Close sidebar
Close sidebar

Guvernul a modificat Codul rutier. Ce se intâmpla daca ai ITP expirata

Daca dreptul de proprietate nu este transcris in 90 de zile sau daca este expirata ori anulata inspectia tehnica periodica (ITP), inmatricularea unui autovehicul va fi suspendata, potrivit unei ordonante de modificare a Codului rutier, adoptata de Cabinetul Tudose in sedinta de Guvern de vineri.

A.L.,


DISTRIBUIE
acest articol

Ordonanta impune suspendarea de drept a inmatricularii unui autovehicul daca noul proprietar nu solicita la timp autoritatilor transcrierea dreptului de proprietate sau daca inspectia tehnica periodica (ITP) este expirata sau anulata. Totodata, termenul de transcriere este marit de la 30 la 90 de zile.

„Prin ordonanta aprobata astazi se introduce conceptul de suspendare a inmatricularii, ce vizeaza strict o operatiune administrativa care consta in interzicerea temporara a dreptului de a pune in circulatie si a utiliza un vehicul pe drumul public si nu vizeaza anularea inmatricularii. in context, vehiculul va figura in continuare inmatriculat pe numele proprietarului/detinatorului in Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si a vehiculelor inmatriculate (care va cuprinde, totusi, o mentiune de suspendare a inmatricularii)”, anunta Guvernul, printr-un comunicat de presa.

Sursa citata informeaza ca operatiunea administrativa de suspendare a inmatricularii vehiculului nu exonereaza proprietarul acestuia de la plata obligatiilor fiscale datorate bugetului local. Suspendarea inmatricularii nu conduce la suspendarea platii impozitului asupra mijlocului de transport sau la nedatorarea impozitului pe mijlocul de transport.

Situatiile in care se propune producerea suspendarii de drept a inmatricularii sunt atunci când noul proprietar (cumparator) nu solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate in termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului, precum si in cazul expirarii/ anularii inspectiei tehnice periodice a vehiculului.

Citeste si: Helmut Duckadam, operat pe cord deschis la București! Care este starea lui de sănătate acum?- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Arheologii au găsit cocaină în creiere mumificate ale unor italieni: Drogul a ajuns în Europa cu 200 de ani mai devreme decât se credea- antena3.ro

Totodata, actul normativ prevede instituirea unui mecanism potrivit caruia, in cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar sa se inscrie in evidentele autoritatilor competente de inmatriculare simultan cu mentionarea incetarii calitatii de titular al inmatricularii a fostului proprietar.

Pentru realizarea acestei operatiuni, noul proprietar va fi obligat sa solicite autoritatii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, in termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

„in cadrul acestui mecanism, organul fiscal care opereaza scoaterea autovehiculului din evidenta fiscala a fostului proprietar va avea obligatia de a notifica instrainarea acestuia in cadrul schimbului de informatii prevazut de reglementarile in materie fiscala in termen de cinci zile lucratoare autoritatii competente de inmatriculare.

Totodata, se propune ca autoritatea competenta de inmatriculare sa faca mentiunea privind instrainarea vehiculului in Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si a vehiculelor inmatriculate constituit de Directia Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor, in termen de 30 de zile de la primirea notificarii”, se mai arata in comunicatul Guvernului.

O alta modificare se refera la instituirea reglementarii radierii din oficiu a vehiculelor, in urma notificarii primite de la autoritatile competente din tara sau din celelalte state membre, precum si de la persoanele juridice autorizate, care atesta faptul ca vehiculul a fost definitiv scos din uz. in cazul radierii vehiculului in aceste conditii, autoritatea competenta il va informa pe titularul certificatului de inmatriculare cu privire la efectuarea acestei operatiuni in termen de 30 de zile de la radiere.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Arheologii au găsit cocaină în creiere mumificate ale unor italieni: Drogul a ajuns în Europa cu 200 de ani mai devreme decât se credea- antena3.ro

De asemenea, se stabileste dreptul de acces al Politiei Rutiere la Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si a vehiculelor inmatriculate in scopul verificarii efectuarii inspectiei tehnice periodice a vehiculului, respectiv a valabilitatii acesteia.

Totodata, se autorizeaza Directia Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor sa faca schimb de date cu autoritatile competente de inmatriculare din statele membre ale Uniunii Europene, prin obtinerea, respectiv furnizarea datelor necesare, in scopul verificarii, inaintea inmatricularii unui vehicul, a statutului legal al acestuia in statul in care a fost inmatriculat anterior, in cazul in care exista indoieli asupra situatiei reale sau juridice a vehiculului. Verificarea impreuna cu autoritatile competente de inmatriculare din statele membre ale Uniunii Europene se poate realiza inclusiv prin utilizarea unei platforme informatice in scopul facilitarii schimbului de informatii.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI