Guvernul olandez condus de premierul Mark Rutte şi-a dat vineri demisia în bloc în urma unei polemici provocate de ilegalităţi administrative în acordarea de ajutoare pentru familiile cu copii. Problemele administrative i-au afectat în principal pe părinţi imigranţi în Olanda, mulţi dintre ei fiind obligaţi să se îndatoreze pentru a returna statului retroactiv alocaţiile primite timp de mai mulţi ani.

Cu numai două luni înaintea alegerilor legislative, guvernul şi-a asumat responsabilitatea politică pentru aceste nereguli, conform Agerpres.

Citeste si: Ursula von der Leyen: Trebuie să existe „certificate de vaccinare” recunoscute reciproc de statele UE

Cel mai mare scandal din Olanda în ultimii 10 ani

Guvernul olandez a demisionat în bloc, ca urmare a acestor nereguli care au provocat ceea ce presa consideră a fi cel mai mare scandal politic şi administrativ din legislatura liberalului Rutte, care a condus succesiv mai multe guverne începând din anul 2010.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

Executivul va rămâne însă interimar până la alegerile din 17 martie, în timp ce Olanda se află până cel puţin pe 9 februarie în lockdown pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Citeste si: VIDEO -Specialiștii spun că oamenii cu alergii se pot imuniza la COVID

Mii de familii, vânate pe nedrept

Lodewijk Asscher, liderul partidului de opoziție laburist și ministru al Afacerilor Sociale în fostul guvern, a demisionat joi din funcție, negând că știa că autoritățile fiscale „vânau pe nedrept mii de familii”, dar recunoscând că un sistem imperfect „a transformat guvernul într-un inamic al poporului”.

Un raport parlamentar, intitulat „Nedreptate fără precedent”, a fost publicat luna trecută, după o anchetă legată de scandalul alocațiilor pentru copii care a inclus interogarea publică a numeroși oficiali, inclusiv a premierului Rutte.

Aproximativ 20.000 de familii au fost urmărite penal pentru fraudă, au fost obligate să restituie alocațiile pentru copii încasate și li s-a încălcat dreptul de a face apel în instanță, timp de mai mulți ani, începând cu 2012, potrivit Digi24.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si