ale societatii civile care au preocupari in domeniul culturii si civilizatiilor Levantului.

Institutul va avea ca atributii efectuarea de studii in tara sau strainatate pentru aprofundarea domeniului de interes, dezvoltarea de relatii de colaborare si comunicare cu persoane sau institutii din tara sau strainatate, finantarea publicarilor de materiale ce au ca subiect cultura si civilizatia Levantului, organizarea de colocvii si reuniuni nationale si internationale sau activarea ca membru in organizatiile internationale.

Conducerea institutului va fi realizata prin intermediul unui Consiliu Stiintific format din 25 de membri printre care se vor afla membri romani si inca 5 straini din Academia Mondiala de Arta si Stiinta, presedintele Academiei Romane, rectorul Universitatii din Bucuresti, cel al Universitatii ”Babes-Bolyai, rectorul Universitatii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si personalitati academice desemnate de catre presedintele Consiliului Stiintific.

Pe 11 noiembrie, presedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii. "Avand in vedere modul de finantare a cheltuielilor curente si de capital ale Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului, partial asigurat prin bugetul Senatului Romaniei, consideram ca trebuie clarificata natura juridica a Institutului, precum si raporturile functionale dintre acesta si Senatul Romaniei", se arata in cererea de reexaminare a lui Iohannis.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Presedintele spune ca lipsa oricaror reguli cu privire controlul ce trebuie realizat de institutia de tutela (Senatul) asupra activitatii Institutului – cu privire la organizarea si functionarea acestuia, cu privire la categoriile de personal care isi desfasoara activitatea in cadrul Institutului, precum si cu privire la patrimoniul si modul in care acesta gestioneaza fondurile publice care urmeaza a-i fi atribuite – "genereaza insecuritatea raporturilor juridice de natura sa afecteze principiul stabilitatii normei juridice".

O alta problema este lipsa de claritate si precizie a legii, care nu prevede modalitatea concreta si legala de alegere/numire a organelor de conducere ale Institutului. Legea nu stabileste nici numarul exact al tuturor membrilor Consiliului stiintific si nici numarul acestora pe toate  categoriile de reprezentare si nu precizeaza temeiul juridic, criteriile si conditiile in baza carora Consiliul stiintific al Institutului poate suplimenta numarul de posturi pentru o perioada determinata.

Cererea de reexaminare a presedintelui se afla in procesul legislativ de la Senat.

Sursa: News.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI