Guvernul a majorat în acest weekend amenzile pentru lipsa rovinietei, valoarea fiind stabilită în funcție de tipul autovehiculelor.

Citeste si: Bancnotele care ies din uz din septembrie 2022. Acestea vor fi înlocuite

Șoferii trebuie să fie mult mai atenți când circulă pe drumurile din afara localităților și să nu uită să achiziționeze vigneta, dacă nu vor să plătească amenzi usturătoare.

Cât de mari sunt amenzile pentru lipsa rovinietei

Guvernul a aprobat, sâmbătă, majorarea cuantumului amenzilor plătite de şoferii care folosesc reţeaua de drumuri naţionale şi nu achită rovinieta.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dam Cărbunaru, a anunţat că sâmbătă Executivul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea anexei nr. 2 la Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.

Citeste si: Cine este pilotul care s-a prăbușit ieri cu avionul de acrobație în Prahova

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Legea actualizează cuantumul sancţiunilor contravenţionale aplicabile utilizatorilor pentru lipsa rovinietei valabile, nivelul amenzilor fiind stabilit în funcţie de tipul autovehiculelor.

Astfel, sancţiunea minimă va fi cât dublul tarifului anual de utilizare a drumurilor, iar cea maximă va fi de 4 ori tariful.

Tariful anual al rovinietei este în prezent de 28 de euro (aprox. 140 de lei), pentru autoturisme, ceea ce înseamnă că amenda poate varia între 280 de lei și 550 lei.

Amenda poate fi achitată la jumătate din suma minimă prevăzută de lege, în termen de 15 zile. Şoferii care transportă pe drumurile românești ajutoare umanitare sunt scutiți de la plata rovinietei.

Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro

Citeste si: Anunțul care zguduie folclorul românesc. O cântăreță celebră părăseşte lumea muzicală pentru totdeauna: "După o lungă şi grea suferinţă a plecat să cânte în ceruri"- radioimpuls.ro

Citeste si: Concedieri masive în România. Ce companii au anunțat disponibilizări în următoarea perioadă: Mii de angajați rămân fără loc de muncă- antena3.ro

Amenzile pentru lipsa rovinietei, majorate de Guvern. Sancţiunea minimă va fi cât dublul tarifului anual de utilizare a drumurilor, iar cea maximă va fi de 4 ori tariful. 

De ce au fost majorate amenzile pentru lipsa rovinietei

Nivelul sancţiunilor rămăsese acelaşi din anul 2010, deşi cuantumul vinietei a crescut cu 20 de procente. Statisticile arată că, prin comparaţie cu procesele verbale încheiate pentru neplata rovinietei în anul 2015, anul trecut numărul contravenţiilor legate de acest aspect s-a dublat.

„Din anul 2010 până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la acelaşi nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%.

Astfel, valoarea amenzilor contravenţionale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda minimă şi de patru ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda maximă”, informează Guvernul.

Propunerea de modificare a legislaţiei a fost justificată prin faptul că numărul contravenţiilor aplicate pentru circulaţia fără achitarea rovinietei a crescut foarte mult în ultimii ani, de la 357.531 aplicate în anul 2015, la 734.143 procese verbale încheiate în anul 2021, în urma verificărilor făcute prin intermediul punctelor fixe şi mobile de control.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si